Hlavní navigace

Britové vydraží digitalizací uvolněné kmitočty

2. 1. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
2. 1. 2007

Regulátor audiovize a telekomunikací Ofcom odmítl věnovat frekvence, které uvolní přechod Británie na digitální vysílání, tamějším vysilatelům televize. Dokument úřadu nazvaný Revize digitální dividendy (Digital Dividend Review) konstatuje, že pásmo UHF je vzácným národním zdrojem, který umožňuje vysílání rozhlasu i televize, pevnou i mobilní komunikaci a stejně tak i nezbytné služby. Ofcom se proto rozhodl uspořádat pro balíky kmitočtů sérii regionálních aukcí, které proběhnou v letech 2008 až 2012. Informoval o tom server Broadbandtvnew­s.com.

Postoj regulátora kritizuje nově vzniklé sdružení HD for All (Vysoké rozlišení pro každého), ve kterém jsou veřejnoprávní vysilatelé a další subjekty. Je očividné, že britské publikum očekává možnost příjmu televize ve vysokém rozlišení, ať už si vybere kteroukoli digitální platformu. Budoucnost HDTV u nejrychleji rostoucí platformy Freeview (bezplatná zemská digitální TV) ale není ani zdaleka zaručena, uvedl John Cresswell, provozní ředitel nejsledovanější britské komerční televize ITV.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).