Hlavní navigace

AzBox Elite HD: Multimediální satelitní přijímač s podporou YouTube

28. 1. 2009
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Nový AzBox opět přináší řadu zajímavých funkcí. Set-top-box je jimi doslova nabit. Nechybí tu RSS čtečka, webový prohlížeč a dokonce i taková chuťovka jakou je podpora videí ze serveru YouTube, jenže… Výrobce, ve snaze do svého elitního modelu dostat co nejvíce, zapomněl tak trochu na kvalitu. Např. internetový prohlížeč pak zobrazuje pouze některé stránky a jejich načítání trvá tak dlouho, jako kdybyste používali vytáčené připojení. Přesto by minimálně tato podrobná recenze neměla vaší pozornosti uniknout.

Přední a zadní panel

Přijímač má velmi neobvykle umístěnou čtečku karet nikoliv na pravé, ale na levé straně, standardně však pod odklopným víkem. Dále tu také najdete 2 CI sloty pro moduly s podporou libovolného kódovacího systému (systémů). Uprostřed předního panelu je osmimístný displej, který zobrazuje zeleně části menu, ve kterém se zrovna nacházíte nebo názvy kanálů. Pravá část pak zbývá pro ovládací tlačítka, která slouží pro hlasitost, přepínání kanálů, pohyb v menu, je tu také samotné Menu a OK. Velmi slušně je vybaven zadní panel, kde nechybí spínač napětí, stejně tak jako vstup pro připojení napájecí šňůry a dále tak černý 0/12 V cinch konektor, který poslouží dobře hlavně na cestách. Výstup pro HDMI kabel je tu pouze jeden, ale USB vstupy pro disk, aktualizaci přes flash apod. jsou hned dva. Dále je tu šestice cinch konektorů (YPbPr a L/R plus video), SCART (pouze k TV) a také anténní vstupy zastupující RF modulátor. Trochu mě zaskočilo, že portugalský výrobce prohodil anténní konektory Loop a LNB IN.

AzBox Elite HD přední panel
AzBox Elite HD zadní panel

Instalace

Před počátkem samotné recenze jsem si všiml, že přijímač ještě nemá nahraný nový firmware. Zatímco v AzBoxu byla ještě devítková řada 0–9–9×x, na internetu už se objevila verze 0–9–1173. Překvapilo mě, jak se velmi snadno nový firmware nahraje. Stačí jen hned v první položce System Information najet na Firmware Upgrade, zvolit Internet a sama se vám nabídne jeho nejnovější verze. Pak se soubor, který má úctyhodných 40 MB, stáhne a nainstaluje. Po nabootování už pak set-top-box obsahuje aktuální FW. V případě, že chcete naladit nové kanály, můžete tento úkon provést i prostřednictvím internetu. V menu je totiž kromě položky Firmware Upgrade také Channel Download s možnostmi USB, Ethernet a Internet (stejné má i Firmware Upgrade). Máte tedy možnost přesunout kanály např. z flashky, kde jste si připravili setting v PC atd. Protože mě ale zajímala možnost stažení kanálů z internetu, zvolil jsem právě tuto variantu. Jaké překvapení, objevila se hláška Coming Soon. Tato fáze se připravuje, ale bude dostupná až s dalšími verzemi FW.

AzBox Elite HD firmware

Stažení firmwaru je automaticky nastaveno na adresu www.azupd.com, tu je však možné zeleným tlačítkem nastavit na jinou. To v případě, že byste si chtěli stáhnout FW odjinud nebo věděli, kde je umístěn ten neoficiální. V první položce menu dále ještě vidíte rozlišení (podpora 480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i a 1080p), MAC adresu, aktuální IP, v jakém stavu je internetové připojení, a to je vše. V případě, že připojíte kabel k přijímači až po jeho zapnutí nebo během provozu, je dobré set-top-box vypnout a znovu zapnout, aby se načetla IP adresa a status se dostal z Offline na Normal (Connected). Druhá položka pro nastavení jazyků a času obsahuje klasiku v podobě nastavení menu, audia a titulků. Za zmínku zde stojí ale synchronizace času pomocí internetu a skutečně funguje bez problémů. Snadno se tak vyhnete situaci, kterou znáte od jiných set-top-boxů – najedete např. na italské programy z družice Hotbird a přesný čas je ten tam. Pokud byste ale přesto na synchronizaci času ze satelitu trvali, zvolte možnost Air. U přijímače, který však má dosti funkcí na připojení přes rozhraní RJ-45 založenu, by to však byla škoda.

