Hlavní navigace

AVerTV Hybrid: TV tuner pro analogové i digitální vysílání

20. 10. 2005
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 81086
TV tuner v provedení PCI karty, jehož cena nepřesahuje 3000 korun, zvládá přijímat současné analogové i nastupující digitální vysílání. Připraven je i na budoucí televizi s vysokým rozlišením (HDTV). Vyžaduje ovšem dostatečně výkonný počítač.

Tolik odkládaný start digitálního televizního vysílání již klepe na dveře, a s ním snad odstartuje i zájem diváků. Těm se obvykle říká, že mají dvě možnosti, jak digitální vysílání přijímat: buď si pořídit tzv. set-top box, coby předřazenou „krabičku“ s potřebnými funkcemi před běžný analogový televizor, nebo rovnou digitální televizor (který má v sobě vše potřebné už zabudováno). Již mnohem méně se pak hovoří o další možnosti, kterou je pořízení TV tuneru do počítače a sledování digitálního televizního vysílání na monitoru počítače.

Z pohledu televizních poplatků vyjdou všechny tyto možnosti nastejno, protože ze všech uvedených typů zařízení, včetně počítače s TV tunerem, se poplatky platit musí. Nicméně pro někoho, kdo už má počítač a nechce si pořizovat další přístroj (klasickou TV), může být řešení s TV tunerem zajímavé, a to i cenově. Důležitá je také možnost volby, neboť TV tunery jsou dostupné v různých provedeních:

  • interní i externí,
  • pro stolní počítače i pro notebooky,
  • čistě analogové, čistě digitální a tzv. hybridní (kombinované, pro analogové i digitální vysílání).

V tomto článku bych rád popsal své zkušenosti s jedním z hybridních TV tunerů. Konkrétně s modelem AverTV DVB-T Hybrid+FM od firmy AverMedia, a to v provedení PCI (tj. pro stolní počítač se sběrnicí PCI). Stejný tuner existuje i v provedení PC Card / PCMCIA karty pro notebooky. Oba lze již dnes běžně koupit, a to za cenu pod 3000 korun (včetně DPH).

Snad netřeba podrobněji rozvádět, pro koho je hybridní (tj. analogový i digitální) TV tuner vhodný – pro toho, kdo chce využívat to nejlepší z obou světů či přecházet na digitální vysílání teprve postupně, nebo jen experimentovat a porovnávat kvalitu obou druhů vysílání. V každém případě hybridní tuner šetří investice, neboť dokáže nahradit dvě samostatná zařízení: pro analogový i pro digitální příjem.

Schopnosti tuneru

„Hybridní“ TV tuner AverTV DVB-T Hybrid+FM už podle svého názvu podporuje více možností televizního a rozhlasového příjmu, konkrétně:

  • analogový televizní příjem (NTSC/PAL/SECAM), se vstupem z běžné antény i z kabelu,
  • analogový rádiový příjem (v pásmu FM),
  • terestrický digitální příjem televize (DVB-T) a rádia (DVB-T, nikoli T-DAB),
  • příjem HDTV (připraveno pro budoucí dostupnost signálu HDTV).

Na displeji počítače je TV obraz zobrazován v okně, které může mít buď jednu z přednastavených velikostí (v poměru 4:3 i 16:9), nebo si jej uživatel může nastavit zcela libovolně. K dispozici je samozřejmě také celoobrazovkový režim. Aplikace pro ovládání přijímače je přitom oddělena od okna s TV obrazem (a může být samostatně minimalizována).

AverTV obraz

Další významnou schopností TV tuneru je podpora tzv. time-shifted televize. To znamená, že můžete na určitý časový interval pozastavit příjem, a obrazová i zvuková data se mezitím ukládají na pevný disk vašeho počítače. Když se pak rozhodnete pokračovat, přehrávání pokračuje od místa, kde bylo pozastaveno. V této době se tedy přijímaná data stále ukládají na disk, a z něj se naopak čtou a přehrávají dříve uložená data. Podmínkou je nejen dostatečně výkonný disk, ale také plně duplexní zvuková karta.

Nechybí ani schopnost nahrávat zvuk i obraz, a to buď na příkaz uživatele, nebo podle předem stanoveného plánu (vztaženého na začátek a konec pořadu v čase). Jde o funkci označovanou jako PVR (Personal Video Recorder). Délka záznamu je pochopitelně omezena velikostí volného místa na vašem disku a je ovlivněna i zvoleným formátem záznamu.

Dostupné formáty pro nahrávání jsou různé pro analogové a digitální vysílání. Digitální vysílání lze nahrávat pouze ve formátu MPEG2, zatímco u analogového je možné volit mezi více formáty: AVI, WMA, WAV, VCD, SVCD, MPEG-1 a MPEG-2, a je možné vytvářet i formáty vlastní, využívajících kodeků dostupných na daném počítači.

