Hlavní navigace

Čas na národní satelitní platformu

20. 3. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Divákům satelitní služby CS Link v pátek vypršela třicetidenní lhůta pro bezplatné sledování televize Nova. Shodou okolností jsem si ve stejné době vyměnil několik e-mailů s tiskovým oddělením České televize, abychom si vyříkali, jestli lze změnu tarifů společnosti Gital, jednoho ze dvou distributorů dekódovacích karet CS Linku, vysvětlovat jako nehorázné zpoplatnění satelitního příjmu veřejnoprávní televize.

Mluvčího České televize Martina Krafla rozrušilo především moje konstatování v Reflexu, že ke změně tarifů pro příjem satelitní služby CS Link u společnosti Gital došlo ve chvíli, kdy se tato firma konečně dohodla s televizí Nova o jejím zařazení do svojí programové nabídky. Protože si ale Nova vymínila, že Gital musí zaplatit všechny náklady spojené s jejím vysíláním přes satelit, firma musela přistoupit ke změně cenové politiky i u těch zákazníků, kteří Novu ze satelitu nechtějí.

Onen ostudný odstavec, díky němuž jsem se stal nepřítelem veřejnoprávní televize, zněl takto: „Tyto náklady pak (firma Gital) rozpočítala na všechny své klienty bez ohledu na to, jestli chtějí sledovat Novu nebo ne. V konečném důsledku tak platí i diváci, kterým stačí programy ČT a Prima. Zvlášť u veřejnoprávní televize to je na pováženou: divák vlastně platí dvakrát. Jednou koncesionářský poplatek a podruhé příspěvek na to, aby jiní lidé mohli sledovat Novu. A to je opravdu nemravné.“

Že je to opravdu nemravné, tvrdím i dnes. Pokud si totiž zákazník společnosti Gital v minulosti koupil dekódovací kartu pro sledování CS Linku a zaplatil registraci pro sledování programů ČT a Primy na dobu neurčitou (což ho vyšlo bratru na tisíc korun), firma mu slíbila, že za satelitní příjem stanic ČT 1, ČT 2, ČT 4 Sport a Prima (ČT 24 vysílá volně, pro jeho sledování není nutná dekódovací karta) už nebude muset platit žádné další poplatky. Tedy kromě těch koncesionářských.

Jenže vstupem Novy do CS Linku a změnou tarifů společnosti Gital se tato praxe změnila. I kdybyste nechtěli platit za satelitní příjem Novy, musíte přejít na některý z jiných tarifů, včetně „bezplatného“ Tarifu ČT. Ten funguje tak, že vám Gital na první rok opravdu garantuje satelitní příjem programů ČT zdarma, za každý další rok ale musíte zaplatit „udržovací poplatek“ 200 korun. A právě v této platbě spočívá ona nemravnost. Proč by měli diváci ČT přispívat na náklady spojené se satelitním vysíláním Novy, notabene pokud ji satelitně přijímat nechtějí?

Podle Martina Krafla jsem se ale „vůbec neseznámil s jednotlivými možnostmi, jak lze aktivovat přístupové karty do satelitní platformy CS Link“. Společnost Gital přeci poskytuje aktivaci programů České televize bezplatně! Jenže v tom je právě háček: satelitní příjem programů ČT si aktivujete bezplatně, rok je můžete sledovat bez poplatků, a pak vám Gital napaří „udržovací“ aktivaci 200 korun ročně. Zajímavé je, že mluvčí ČT existenci tohoto „udržovacího poplatku“ připouští a dokonce ho považuje za problém.

„Od roku 2007 je Tarif ČT zakotven ve standardním portfoliu služeb firmy Gital a uvádí se u něj platnost 12 měsíců. Česká televize již dříve oznámila, že se zástupci Gital, s. r. o. bude dále jednat o tom, aby aktivace tohoto tarifu zůstala bezplatná i v dalších letech. O dalším vývoji bude Česká televize samozřejmě informovat,“ píše ve Krafl svém rozhořčeném e-mailu. Ptal jsem se sám sebe: na co si tedy Martin Krafl stěžuje? Existenci poplatků „navíc“ připouští, Kavčí hory ho podle jeho vlastních slov považují za problém a jednají o jejich zrušení. Pak byla ale moje výtka zcela na místě.

Pro pobavení doplním ještě jeden odstavec z páně Kraflova e-mailu: „Již nyní však lze garantovat časově neomezený bezplatný příjem kanálů České televize těm klientům společnosti Gital, kteří využívají některý z hrazených tarifů. U těch se poplatek účtuje výhradně za příjem komerčních televizních stanic. Programy České televize jsou těmto zákazníkům vždy aktivovány zdarma, jako doplňková služba.“ A já se ptám: co je to platné divákům v pohraničí, pro které je CS Link jedinou možností, jak sledovat programy veřejnoprávní televize a další komerční programy si předplácet nechtějí?

A nebo: co je to platné divákovi, který si nemůže pozemní cestou, přes kabel nebo IPTV, naladit program ČT 4 Sport a právě kvůli němu si chce pořídit CS Link s „bezplatným“ Tarifem ČT? Jestliže takový člověk vlastní televizní přijímač, musí automaticky platit koncesionářský poplatek České televizi, aniž by kohokoli zajímalo, jestli vůbec může přijímat její programy. Satelitní služba Czech Link, která předcházela CS Linku, takovým divákům umožňovala sledovat programy ČT, aniž by je za to někdo „dojil“ udržovacími poplatky.

Martin Krafl tvrdí: „Česká televize vždy zastupuje zájmy svých diváků a rozhodně odmítá náznaky, že by nečinně přihlížela tomu, jak koncesionáři platí za veřejnou službu dvakrát, což se navíc neděje.“ Ano, první rok se to dít nebude, jenže aktuální ceník Gitalu jasně říká, že od března 2008 bude bezplatný satelitní příjem ČT přes dekódovací karty této firmy tabu. A tak mě napadá: není čas na novou národní satelitní platformu, podobnou té, kterou pod názvem TNTSAT připravuje francouzská společnost Canal+ Group?

BRAND24

Satelitní platformu, v níž by kódovaně vysílaly všechny pozemně šířené české televizní stanice, ale divák by zaplatil jen dekódovací kartu a netrápily by ho žádné další „aktivační“, „registrační“ nebo „udržovací“ poplatky? Ostatně, takovou satelitní službu by rád spustil i šéf projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš. Vychází totiž z předpokladu, že kromě veřejnoprávní televize, Novy a Primy nebudou mít žádné další pozemně šířené komerční televize důvod platit si téměř stoprocentní pokrytí republiky z pozemních vysílačů a tudíž by pro ně bylo zajímavé vysílat i na satelitu.

Hanuš jde ve své úvaze ještě dál: všem držitelům licence pro DVB-T by takové satelitní vysílání nařídil. Nevím jak vám, ale mně se to zdá být dobrý nápad.

Měla by v České republice vzniknout bezplatná národní satelitní platforma?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).