Hlavní navigace

Britové měří sílu televizního příjmu ručním signáloměrem (FOTO UVNITŘ)

21. 11. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
21. 11. 2007

Britské nezávislé sdružení Digital UK a regulační úřad Ofcom při vypínání analogové televize v oblasti Copeland otestovaly tři metody měření dostatečnosti síly televizního signálu.

Nejpůsobivějším z trojice pilotních postupů bylo využití speciálního ručního měřiče signálu, svůj účel splnil ale i teletextový test nebo srovnání s referenčním zašuměným analogovým obrazem v tištěné podobě. Metody zmiňuje Stopař přepnutí (Switchover Progress Report) ze třetího čtvrtletí letošního roku [PDF, 890 kB].

Ruční signáloměr je společným dílem organizací Ofcom a Digital UK. Zařízení má v sobě předem načtené informace o místním televizním vysílači, a to včetně frekvencí, které na něm budou použité po přepnutí na digitál. Po zastrčení do anténní zásuvky může přístroj určit, jestli je síla signálu v domácnosti dostačená pro to, aby si divák mohl naladit zemské digitální vysílání.

FOTO: Britský ruční signáloměr [JPG, 16 kB]

Teletextový test spočívá ve vysílání vyhrazené stránky na teletextu, která je zaplněná grafickými symboly. Pokud ji zaplněnou vidí i divák, nemusí se slabého signálu bát. Když mu ale tu a tam nějaký ze symbolů schází, měl by si svoji anténu nechat zkontrolovat.

OBRÁZEK: Teletextový test [PNG, 76 kB]

Referenční obrazec zobrazuje analogové vysílání zašuměné na takovou mez, aby po přepnutí na digitální příjem divákovi televizor ještě fungoval. Pokud se člověk domnívá, že jeho příjem je horší než na obrázku, jeho anténa si zaslouží kontrolu.

OBRÁZEK: Referenční obrazec [PNG, 139 kB]

Při vypínání analogového vysílání ve městě Whitehaven a jeho okolí měli místní obyvatelé jak referenční obrazec, tak teletextovou stranu k dispozici. Navíc je na tyto způsoby kontroly upozorňovala brožura o digitalizaci, a tak je tamější lidé podle informací Digital UK zhusta používali.

BRAND24

Výhodou všech zmíněných metod je skutečnost, že diváci je mohli vyzkoušet ještě před samotným začátkem digitálního vysílání v oblasti. Souběžné šíření analogové a digitální televize tak mohlo být v první britské vypnuté oblasti pouhých 28 dní, a ne tři až šest měsíců, jak v připravovaném Technickém plánu přechodu navrhuje Český telekomunikační úřad (ČTÚ), nebo deset měsíců, jak tomu bylo v Česku na Domažlicku.

Představené způsoby kontroly mají ale také svoji klíčovou nevýhodu. S výjimkou signáloměru nejsou relevantní pro společné televizní antény (STA), na kterých je v České republice závislá – narozdíl od britského Copelandu – většina diváků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).