Hlavní navigace

Česká Kubice přestane dotovat převaděč, doporučuje lidem satelit

12. 10. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Jelikož se na mě jako na domažlického prodejce digitální televizní techniky obracejí obyvatelé blízké obce Česká Kubice s žádostí o radu, co mají dělat, když se jejich obecní úřad rozhodl přestat financovat provoz tamního televizního převaděče, obrátil jsem se přímo na úřad s otázkou, jak hodlají řešit výpadek televizního signálu. Odpověď byla velmi zajímavá, a stojí za zveřejnění.

Na základě rozhodnutí zastupitelstva České Kubice – obce, která se skládá ze tří částí – Česká Kubice, Folmava a Spálenec, nebude již obecní úřad hradit údržbu a provoz místního televizního převaděče. Zhruba před 13 lety se obec Česká Kubice rozhodla investovat do televizního převaděče, neboť díky její lokaci není dostatečně možné přijímat blízký televizní vysílač Vraní vrch a často ani vzdálenější Krašov. Obec se rozhodla pro soukromou společnost Radioport z Klatovska, která zhruba za cenu čtyř milionů korun na území katastru obce Česká Kubice vystavěla svůj televizní převaděč.

Obec nadále platila již jen poplatky za provoz a údržbu převaděče v částce kolem 140 tisíc Kč ročně. Obyvatelé těchto tří obcí tak mají možnost přijímat analogové programy ČT 1, ČT 2, Nova a Prima. Jelikož se signál přebírá hlavně z Krašova, objevil se nedávno obyvatelům těchto obcí na obrazovce také varovný piktogram u analogového programu ČT 2, který 31. října Krašov vypíná. Na posledním zastupitelstvu rada obce rozhodla, že vzhledem k rozsáhlému vybavení místních obyvatel satelitním individuálním příjmem, nebude již provoz převaděče dále financovat.

Dalším důvodem tohoto rozhodnutí byla také nutnost převaděč upravit a rekonstruovat pro příjem pozemního digitálního vysílání, což společnost Radioport vyčíslila v řádu několika milionů korun. Obec se tak s provozovatelem dohodla, že od 1. listopadu tohoto roku vyřeší ukončení analogového programu ČT 2, a zřejmě stejně jako u Primy, ho bude distribuovat pomocí družice. Zároveň se obec s provozovatelem dohodla na ukončení spolupráce k poslednímu dni roku 2009, takže ještě celý příští rok televizní převaděč nedozná změny.

BRAND24

Společnost Radioport zároveň místním občanům doporučila přechod na satelitní příjem televize s tím, že je ochotna se na tomto podílet. Obec Česká Kubice uvažovala o určitém finančním příspěvku místním občanům, kteří by ukončením provozu místního převaděče od 1. ledna 2010 přišli definitivně o možnost příjmu televize. Je možné, že se místní občané dočkají finančních dotací pro nákup satelitní techniky, obec se k tomuto kroku však zatím konkrétně nevyjádřila a zřejmě do ukončení provozu převaděče nevyjádří.

Spousta obyvatel těchto obcí zkouší přijímat digitální vysílání z Krašova, ne všem se to vždy podaří. Obec je velice členitá a tak se nelze divit, že se satelitní příjem televize jeví jako nejoptimálnější řešení.

Měly by stát nebo místní samospráva přispívat na satelitní komplety lidem, kde je nyní dostupné pozemní analogové televizní vysílání, ale DVB-T tam nebude?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Maloobchodní prodejce DVB-T přijímačů....
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).