Hlavní navigace

Česká televize posílí multiplex 1 o vysílač u Příbrami

25. 9. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
25. 9. 2009

Digitální vysílání z vrchu Praha u Příbrami chce ještě letos na podzim spustit Česká televize. Měření intenzity signálu veřejnoprávního multiplexu z vysílačů velkého výkonu ve středních a západních Čechách totiž prokázalo, že na Příbramsku by mohl vzniknout po vypnutí analogového vysílání problém. Na mnoha místech tento multiplex nelze vůbec naladit, a nebo jenom s obtížemi.

K TÉMATU: Jak se bude digitální ČT rozšiřovat do dalších regionů?

Proto jsme požádali Český telekomunikační úřad (ČTÚ) o koordinaci nového kmitočtu pro digitální vysílání z vrchu Praha, prohlásil na čtvrtečním kulatém stolu DigiZone.cz vedoucí projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš. Nyní z tohoto vysílače vysílá analogově program ČT 2 na kanále 29. Toto vysílání se ale bude společně s dalšími analogovými vysílači velkého a středního výkonu ve středních Čechách vypínat k 31. říjnu letošního roku.

TABULKA: Termíny vypínání všech analogových televizních vysílačů ve středních Čechách a v Praze

BRAND24

Vrch Praha jako doplňkový vysílač k původně plánované síti 13 vysílačů pro první tři celoplošné digitální multiplexy navrhoval před rokem na konferenci Radiokomunikace 2008 nezávislý konzultant Jan Kramosil. Tehdy ještě nebylo jasné, že České Radiokomunikace pro svůj multiplex 2 a pro veřejnoprávní multiplex 1 České televize použijí místo 13 vysílačů zahrnutých v Technickém plánu přechodu o 13 vysílačů více.

Kromě vysílače na vrchu Praha u Příbrami navrhoval Kramosil posílit digitální sítě ještě o dva menší vysílače: klatovský Barák a Litický Chlum ve východních Čechách.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).