Hlavní navigace

BBC vám nabídne zdarma ze satelitu, na co jen pomyslíte - v HD, a dokonce i 3D

1. 3. 2012
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Když jsme vás minulý týden na DigiZone.cz informovali o přesunu britských kanálů BBC na satelit Astra 1N a tudíž bezproblémovém příjmu těchto programů u nás na relativně malou parabolu coby události roku, rozhodně jsme nepřeháněli. Podívali jsme se do programového schématu všech stanic britské veřejnoprávní televize a seznámíme vás s tím nejlepším, co nabízejí. A rozhodně je na co se těšit. Kromě olympiády ve třetím rozměru a soutěže The Voice UK můžete očekávat přenosy závodů Formule 1, řadu kulturních událostí, jako jsou například Proms 2012 a pochopitelně i atraktivní vlastní tvorbu.

Sportovní lákadla: The League Cup a Six Nations Rugby

Nejatraktivnější pořady vysílá podle očekávání vlajková loď BBC, tedy její první program. BBC One má zajištěna například vysílací práva pro přenosy Formule 1, Ligového poháru (The League Cup) nebo Rugby šesti národů (Six Nations Rugby). Hlavním lákadlem pro letošní rok ale budou pochopitelně olympijské hry, jejichž je Velká Británie, respektive Londýn, pořadatelem. Do tohoto velkého sportovního svátku se ale zapojí všechny stanice BBC včetně BBC HD. O vysílání olympiády na kanálech BBC už jsme vás informovali, takže pouze zopakujeme, že i diváci v České republice je budou moci vidět ve třetím rozměru (3D). Půjde o její vybrané části. Než se dostaneme k přenosům z Formule 1, rád bych upozornil na již zmiňovaný Ligový pohár a Rugby Šesti národů. The League Cup je anglická fotbalová soutěž, do které je zapojeno 92 klubů, 20 je jich z Premier League a 72 z Fotbalové ligy. Jeho vítězové mají nárok na účast v Evropské lize UEFA. Přesto, že Ligový pohár je jednou ze tří hlavních trofejí anglického fotbalu, je mu přisuzována menší priorita než Premir League a FA Cupu. V Six Nations Rugby proti sobě každoročně stojí týmy Anglie, Francie, Irska, Itálie, Skotska a Walesu. Vítězové tohoto poháru jsou pak známi jako Evropští šampioni. Nejčastěji jde o Angličany.

Formule 1 startuje na BBC v dubnu

Opravdovou lahůdkou pro sportovní fanoušky budou na BBC One přímé přenosy závodů Formule 1, které začínají v dubnu. Půjde konkrétně o Grand Prix z Číny (15. dubna), Španělska (13. května), Monaka (27. května), Evropy (24. června), Británie (8. července), Belgie (2. září), Singapuru (23. dubna), Korei (14. října), Abu Dhabi (4. listopadu) a Brazílie (25 listopadu). Díváme se dopředu a vypadá to, že rok 2012 bude dalším skvělým ročníkem Formule 1 na BBC. Díky kombinaci živých přenosů a výběrem highligtů nabídneme tu nejlepší akci a také pohled do zákulisí plus zpravodajství, analýzy a rozhovory s velkými jmény, uvedl šéf BBC pro Formuli 1 Ben Gallop. K přenosům BBC One a BBC One HD se přidají v neděli také kanály BBC Three a BBC HD. Highlighty a kvalifikaci z Grand Prix Maďarsko přinese mimořádně BBC Two, a to z důvodu olympiády v Londýně.

Kulturní události roku 2012: 60 let vlády královny Alžběty a BBC Proms

Velká Británie si 6. února připomněla velice významnou událost. Přes 60 lety, tedy v roce 1952, usedla na trůn tehdejší princezna Alžběta a stala se královnou. Nahradila tehdy náhle zesnulého otce, krále Jiřího VI. V té době ji bylo 25 let. Při příležitosti diamantového jubilea (podobně jako v případě diamantové svatba, která se slaví po 60 letech manželství), bude uspořádán takzvaný The Diamond Jubilee Concert. Konat se bude 4. června v Buckinghamském paláci a kromě BBC One a BBC HD ho posluchačům živě zprostředkuje také BBC Radio 2. Seznam hostů zatím nebyl zveřejněn, ale slibuje největší jména světové hudby, tance a opery. Vše si vzal na starost zpěvák a skladatel Gary Barlow, který stojí za hity dnes již legendární skupiny Take That (sám je jejím členem), která ve druhé polovině milénia zaznamenala úspěšný návrat na hudební scénu. Později se k ní přidal i do té doby chybějící člen Robbie Williams. Milovníkům kvalitní hudby pak jistě není třeba představovat akci s názvem BBC Proms. Stejně jako v případě The Diamond Jubilee Concert zatím nebyly zveřejněny podrobnosti, odhaleny budou v dubnu, ale jisté je to, že určitě zazní Beethovenova devátá, stejně jako ostatní skladatelovy skladby, v podání West Eastern Divan Orchestra. Koncerty představí také tvorbu Francouze Pierra Bouleze, jedné z nejvýznamnějších postav soudobé hudby posledních 60 let. Akce bude trvat téměř dva měsíce – od 13. července do 8. září.

