Hlavní navigace

CDG zveřejnila smlouvy s ceníky za vysílání televizí v multiplexu 3

20. 1. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
20. 1. 2010

Vzory aktualizovaných smluv s klienty, televizními stanicemi vysílajícími v zemské digitální síti 3, zveřejnil operátor této sítě, společnost Czech Digital Group (CDG). Na webu společnosti se objevil i aktuální ceník za šíření signálu pro letošní a příští rok. Z dokumentu vyplývá, že letos zaplatí jedna televize za vysílání v multiplexu 3 částku 42,3 milionu korun, zatímco v příštím roce to bude už 57,7 milionu korun.

K TÉMATU: Odchod Óčka z DVB-T přímo ohrožuje existenci multiplexu 3

Zatímco letos však CDG garantuje rozšíření pokrytí multiplexu 3 ze současných 47 na 74 procent území České republiky, koncem příštího roku by signál této digitální sítě měl pokrývat již 85 procent území ČR. Toto pokrytí CDG garantuje po spuštění všech plánovaných vysílačů multiplexu 3, ale předpokládá, že ve skutečnosti bude dosah této sítě ještě větší, přes 96 procent území ČR.

I po roce 2011, kdy CDG svoji síť dobuduje, ale budou ceny za šíření televizního signálu v tomto multiplexu každoročně stoupat. Součástí smlouvy s klienty je totiž každoroční indexace v závislosti na vývoji inflace. V letech 2012 až 2018 firma předpokládá, že si bude za roční šíření jedné televizní stanice účtovat 62,75 milionu korun, v roce 2019 pak už 66,9 milionu korun.

BRAND24

V celoplošném multiplexu 3 aktuálně vysílají jen dvě televizní stanice: zpravodajská televize Z1 a lifestylová televize Public. Obě loni podepsaly s CDG smlouvu na šíření signálu na tři roky. CDG využívá pro svůj multiplex 3 páteřní síť vysílačů Českých Radiokomunikací, oproti multiplexům 1 a 2 je ale tato síť menší (má 13 vysoce výkonných vysílačů od ČRa oproti 26 u multiplexů 1 a 2).

Zveřejnění návrhů smluv a ceníků za služby ukládá operátorům zákon a CDG je na svůj web vyvěsila již loni v lednu. Minulý týden pak provedla jejich aktualizaci, včetně ceníku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).