Hlavní navigace

Česká televize zváží možnost angažování dalších zahraničních zpravodajek

16. 7. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Generální ředitel Petr Dvořák by se do budoucna nevyhýbal zřízení postů zpravodajů veřejnoprávního média v jižní Evropě, případně na jihu Ameriky. „Děje se toho tady opravdu hodně,“ uvedl.

Ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal nevylučuje, že Česká televize do budoucna angažuje do svého týmu další zahraniční zpravodajku. Šámal tak reagoval na dotaz jednoho z radních, kterému se mu se zdálo divné, že mezi devíti zpravodaji je pouze jediná žena. Tomáše Etzlera, jehož hlasitě kritizovala radní Ivana Levá, nahradila v Číně od letošního roku Barbora Šámalová. Nikdy jsme neřešili, zdali sem posíláme dámu nebo pána. Máme špičkové zpravodajky, ale co uděláte, pokud například chtějí tyto ženy odejít na mateřskou dovolenou? Zpravodaje vybíráme podle jejich profesních kvalit, konstatoval Šámal.

K TÉMATU: Zpravodaj ČT Tomáš Etzler v Číně končí, nahradí ho Barbora Šámalová

Obsazení našich zahraničních zpravodajů se dostalo do stavu, kdy je v ideální situaci. Význam zahraničních zpravodajů je v tom, že informují nejen o tom, co se děje, ale dokážou dávat toto dění i do kontextu s českými poměry, uvedl na začátek debaty o zpravodajském kanálu ČT 24 generální ředitel Petr Dvořák. Ten by si dokázal představit, že by České televize pokrývala vlastními zpravodaji například i dění v jižní Evropě, případně v Jižní Americe. Děje se tu toho opravdu hodně, ale děláme pouze to, na co máme. Post jednoho zahraničního zpravodaje stojí jednotky milionů korun ročně, sdělil šéf Kavčích hor.

BRAND24

Z ARCHIVU: ČT vyměnila zahraniční zpravodaje. Miroslav Karas je od 1. srpna v Moskvě

Šámal připustil, že větší pozornost ve zpravodajství by si zasloužil náš ekonomicky i politicky významný soused – Německo. Pro takovou zemi, jakou je Německo, je jeden zpravodaj málo. Nesmažme se ho podceňovat. Děláme, co můžeme. Angažování více než jednoho zpravodaje je ale určitě cenným podnětem, konstatoval Zdeněk Šámal. Řeč padla mimo jiné i na odměňování zahraničních zpravodajů. Odměny, které dáváme, jsou spíše symbolické. Chceme ale dát najevo, že si zahraničních zpravodajů vážíme. Finančně jsou proto velmi dobře ohodnocení, uvedl šéf zpravodajství ČT a doplnil: Neustále přemýšlíme o tom, jak toto zpravodajství zúročit dál, ale ČT 24 má bohužel určité limity.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).