Hlavní navigace

Bavorský rozhlas ukončil éru středních vln, poslechněte si jejich poslední minuty

5. 10. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Veřejnoprávní instituce předpokládá, že ukončením vysílání v pásmu středních vln se podaří ušetřit ročně přibližně tři sta tisíc eur, což je v přepočtu okolo osmi milionů korun.

30. září 2015 bylo posledním dnem, kdy si mohli posluchači naladit Bavorský rozhlas v pásmu středních vln. Vysílání stanice Bayern Plus bylo ukončeno ve 12:45 na vysílačích Hof a Dillberg, konkrétně na kmitočtech 729 a 801 kHz. Bohatou historii tohoto analogového rozsahu připomněl na svém webu i berlínský rozhlas RBB. Článek v německém jazyce si je možné přečíst zde. Významnou historickou událost zaznamenal Bayerischer Rundfunk i na svém portálu, kde jsou ke slyšení přibližně poslední čtyři minuty vysílání na střední vlně. Analogový signál připomíná šum v průběhu celého záznamu, na konci pak jeho vypnutí.

BRAND24

K TÉMATU: V Bavorsku skončí v září vysílání na středních vlnách

Rozhlasová stanice Bayern Plus ale pochopitelně své vysílání neukončila. Zájemci ji mohou nadále poslouchat digitálně. K dispozici je například na internetu, satelitu Astra, pozice 19,2 stupně východně (v nekódovaném režimu), a také v rámci DAB+ rozhlasu (je třeba přijímač s podporou tohoto standardu). Díky příhraničnímu příjmu je možné tuto stanici naladit terestricky za běžných podmínek i v Čechách, zejména pak na západě republiky. Bavorský veřejnoprávní rozhlas předpokládá, že ukončením vysílání v pásmu středních vln se podaří ušetřit ročně přibližně tři sta tisíc eur, což je v přepočtu okolo osmi milionů korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).