Hlavní navigace

Česká televize zvažuje označování věkové vhodnosti pořadů

21. 2. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
21. 2. 2008

Nejen logo programu a případný křížek, ale také číselné vyjádření věku, od kterého je vysílaný pořad pro diváky vhodný – to je novinka, se kterou by mohla přijít veřejnoprávní Česká televize (ČT). Uvažuje o tom alespoň programová ředitelka ČT Kateřina Fričová, které to včera uvedla na semináři veřejnoprávní televize zaměřeného na téma ohrožení fyzického, psychického a mravního vývoje dětí a mládeže v televizním vysílání. Český mediální zákon televizím povinnost označovat u pořadů věkovou vhodnost číslem, na rozdíl od sousedního Slovenska, neukládá.

Kateřina Fričová včera nicméně zdůraznila, že vhodnost pořadů není možné vyjímat z kontextu. Každý pořad je podle ní třeba posuzovat individuálně a především je nutné o této problematice trvale diskutovat jak uvnitř ČT, tak se členy mediálních rad a příslušnými odborníky. Shrnutí bohaté diskuse podle tiskové zprávy ČT vyznělo v tom smyslu, že ani televize veřejné služby, ani legislativa, ani mediální rady nesejmou z rodičů odpovědnost za výchovu svých dětí.

Včerejší seminář ČT uspořádala Kateřina Fričová pro členy Rady ČT a tvůrčí pracovníky veřejnoprávní televize. Setkání, které bylo z Kavčích hor propojené také s brněnským a ostravským studiem, se zúčastnil i předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Václav Žák a její členka Pavla Gomba. Za Radu ČT vystoupila v diskusním panelu Alena Svobodová. Odbornou veřejnost zastupovali mediální odborník z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Milan Šmíd, dětský psycholog Jeroným Klimeš a soudní znalec v oboru dětského a rodinné psychologie Vladimír Fiedler.

BRAND24

Ohlédnutí za neveřejným seminářem nabídne tuto neděli pořad Média a svět, který vysílá od 16:33 zpravodajský program ČT 24. Seminář ČT na téma ohrožení fyzického, psychického a mravního vývoje dětí a mládeže v televizním vysílání shodou okolností proběhl necelý týden po té, co RRTV vzala na vědomí soudní potvrzení dvoumilionové pokuty pro ČT za prohřešek tohoto druhu.

ČTĚTE TAKÉ: RRTV pokutovala TO2 za klamavou reklamu a ČT za porno

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).