Hlavní navigace

Bývalý šéf ČT a Óčka Jiří Balvín bude ministrem kultury v Rusnokově vládě

28. 6. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Balvín je čtvrtým potvrzeným členem kabinetu, který nahradí vládu Petra Nečase, ale hrozí mu, že nedostane důvěru Poslanecké sněmovny a bude muset brzy skončit

Ministrem kultury ve vznikající úřednické vládě premiéra Jiřího Rusnoka bude bývalý generální ředitel České televize a hudebního kanálu Óčko Jiří Balvín. Po dnešním setkání s Rusnokem v Kramářově vile to médiím řekl sám Balvín. O tom se po zvolení prezidenta Miloše Zemana chvíli spekulovalo, že se stane šéfem prezidentské kanceláře, protože současné hlavně státu pomáhal v předvolební kampani jako poradce pro komunikaci s médii. Funkci ale nakonec získal Zemanův další blízký spolupracovník Vratislav Mynář.

K TÉMATU: Jiří Balvín šéfem kanceláře prezidenta Miloše Zemana? Média o tom spekulují

BRAND24

Balvín převezme ministerstvo kultury po kritizované ministryni Aleně Hanákové ze strany Starostové a nezávislí, která tvoří dvojblok s TOP 09. Hanákové těsně před vládní krizí, která vedla k pádu kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS), reálně hrozilo odvolání. Vyměnit ji chtěla její mateřská TOP 09. Balvín by se chtěl ve funkci pokusit získat více peněz pro kulturu a dořešit otázku obsazení funkce generálního ředitele Národní galerie v Praze.

S financemi to ale bude mít těžké, protože parlamentní strany odmítají schválit jakýkoli státní rozpočet na rok 2014, který jí předloží Rusnokova vláda. V tom případě by Česká republika hospodařila v rozpočtovém provizoriu a žádný resort by nemohl navyšovat svůj rozpočet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).