Hlavní navigace

Jiří Balvín: Placení televizního poplatku by mělo být dobrovolné

16. 5. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
16. 5. 2008

Diváci by měli mít šanci sami rozhodovat o tom, jestli dobrovolně podpoří veřejnoprávní televizi koncesionářským poplatkem, nebo se na ni nebudou dívat a poplatky platit nebudou. Myslí si to Jiří Balvín, generální ředitel hudební televize Óčko a bývalý šéf České televize. Část poplatků by pak mohla putovat i ke komerčním televizím, dodává.

Dnes se musí složitě dokazovat, že nevlastníte televizní přijímač. V době, kdy je ČT stabilizovaná a nemá nouzi o peníze, kdy se jí podařilo žalobami vymoci poplatky od těch, co je neplatili, nehrozí jí žádná další zimní revoluce, je v pozici, kterou jí my všichni závidíme, prohlásil Balvín ve čtvrtek během prvního dne VIII. Českokrumlovské mediální konference.

Měl by se najít mechanismus, že by při předložení veřejnoprávního typu programu mohly jít z ČT na výrobu tohoto pořadu finanční prostředky, třeba ne v celé výši, nastínil Balvín představu, podle níž by službu veřejnosti ve formě zakázek mohly plnit částečně i privátní stanice.

BRAND24

Jestliže Nova přišla s pořadem vysoce veřejně prospěšným, jako je Občanské judo a Na vlastní oči, a dává ho do vysoce kvalitního času a ČT vysílá Černé ovce, které jsou špatně zařazené a rozbité na kousky, tak si myslím, že to jsou pořady, na které by mohla část prostředků z ČT jít, řekl Balvín. Komerční televize by zase na oplátku mohly poutat na některé pořady veřejnoprávní televize.

Vysílali jsme kolem našich magazínů upoutávky na podobně laděné pořady, které běží na ČT. Kavčí hory si přesně určovaly, co chtějí propagovat více a co méně. Nám to vůbec neuškodilo. Reakce diváků byla pozitivní, nikdo nenapsal, co to je za bláboly, dodal šéf Óčka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).