Hlavní navigace

Češi nejsou ochotni platit za video obsah na internetu, víc než polovina to odmítá

2. 7. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

UVNITŘ INFOGRAFIKA – Pětina respondentů v průzkumu společnosti Mediaresearch uvedla, že s poplatky za stahování filmů a seriálů principiálně nesouhlasí

Legální sledování nebo stahování filmů z internetu za poplatek odmítá víc než polovina Čechů. Pro pětinu z nich jsou platby za filmy a seriály principiálně nemyslitelné, vyplývá z průzkumu chování Čechů na internetu, který provedla společnost Mediaresearch. 57 procent z 1 084 respondentů odmítá platit za audiovizuální obsah, který je na internetu zpoplatněn. Jak nejčastější důvod uvádějí, že na to nemají peníze (27 procent), nebo to principiálně odmítají (22 procent). 38 procent dotázaných by platilo pouze za určitých podmínek a nejčastěji by se rozhodovali podle ceny kvality videa.

K TÉMATU: Startovací balíček od videotéky Topfun si předplácí 27 tisíc lidí, dosáhl čísel Voya

„Nejvyhledávanějším typem videí na internetu je „netelevizní“ obsah, tedy videoklipy, reklamy, vtipná videa, videa ze života, trailery a podobně. Tento typ audiovizuálních obsahů sleduje polovina respondentů alespoň jednou týdně, čtvrtina respondentů dokonce denně. Druhá nejsledovanější jsou videa z televizních videoarchivů, které alespoň jednou týdně sleduje 34 procent respondentů. Online živé vysílání pak sleduje minimálně jednou týdně 27 procentů respondentů,” uvedla PR manažerka společnosti Mediaresearch Pavla Chlebounová.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Majitel CS Filmu si registruje značku Film Popular pro placenou videoték

A jakým způsobem si lidé vybírají videa, která chtějí sledovat? Nejčastěji (v 26 procentech případů) vědí, co si chtějí pustit a cíleně taková videa vyhledávají, druhým nejoblíbenějším způsobem je pak doporučení přátel, kolegů nebo rodiny (14 procent). 11 procent konzumentů pak zvolilo za nejčastější způsob výběru videa hledání toho, co by je mohlo zaujmout, a to bez konkrétní předchozí představy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).