Hlavní navigace

Česká televize natáčí jeden z největších projektů historie, dvoudílné drama Jan Hus

16. 6. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

„Šestisté výročí upálení Jana Husa je mimořádnou příležitostí uvést obraz této významné osobnosti naší historie do souladu s její mravní silou a hloubkou,“ uvedl ředitel vývoje programových formátů Jan Maxa.

Česká televize začala o uplynulém víkendu natáčet dvoudílné historické drama Jan Hus, v němž si hlavní roli zahraje Matěj Hádek, režii si vzal na starosti Jiří Svoboda. Veřejnoprávní médium z Kavčích hor už na začátku letošního roku avizovalo, že půjde o jeden z největších projektů, který v jeho více než šedesátileté historii vznikl. Na obrazovku se má Jan Hus dostat příští rok při příležitosti šestistého výročí upálení tohoto významného kazatele, který ovlivnil budoucí směřování našeho národa. Česká televize se pochlubila, že jako první hraný snímek na světě se Hus natáčí speciální odlehčenou kamerou pro záznam z ruky.

K TÉMATU: Sledovali jsme živě: ČT představila nové formáty a pořady vlastní tvorby

Šestisté výročí upálení Jana Husa je mimořádnou příležitostí uvést obraz této významné osobnosti naší historie do souladu s její mravní silou a hloubkou, uvedl při této příležitosti ředitel vývoje pořadů a programových formátů České televize Jan Maxa. Ten je zároveň kreativním producentem filmu. Jan Hus byl tradičně zobrazován jako lokální národní a sociální buditel, což značně zkresluje a umenšuje jeho skutečný historický význam. Jeho příběh – o tom, že snaha o život v pravdě dokáže proti nám obrátit naše nejbližší přátele a v konfliktu s mocí nás dovést až na smrt – je dnes stejně aktuální jako ve středověku, doplnil Maxa.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Česká televize natáčí třídílnou minisérii o reportérech podle scénáře Josefa Klímy

První díl filmu začíná ve chvíli, kdy král Zikmund vylákal krále Václava na hrad falešným příslibem triumfální jízdy ke Svatému otci, aby jej mohl uvěznit ve Vídni a zmocnit se celého království. Předělem mezi prvním a druhým dílem je pak okamžik Husova váhání o cestě do Kostnice, film končí jeho upálením, přiblížila mluvčí České televize Alžběta Plívová. Dvoudílný snímek vzniká na motivy stejnojmenné knihy spisovatelky Evy Kantůrkové z osmdesátých let. V té době tedy vyšla kniha pouze v samizdatu. O Kantůrkové se nezmiňujeme náhodou, je i autorkou scénáře k chystanému velkofilmu.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Potvrzeno: Česká televize natočí vlastní verzi sitcomu Kancl, získala licenci od britské BBC

A kdo si ve filmu dále kromě Matěje Hádka zahraje? Diváci se mohou těšit na herce, jako jsou Tomáš Dastlík, Jan Dolanský, Pavel Gajdoš, Petr Klimeš, Milan Kňažko, Marika Šopovská, Petra Špalková, Michal Dlouhý, Vladimír Javorský a další. Natáčení zabere celkem 58 natáčecích dní, proběhne ve více než osmnácti lokalitách a objeví se v něm téměř dva tisíce komparzistů. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).