Hlavní navigace

Blíží se soumrak placených televizí, varuje studie

18. 1. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
18. 1. 2007

Placené televizní služby v Evropě čekají špatné časy. Příchodem bezplatné zemské digitální televize utrpí kabeloví, satelitníIPTV operátoři, prorokuje výzkumná společnost Jupiter Research. Do roku 2012 by mělo na zemský digitální příjem televize přejít 39 milionů evropských domácností. Jedinou šancí, jak oslovit nové zákazníky placených služeb, tak zůstane fakt, že 45 milionů domácností čeká řešení problému s vypínáním analogových vysílačů.

BRAND24

Jakmile se ve větší míře rozšíří bezplatná nabídka DVB-T, kabelová a satelitní televize, ale i IPTV začnou mít problémy se získáváním nových klientů. Jupiter Research dává větší šanci službám typu Freeview (bezplatná digitální platforma v Británii) nebo TNT (bezplatné DVB-T ve Francii). Počet domácností, které už nyní přijímají zemskou digitální televizi, dosáhl podle studie 27 milionů a do roku 2011 se ještě zdvojnásobí.

České republice může zemskou digitální televizi přijímat třetina obyvatel, reálně se počet diváků DVB-T odhaduje asi na jeden milion. Podle neoficiálních údajů z konce loňského roku se v tuzemsku prodalo zatím 300 tisíc set-top-boxů pro příjem DVB-T.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).