Hlavní navigace

Česká televize získala vyvolávací linku na klasický černobílý film

5. 5. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ FOTO – Veřejnoprávní médium z Kavčích hor může zájemcům nabídnout významnou evropskou laboratoř s plným servisem.

Česká televize zachránila z laboratoří Barrandov vyvolávací linku na zpracování klasického černobílého filmového materiálu, která umožní práci s klasickým filmem takzvanou mokrou metodou. Díky nově získané lince dokáže Filmová laboratoř České televize vyvolat černobílý pozitiv a negativ, do této chvíle se zde pracovalo pouze s barevným materiálem. Vyvolávací linka posouží nejen České televizi, ale i studentům FAMU. Veřejnoprávní médium má však ambici, že by ji mohly využít produkce z celé Evropy. Vyvolávací linku je možné použít například i pro oblast reklamy, kde je věrnost podání barev velmi důležitá.

Z ARCHIVU: Hoří, má panenko a Ostře sledované vlaky v Ultra HD ve videopůjčovně Topfun

Digitální technologie je využívána pro své neoddiskutovatelné ekonomické výhody, avšak na naši Filmovou laboratoř se stále obrací i zahraničních produkce, které stojí o zpracování klasického filmového materiálu, uvedl šéf techniky České televize Ivo Ferkl. Filmová laboratoř České televize je již mnoho let tradičním výrobcem filmových produktů, zpracovatelem negativů, filmových kopií a zabezpečovacích pětatřiceti- a šestnáctimilimetrových materiálů. Vždy soupeřila s laboratořemi na Barrandově a častokrát vítězně. Ve vědomí českých i zahraničních kameramanů, režisérů a producentů měla a dodnes má zvučné jméno, konstatoval prezident Asociace českých kameramanů a profesor na pražské FAMU Marek Jícha.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Evropské televize mají z remasteringu do HD byznys. Pro Čechy je to stále luxus

Česká televize může zájemcům nabídnout významnou evropskou laboratoř s plným servisem. Filmová surovina není mrtvá, stále se používá pro svoje nesporné výhody. (…) Praha je stále evropským filmařským velkoměstem, kde mohou filmaři využívat nejen rozměrná studia a krásné přírodní lokace, ale i tuto základní laboratorní službu, dodal Jícha. Jako ideální příklad využití této technologie je například rekonstrukce materiálů nejen z Archivu a programových fondů České televize, ale například i z Národního filmového archivu. Komerční laboratoře na zpracování filmového materiálu pomalu mizí, ale v archivech po celém světě leží stovky, tisíce filmů, které musí být čištěny a opravovány, zdůvodnil vedoucí Filmové laboratoře České televize Tomáš Hejduk.

Vyvolávací linka na zpracování klasického černobílého filmového materiálu, kterou získala Česká televize
Autor: Česká televize

Vyvolávací linka na zpracování klasického černobílého filmového materiálu, kterou získala Česká televize

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).