Hlavní navigace

Česká televize zahájila testy Ultra HD vysílání z pražského vysílače Žižkov

13. 5. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

„Budeme doufat, že nám v roce 2020 kmitočty umožní, abychom dali tento obrázek do většiny domácností,“ prohlásil na dnešní konferenci Innovation Day technický ředitel ČT Ivo Ferkl.

Zkušební pozemní digitální vysílání v Ultra HD kvalitě dnes v Praze zahájila Česká televize ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi. Na konference Innovation Day věnované budoucnosti digitálního rozhlasu to oznámil ředitel pro regulace Českých Radiokomunikací Marcel Procházka. „V České republice dnes bylo zahájeno Ultra HD vysílání z vysílače Praha – Žižkov,“ uvedl. „Naše nadšení trochu kazí fakt, že HD vysílání u nás není úplným standardem. Věřím, že se to brzo změní,“ dodal. Podle technického ředitele ČT Iva Ferkla vysílání využívá kompresní standard MPEG-4/AVC.

K TÉMATU: Sledujeme živě: Innovation Day s Českými Radiokomunikacemi o digitálním rozhlasu

BRAND24

Experiment vysílá s 25 obrázky za sekundu. „Je to první krok a budeme doufat, že v roce 2020 nám kmitočty umožní, abychom dali tento obrázek do většiny domácností,“ dodal Ferkl. Co je obsahem vysílání? „Jde o krátkou promo smyčku složenou z materiálů, které natočila Česká televize. Obsahuje například záběry na Hradčany nebo například na Prahu. Postupně sem bude dodáván další obsah, například materiály od EBU,“ řekl šéf techniky ČT.

 Pro testování Ultra HD využívá ČT dlouhodobý experiment DVB-T2, který provozují České Radiokomunikace na kanálu 50. „HEVC budeme testovat později v letošním roce,“ zveřejnil Marcel Procházka prostřednictvím svého profilu na sociální síti Twitter.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).