AzBox Elite HD internet

Nastavení internetu, audio/video

Při připojení kabelu od routeru se bez problémů načetla IP adresa. Já jsem majitelem statické, ale není samozřejmě problém nastavit ani dynamickou. Všechny položky se vyplnily samy a nebylo zapotřebí již nic dělat. V opačném případě si však můžete bez problémů potřebné údaje zjistit ve Windows např. přes příkaz ipconfig. Dále zde vidíte ještě položky Subnet, Gateway a také důležitou adresu DNS. V položce Audio/Video je možné nastavit široké spektrum možností. Zapomenout bychom neměli ani na to, že přijímač má RF modulátor, což ale u takto nabytého set-top-boxu považuji spíše za legraci, protože si ho asi těžko bude pořizovat např. někdo se starým televizorem. U videa je podpora PAL nebo NTSC, podporu rozlišení jsme si popsali již výše, formáty jsou klasicky 4:3/16:9 Fullscreen – Letterbox, audio je možné stavit buďto na klasické nebo AC3 (Dolby Digital – je-li samozřejmě podporován). Méně obvyklou možností, osobně jsem se s ní setkal u set-top-boxů poprvé, je možnost nastavení zvuku Dolby komprimovaně, nebo naopak.

AzBox Elite HD instalace

Nastavení antény, ladění kanálů

Pro anténu je určena položka TV Channel, která obsahuje pět záložek – Antenna Setup, Satellite Scan, TP Scan, Advanced Scan a SAT/TP Edit. První jmenovaná obsahuje údaje o síle a kvalitě signálu, názvu družice, LNB, DiSEqC atd. Satelity jsou řazeny přehledně podle pozic od 4 st. směrem dál na východ. Přijímač samozřejmě podporuje DiSEqC 1.2 i 1.3 (USALS). Při nastavování prolaďování jednotlivých družic může zvolit kanály, televizní a rozhlasové a také volné a kódované. Na obvyklé testovací pozici 23.5 st. vých. jsem nechal zatržené všechny možnosti. Prohledávat můžete také jednotlivé transpondéry, a to v položce TP Scan, kde vidíte frekvenci, polarizaci a symbolovou rychlost. Zaškrtnout si tu můžete jednotlivé transpondéry, takže pokud víte, které frekvence chcete prohledávat, naladí se pouze vámi požadované. Tzv. Advanced Scan (pokročilý sken) umožňuje nastavit frekvenci, symbol rate, polarizaci, modulaci, FEC a také PID. U konkrétního transpondéru lze pak nastavit, zda se mají opět prohledávat pouze televizní nebo rozhlasové stanice (kódované-nekódované).

AzBox Elite HD EPG

Přepínání kanálů, čeština, EPG, teletext

Bohužel musím konstatovat, že přepínání programů u AzBoxu, který mě jinak zaujal, neprobíhá bez problémů. I přechod mezi nekódovanými má prodlevu. Konkrétně to vypadá tak, že nejdříve se objeví informační lišta s názvem kanálu, na který jste přepnuli, a až po chvíli se onen kanál zobrazí. U kódovaných je prodleva přibližně stejná. Rozdíl v přepínání mezi kódovanými a nekódovanými kanály jsem téměř nepostřehl. Pokud se ptáte na podporu češtiny, tak tu přijímač má, ale jen u některých firmwarů. Např. u devítkové verze byl, ale u 1120 opět ne. Ta nejnovější už podporu českých znaků opět měla a osobně mě potěšilo, že se stránky teletextu načítaly do paměti přijímače, takže se pak zobrazovaly naprosto bez problémů. Českou diakritiku měl i teletext, a to překvapivě bez komplikací u všech verzí FW. Co se týkalo EPG, tak to má podobu černé velmi elegantní tabulky. V něm je možné také hledat tlačítkem Search. Automatické je také řazení po satelitech, providerech, zemích atd. při listování mezi jednotlivými kanály.

AzBox Elite HD YouTube

YouTube

Kromě toho, že přijímač má klasické menu, další funkce jsou skryty pod tlačítkem Home. Po jeho stisknutí se objeví vodorovná lišta s položkami Plug-ins, Movie, Music apod. Jednou z nich je i YouTube. Zmíněný přijímač má podporu přehrávání videí z tohoto komunitního videoserveru. Má pro něj vlastní prohlížeč, umístěný na hlavní stránce ve dvou třetinách videa vodorovně a pro dolní třetinu zbývá logo serveru a lišta, kam lze psát pomocí numerické klávesnice. Ta se v tu chvíli přemění i na tu s písmeny a funguje tak např. jako při psaní SMS. Musíte si ovšem zvyknout na to, že písmena Z, Q a tečka jsou skryta velmi neobvykle pod jedničkou. Pokud chcete videa hledat, musíte nejprve na dálkovém ovladači stisknout tlačítko Search, následně stačí potvrdit OK. Posléze se objeví seznam, kde bude i to vámi požadované. Po spuštění se objeví opět obrazovka prohlížeče pro YouTube, kde uvidíte video ve velkém okně napravo a informace o něm nalevo včetně hodnocení od uživatelů a počtem zhlédnutí.