Britské TV ukazují, jak se dělá televize – zdarma, v HD a na malou parabolu!

Technologie HDTV logo kulaté 100
Donedávna to vypadalo jako utopie – příjem britských plnoformátových i tematických televizních stanic z tamního satelitního svazku v České republice na malou parabolu. Situace se ale naštěstí v posledních týdnech změnila. Z družice Astra 2D se atraktivní stanice z rodiny Channel 4 a ITV přesunuly na satelit Astra 1N. Najednou je jejich signál dostupný s běžnou parabolou i v České republice bez jakýchkoliv poplatků. Utopie? Ne, realita. Atraktivní filmy, seriály i reality show, a dokonce i v brilantní HD kvalitě. Nevěříte? Otočte parabolu na pozici 28,2 stupně východně a přesvědčte se sami.

Zábavné pořady: Hlas Británie, StarDance a Let’s Dance

V České republice a na Slovensku dobře známé formáty Strictly Come Dancing a Let’s Dance také pochází od BBC. Zatímco druhý se vysílal pod stejným názvem na Markíze, první běžel na České televizi. Nejde o nijak menší soutěž, než kterou je StarDance, …když hvězdy tančí, kterou prováděli a jistě ještě provádět budou Marek EbenTerezou Kostkovou. Taneční show jistě není třeba blíže představovat. Hvězdy showbusinessu se postaví vždy do dvojice s profesionálním tanečníkem (tanečnicí) a díky svému umu se snaží postoupit pokud možno co nejblíže finále. Ve Velké Británii se Strictly Come Dancing natáčí od roku 2004. Jeho průvodci jsou v tomto případě čerstvý čtyřiaosmdesátek sir Bruce Joseph Forsyth-Johnson a krásná Tess Daly. Podobným formátem je Let’s Dance for Comic Relief, kterou aktuálně vysílá BBC One. Hvězdy showbusinessu napodobují známé umělce typu Lady Gaga, Britney Spears, Rihanna a podobně, aby nejen pobavily, ale především získaly peníze pro charitu. Čtvrtá série běží již od 18. února a končí 17. března. Trojici soutěží pak doplňuje Hlas Británie. Ten se bude poprvé vysílat 24. března a na DigiZone už jsme o něm psali v této aktualitě. Blíže ho navíc není nutné představovat kvůli tomu, že jeho lokální variantu vysílají aktuálně televize Nova a Markíza.

Původní a dramatická tvorba na BBC One, BBC Two a BBC Three

Pravděpodobně nejoblíbenějším seriálem BBC, který se vysílá již od roku 2005, je Doctor Who, u nás uváděný jako Pán času. Znát ho mohou místní diváci z kabelového a satelitního kanálu AXN Scifi. V kostce jde o to, že seriál líčí dobrodružství Pána času, známého jako Doktor, který cestuje do minulosti díky svému stroji času zvanému TARDIS. K ruce má několik společníků, kteří spolu s ním čelí řadě nepřátel na těchto dobrodružných výpravách. BBC začala koncem minulého měsíce natáčet již sedmou sezónu. Rád bych se zastavil také u dramatické série Upstairs Downstairs, po které by jistě mohla sáhnout v budoucnu také Česká televize. BBC One začala nyní vysílat její druhou – šestidílnou řadu. Uvedu jen to, že pokud se vám líbí například Panství Downton od ITV, určitě byste si neměli nechat ujít ani tento seriál, který je zasazen do 30. let 20. století, konkrétně roku 1936. V současné době realizuje BBC také přípravu několika dramat, v nichž budou hrát známí herci, mimo jiné The Fall s Gillian Anderson, nebo White Heat, v němž se objeví Claire Foy nebo MyAnna Buring. Nová komediální série BBC Some Girls pak vzniká pro kanál BBC Three. Zapomenout bych neměl ani na Mistry švindlu (The Real Hustle), kteří z tohoto žánru vyčnívají. Velice dobře je znají diváci dokumentárního kanálu Spektrum. Seriál má již také slušnou tradici – vysílá se od roku 2006. Pozor! Kanály BBC Three a BBC Four vysílají pouze ve večerních a nočních hodinách. Za zmínku stojí především první kanál, který by bylo možné označit vzdáleně jako veřejnoprávní Primu Cool.

