Hlavní navigace

BBC Worldwide, od které nakupuje i Česká televize, navýší investice do výroby

31. 10. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Cílem řady kroků, které v následujících měsících a letech BBC učiní, je posílení této značky a její vnímání v globálním měřítku. Významný prostor má mít zejména původní dramatická tvorba.

Odnož britského veřejnoprávního média BBC, společnost BBC Worldwide, navýší o desítky milionů liber ročně investice do výroby nových pořadů. V projevu k zaměstnancům o tom informoval její šéf Tim Davie. Podle předpokladů by měla tato částka činit přibližně 30 milionů liber ročně, tedy v přepočtu přibližně 900 milionů korun. Celkově se tak mají dostat investice do prémiového obsahu BBC Worldwide na částku 200 milionů liber, tedy okolo 6 miliard korun. Odnož BBC chystá užší spolupráci i s dalšími sekcemi, například společností BBC Productions.

K TÉMATU: Jaká je budoucnost nejen veřejnoprávních médií na internetu? Nastínila to BBC

BBC Worldwide se zaměřuje na prodej pořadů vyrobených BBC nebo jejími partnery. Nakupuje od ní mimo jiné i Česká televize. Cílem BBC Worldwide je doplnit příjem BBC, která žije z koncesionářských poplatků. Jeho roční výše je přibližně 145 liber, tedy v přepočtu necelých 4.500 korun. Měsíčně dá tedy britský koncesionář na poplatcích okolo 360 korun. BBC Worldwide chce podle Davieho investovat především do dramatické tvorby, která se těší velké popularitě. Jedním z nových počinů má být série Intruders (Vetřelci) zadaná do výroby prostřednictvím BBC America v Los Angeles.

ČTĚTE TAKÉ: BBC končí partnerství s Discovery, spolupráce prý bude pokračovat

Naším cílem je nadále produkovat kvalitní obsah určený pro nejširší divácké publikum. Zájem především očekáváme od akce BBC Showcase 2014 (prodejní televizní veletrh, na němž BBC Worldwide prezentuje svou tvorbu, pozn. red.), která bude větší a lepší, než kdy předtím. Taktéž zde očekáváme rekordní počet kupujících, uvedl Davie, jenž potvrdil, že BBC Earth se má stát značkou, která nabídne prémiový kontent z oblasti historie přírody a světa lidí až po vesmír a vědu. Organizace taktéž představí značku BBC First, která zastřeší prémiová dramata a vysoce kvalitní prémiovou původní tvorbu.

BRAND24

NEPŘEHLÉDNĚTE: BBC One chystá zajímavou alternativu, nabídne verzi posunutou o hodinu zpět

Mezinárodní verze on-line stránek BBC na adrese BBC.com by do budoucna měla být více zaměřena na video obsah. BBC taktéž připravuje globální verzi svého on-line přehrávače BBC iPlayer, který je v současné době dostupný ve zkušební verzi v 16 zemích světa. Zdali se s ním do budoucna počítá i pro Českou republiku, je otázkou. BBC se o tom pochopitelně nezmiňuje. Generální ředitel veřejnoprávní instituce Tony Hall nedávno představil plány, které má BBC v nejbližších letech. Absolutní novinkou je hudební služba BBC Playlister komunikující se službami Deezer a YouTube, novinek se má dočkat i samotný iPlayer.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).