Hlavní navigace

Čeká nás velké přelaďování: multiplexy 1 až 4 možná opustí kanály 49 až 60

3. 5. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V druhé vlně takzvané digitální dividenty může Česká republika uvolnit všechny kanály od 49 po 60 pro mobilní broadbandové služby. Nejvíc by se to dotklo multiplexu 3.

Do tří let čeká Českou republiku velké přelaďování. Stávající televizní multiplexy totiž budou muset v rámci druhé vlny takzvané digitální dividendy pravděpodobně uvolnit vysílací kanály 49 až 60 pro mobilní broadbandové služby. „Digitální dividenda II počítá s výměnou některých kmitočtů současných multiplexů. Nejvíc se to dotkne multiplexu 3, u kterého se bude muset vyměnit skoro všechno. Nejméně se to dotkne veřejnoprávního multiplexu,“ prozradil ve středu při setkání s novináři předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák.

DOKUMENT: Plán dalšího rozvoje DVB-T v České republice a výměny některých kmitočtů

„Ještě jsme neskončili s první digitální dividendou a už je tu požadavek na druhou. Musíme provést optimalizaci kmitočtů DVB-T, které už využíváme,“ posteskl si šéf telekomunikačního úřadu. V první vlně digitální divvidendy musí všechny multiplexy opustit kanály nad 60. Týká se to především televizní sítě 4, která už příští měsíc změní vysílací kanály v Praze a Brně. „V Ostravě patrně ještě nějakou dobu zůstane stávající kanál 63, ale jen na dobu asi tři čtvrtě roku,“ prozradil Dvořák. Všechny nové vysílače multiplexu 4 pak budou muset vysílat na kanálech pod 60.

K TÉMATU: Multiplex 2 z Černé hory by měl časem přejít z kanálu 61 na kanál 38

„Šedesátkové“ kanály využívají také multiplexy 2 a 3 na vysílači Černá hora u Trutnova, multiplex 3 pak také na libereckém Ještědu a v Karlových Varech. Výraznější dopad ale bude až zmíněná druhá vlna digitální dividenty, která se dotkne kanálů nad 49. U základních vysílačů se skutečně nejvíc dotkne multiplexu 3, který bude muset změnit vysílací kanál u 10 z 18 vysílačů. U dalších dvou vysílačů, které využívají blízký kanál 48, je výměna také pravděpodobná. „Zatím jsme si je označili jako potenciálně uvolňované,“ uvedl Dvořák. „Překanálování“ by čekalo i dokrývač multiplexu 3 ve Znojmě.

ČTĚTE TAKÉ: Digitální dividenda připadne na mobilní televizi a internet vzduchem

BRAND24

Multiplex 2 bude muset v druhé vlně digitální dividendy vyměnit vysílací kanály u šesti z 26 základních vysílačů, a u třech dalších, které využívají kanál 48, to je pravděpodobné. Výměna se dotkne i 12 dokrývačů této sítě a dalších pěti pravděpodobně (opět jde o kanál 48). Veřejnoprávní multiplex 1 pak musí uvolnit kanály u osmi z 26 základních vysílačů a u 17 dokrývačů (počítáno pouze z těch, které pro Českou televizi provozují České Radiokomunikace).

Zda k tak masivnímu přelaďování skutečně dojde, však ještě není stoprocentně jisté. Pavel Hanuš (projektový manažer ČT, pozn. rfed.) si myslí, že s digitální dividendou příliš strašíme, protože o mobilní broadbandové služby nebude takový zájem. To se ale uvidí až v roce 2015,“ připustil šéf Rady ČTÚ Pavel Dvořák.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).