Hlavní navigace

Česká televize spustí Krašov digitálně v březnu

6. 12. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
6. 12. 2007

Pokud půjde vše bez problémů, vedení České televize naplánovalo spuštění digitálního vysílání ze západočeského Krašova na březen příštího roku. Dle slov Pavla Hanuše, šéfa projektu Digitalizace ČT, je už vše technicky připraveno, ale problém byl legislativní. Česká televize musela vypsat výběrové řízení na provozovatele veřejnoprávní multiplexu. Původně management ČT předpokládal, že novela bude přijata již v září, proto se také zpozdilo spouštění dalších digitálních vysílačů. Krašov měl odstartovat ke konci tohoto roku.

Plzeňsko bude prvním regionem, kde se bude v multiplexu vysílat digitálně bez přítomnosti televize Nova. Na Plzeňsku se digitální vysílání dotkne dvou vysílačů – Krkavce a Krašova. Co se týká městského vysílače v západočeské metropoli, bude se vypínat analogový kmitočet ČT1 a na něj bude „naroubován“ digitální veřejnoprávní multiplex. Kanál ČT1 pak přejde na frekvenci kanálu ČT2, jehož vysílání bude ukončeno. V praxi bude tedy digitální multiplex vysílat na 34. kanále a na 27. kanále bude vysílat nově v analogu ČT1 (Krkavec). Program ČT2 bohužel z tohoto důvodu nebude možné přesunout na jiný kanál, a pokud si divák nepořídí set-top box, o jeho příjem přijde.

BRAND24

Zapnutí digitálního a ukončení analogového vysílání v roce 2008 (ČT) – download (JPG, 100 kB)

V květnu by pak mělo být spuštěno digitální vysílání veřejnoprávního multiplexu z Českých Budějovic na 49. kanálu, kde bude ukončeno analogové vysílání ČT2. Stejná situace by měla nastat na tomtéž kanálu v Sušici v červenci a do konce roku se ještě dočkají digitálu diváci v Praze (a středních Čechách) na 53. kanále (vypnutí analogového ČT2 z Cukráku) a v Ústí nad Labem na kanále 33. Vysílání bude nucena ukončit z Bukové hory ČT2 na tomtéž kanále a kanál ČT1 bude vysílat analogově na 50. kanále.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).