Video si v případě potřeby můžete také dát přes celou obrazovku tlačítkem OK, což by ale v případě obrazové (ne)kvality videí na YouTube nebylo zrovna dobré řešení. Ta možnost tady ale pochopitelně je. V případě, že na hlavní stránce stisknete tlačítko Menu, objeví se vám čtyři sloupce, které vám mohou napomoci při hledání toho, které chcete vidět nebo můžete hledat podle videí, na které máte náladu. K tomu slouží druhý sloupec. Ten je rozdělen na Film a Animace, Auta a Veteráni, Hudba, Mazlíčci a zvířata atd. Celkem je 14 kategorií. Videa je také možné hledat podle toho, jak byla přidána. Tuto možnost znáte i z klasického YouTube z internetu – Add Today, This Week, This Months, All Time. Stránku si můžete nastavit i do jednotlivých jazyků. Prioritně je nastavena na Global, ale podporovány jsou např. i Austrálie, Kanada, Německo nebo Velká Británie. I když má YouTube podporu i pro Českou republiku, tuzemsko zde chybí. Nechybí řazení videí ani podle nejlépe hodnocených, nejprohlíženějších, pro mobilní zařízení apod.

AzBox Elite HD internet

Internetový prohlížeč

V menu je skryt také internetový prohlížeč, ale žádné zázraky od něj nečekejte. Klidně se vám může stát, že se vám zobrazí jen prázdná stránka. To se nám stalo např. u zpravodajského serveru iDnes. Naopak třeba DigiZone.cz byl bez sebevětších problémů. Píšu to samozřejmě v rámci možností bez sebevětších problémů, protože stránky se načítaly velmi pomalu, asi tak rychle, jako při vytáčeném připojení. Není žádným překvapením, že browser má nastavenou domovskou stránku na portugalský Google (AzBox je portugalský výrobek vyrobený v Korei). Pokud bych měl zmínit u prohlížeče nějaké funkce, které jsou na výběr, není jich moc – domovská stránka (její nastavení lze změnit zeleným tlačítkem), zpět, vzad, stop, reload stránky, seznam oblíbených webů a přidat do oblíbených. Pokud chcete stránku navštívit, je zde položka GO. Pokud máte štěstí a webová stránka nepoužívá žádné animace, flashe apod. a zobrazí se vám, pak ji můžete prohlížet pomocí šipek na dálkovém ovladači. Není to zrovna nejpohodlnější, skáčete po zalinkovaných slovech… Že by práce byla s touto nadstavbovou částí přijímače nějak příjemná, se říci rozhodně nedá.

AzBox Elite HD RSS čtečka

RSS čtečka

Portugalci nezapomněli ani na RSS čtečku, která ovšem není úplně bez problémů. Graficky sice má velmi pěkné, i když jednoduché zpracování, na druhou stranu se mi zde např. nepodařilo přidat nějaký kanál. Ne, že by tu ta možnost nebyla, ale vždy, když jsem zadal funkční feed, objevila se hláška „Cannot found a RSS address. Please, register an address again.“ Čtečka zkrátka napsala, že nebyla nalezena adresa a ať ji znovu zaregistrujeme. Proč, to mi ale zůstalo záhadou. Problém mohl být např. v kódování Windows-1250. Vyzkoušel bych např. US ASCII nebo UTF-8, ale např. u iDnesu, kde je podpora těchto znaků, je zapotřebí napsat lomítko, a to dálkovým ovladačem nenapíšete. Prioritně jsou nastaveny ve čtečce 3 feedy – BBC News, jeden portugalský server a kanál japonské televize. Po potvrzení se zobrazí titulky s datem, časem a oblastí, kam zpráva spadá. Po stisknutí tlačítka OK se začne načítat webová stránka s vámi požadovaným obsahem.

BRAND24

AzBox Elite HD HDD

Práce s pevným diskem

Set-top-box lze rozhodně nazvat multimediálním, protože zvládá přehrát řadu formátů včetně audia, videa a fotografií. Pokud jde o konkrétní koncovky, tak z audia je to MP3, WAV, AIFF, WMA a Ogg Vorbis, z videa MPEG 1, MPEG2, MPEG4 (s audiem MP3 nebo PCM). Výrobce neuvádí např. podporu formátu Windows Media Video, jehož přehrání proběhlo na přijímači také bez problémů. Podporovány mají být dokonce AVI soubory s titulky. To jsem ale nezkoušel. U obrázků pak nechybí podpora standardních formátů jako je JPEG, BMP, GIF a méně obvyklé TIFF a PNG. Výčet koncovek je tedy vskutku úctyhodný, problém už však bývá s médii, které soubory obsahují. Ne každou flashku set-top-box vezme a zatímco ji načte v položce Storage, když spustíte nahrávání (ano, přijímač je také PVR ready), objeví se hláška No Device Inserted. Soubory se navíc ukládají s koncovkou META. Zjistit na internetu něco o tomto formátu sice není problém, ale najít software, který by ho uměl zpracovat, už je pořádný oříšek. Naštěstí opět pomohl univerzální MediaCoder. Komprese do formátu AVI však nějakou dobu trvala, a to měla výsledná minutová nahrávka jen 11 MB. Výrobce by určitě udělal k dobru mnohých uživatelů, kdyby k výrobku umístil ještě nějaké CD.

Za zapůjčení přijímače děkujeme firmě IPON
Web: http://tvdigi­talne.cz
Orientační cena: 6990 Kč vč. DPH
Foto: archiv tvdigitalne.cz a autor

Využili byste u přijímače nadstandardních funkcí jako je právě např. přehrávač videí ze serveru YouTube?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).