BRAND24

BBC HD: Třešnička pro náročné diváky

Pokud jste nároční a dáváte přednost kvalitě před kvantitou, pak si jistě rádi pustíte stanici BBC HD, která je jakýmsi „best of kanálem“ toho, co BBC vysílá. V podstatě je to něco podobného, o čem uvažovala svého času Česká televize, ovšem s tím rozdílem, že má vlastní programové schéma. Stanice vysílá pouze omezenou dobu dne, a to konkrétně od 17 hodin do noci, o víkendu pak startuje již v 15 hodin, 14:00 britského času. Mezi formáty, které bych rád vypíchl, patří například seriál Survivors. Ten si získal na Česko-Slovenské filmové databázi vynikající hodnocení 83 %. Přeživší, jak by mohl znít doslovný lokální překlad, jsou post-apokalyptickou fikcí, která sleduje osud skupinky lidí, jež odolá smrtelné nákaze morem. Ta zasáhla s výjimkou jich téměř celý svět. Jde o remake původní britské série z let 1975 až 1977. Na své si přijdou zejména milovníci filmů typu 28 dní poté. Vzhledem k citlivému tématu se vysílají Survivors až po 23. hodině. Blíže není nutné určitě představovat ani vynikající seriál Sherlock, který u nás s kladnou odezvou odvysílala Česká televize. Na další díl se mohou diváci těšit 3. března. Opomenout bych nechtěl ani The Hour. Děj nejlépe popíše video pod tímto odstavcem. Kromě seriálů samozřejmě nabízí BBC HD také atraktivní dokumenty. Zdaleka ale nejde pouze o Zázračnou placenu známou z ČT 2. Dokumenty se věnují i objevům z oblasti vědy a techniky.

Seřiďte si paraboly a dostaňte to nejlepší z britské televizní scény zdarma

Ilustrační satelit paraboly 100
Ilustrační satelit paraboly 100 Do svého pracovního e-mailu jsem dostal v posledních týdnech několik zpráv, které se týkaly stejného tématu – příjmu populárních britských stanic Channel 4 HD, Channel 5 a ITV 1 z takzvaného britského svazku družice Astra 1N. Chtěl bych proto těmto prosbám vyhovět a zároveň mezi našimi čtenáři tuto pozici zpopularizovat, protože si to bezesporu zaslouží. Rád bych vás tedy seznámil jak se svými pozorováními, tak i s tím, co vlastně ony programy přináší. Uvnitř článku přinášíme exkluzivní materiál, který jsme obdrželi na žádost přímo z Velké Británie.

Perlička na závěr

Při vzniku tohoto článku jsem se snažil, aby čtenáři dostali pokud možno ten nejlepší servis. Za tím účelem jsem přímo kontaktoval britskou BBC, což se však ukázalo jako poměrně velký problém. Zatímco se získáním materiálu od skupiny stanic Channel 4 a Channel 5 jsem neměl absolutně žádný problém, stačil k tomu v podstatě jediný e-mail, u veřejnoprávního média se ukázal stejný krok jako nadlidský. Zatímco Media Centre, jak BBC říká svému tiskovému centru pro novináře, je volné naprosto bez jakýchkoliv přihlášení, tedy v podstatě i běžným návštěvníkům, problém je se získáním jakýchkoliv fotek. Sekce BBC Pictures je po přihlášení dostupná pouze novinářům ve Velké Británii, Irsku a zemích Beneluxu, tedy tam, kde má BBC ošetřena vysílací práva. Obrázky získat nelze ani tehdy, pokud do BBC napíšete. Na moje žádosti na několik e-mailových adres i webový formulář zkrátka nikdo nereagoval. To je i důvod, proč tedy v tomto článku chybí jakékoliv obrázky. Problematiku jejich použití jsem řešil s naším šéfem webů Alešem Miklíkem i advokátem přes autorské právo Petrem Pečeným, kterého mi doporučil bývalý šéf ČT 1 Radan Dolejš. V tomto případě bohužel zdroj obrázků uvést nestačí. Je to poměrně zajímavá a netradiční situace. Zatímco jsem se doposud setkal pouze s problematikou autorských práv pro danou oblast u vysílaných pořadů, platí něco podobného pravděpodobně i u fotek a obrázků. Alespoň takovou politiku vůči zahraničním novinářům praktikuje BBC.

Máte možnost sledovat programy BBC z britské Astry?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).