Hlavní navigace

Česká televize uvažuje o titulkování pořadů na internetu

23. 10. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
23. 10. 2007

Bohatý archiv pořadů, které veřejnoprávní televize poskytuje bezplatně na internetu, se možná dočká neviditelné, ale přesto důležité novinky. Česká televize (ČT) by chtěla vyjít vstříc divákům se sluchovým postižením a nabídnout jim ve videích možnost zapnout si skryté titulky.

O využití skrytých titulků pro internetové vysílání ČT uvažujeme. Rádi bychom tímto způsobem službu obohatili, zjišťujeme proto technické možnosti provedení, sdělil serveru DigiZone.cz vedoucí Internetu ČT Petr Svatoš.

ČT má ze zákona povinnost opatřovat minimálně 70 procent odvysílaných pořadů skrytými nebo otevřenými titulky. Zákonná podmínka se týká ale jen celoplošného televizního vysílání, prakticky pouze analogových programů ČT 1 a ČT 2. Pro internet žádné obdobné ustanovení neexistuje a televize by tu plnila veřejnou službu nad rámec zákona.

BRAND24

Titulkování ocení především neslyšící nebo lidé se zhoršeným sluchem. Skryté titulky, které jsou zatím jen součástí teletextu, ale slouží i divákům se zdravým sluchem – například ve chvíli, kdy sledováním televize nechtějí rušit své okolí a použití sluchátek jim nevyhovuje.

Podrobný článek o problematice skrytých titulků přineseme ve čtvrtek

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).