Skrze tuto možnost (tj. využití již nainstalovaných kodeků) pak TV tuner podporuje i formát MPEG-4, resp. DiVx. Sám výrobce ale tuto podporu negarantuje, neboť potřebné kodeky sám nedodává. Uživatele odkazuje na to, aby si je stáhl z Internetu a nainstaloval sám. Když tak uživatel učiní, podpora MPEG-4 skutečně funguje.

AverTV TTX

Z doprovodných funkcí je podporován klasický teletext (shodně u analogového i digitálního TV příjmu). U digitálního TV příjmu je zabudována aplikace EPG (elektronického programového průvodce), která využívá informace o programech, vkládané do datového toku. Bohužel si ale tato zabudovaná aplikace nerozumí s češtinou, takže výsledek je zcela nepoužitelný (viz obrázek).

AverTV EPG

Čím TV tuner naopak vybaven není, je podpora MHP (Multimedia Home Platform). Tudíž na něm nelze provozovat přidané služby, určené právě pro tuto platformu či jinou obdobnou platformu (například EPG od sestavovatele multiplexu, různá zpravodajství, rozšířený teletext a další). Takže celý TV tuner lze používat pouze pro příjem vysílání a práci s obrazem, a nikoli pro doprovodné služby.

Možnosti práce s obrazem a zvukem jsou rozšířeny ještě o možnost zobrazování a nahrávání ze zařízení typu videokamer, videorekordérů (VCR) apod. Jejich signál lze do tuneru přivést přes jeho vstupy S-Video a Composite, kterými je vybaven (přes redukci v podobě kabelu „All-in-One Cable“).

Další důležitou vlastností TV tuneru AVertTV Hybrid je certifikace jeho ovladačů. Ty jsou k dispozici v certifikované podobě pro operační systémy MS Windows 2000 a XP. DVB-T část tuneru má dále certifikaci i pro MS Windows Media Center Edition.

HW a SW předpoklady

Skrze ovladače jsme se už dostali k požadavkům na HW a SW.

Celý TV tuner v recenzované verzi (Avermedia AverTV Hybrid + FM PCI) je interní, tudíž určený k instalování dovnitř běžného stolního počítače. Má podobu karty pro sběrnici PCI, viz obrázek. Jak ale bylo zmíněno výše, existuje i verze tuneru v provedení PC Card/PCMCIA pro použití v notebooku (Avermedia AverTV Hybrid + FM CARDBUS).

AverTV karta

TV tuner v podobě PCI karty se instaluje do libovolného (volného) PCI slotu a nemusí se propojovat s žádnou další součástí počítače. Tedy ani s grafickým adaptérem (VGA kartou), ani se zvukovou kartou. Instalace je díky tomu bezproblémová, stejně jako instalace softwarová. Potřebné ovladače a utility se z přiloženého CD instalují nejjednodušším možným způsobem.

Určitou daní za tuto jednoduchost instalace jsou ovšem vysoké nároky na výpočetní kapacitu. Jelikož je spolupráce tuneru s videokartou (i zvukovou kartou) řešena přes PCI sběrnici, a stejně tak si tuner nechává některé činnosti zajišťovat od procesoru, zatěžuje ho opravdu významně. Výrobce uvádí, že pro přehrávání HDTV je zapotřebí procesor Intel Pentium 4, taktovaný nejméně na 1,7 GHz, a pro funkce, jako je time-shift či nahrávání v MPEG-2 (pro analogovou TV i DVB-T), je zapotřebí dokonce CPU taktované nejméně na 2,4 GHz. Navíc grafická karta musí podporovat DirectX verze 9.0 nebo vyšší.

Dojmy a zkušenosti

Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že požadavky výrobce na rychlost procesoru je třeba brát vážně. Recenzovaný TV tuner jsem provozoval na stroji s procesorem taktovaným na 2,0 GHz a bylo to znát – tuner spotřebovával průměrně kolem 50 procent jeho výkonu. Běžný příjem TV (samozřejmě nikoli HDTV) byl stále plynulý a bez problémů, ale jakmile jsem na počítači dělal cokoli jiného, už docházelo k citelným a nepříjemným výpadkům (zamrznutí obrazu a výpadku zvuku). A to je dost zásadní problém, pokud nechcete vyhradit svůj počítač pouze pro roli televize, ale chcete na něm souběžně i pracovat.

Také záznam v MPEG-2 i MPEG-4 i time-shift byl nad sílu stroje – sice se spustil, ale byl neúnosně trhaný, takže se na něj nedalo dívat. Takže opravdu doporučuji dostatečně výkonný počítač, zejména pokud jde o procesor. Nároky na operační paměť nejsou přemrštěné (128 MB pro analogovou TV, 256 MB pro digitální) a nároky na pevný disk jsou dány tím, kolik záznamu na něj chcete, resp. potřebujete uložit.

Jinak TV tuner fungoval i na konci kabelové přípojky a neměl problém s příjmem programů (analogové) kabelové televize. Nedokázal ovšem přijímat rozhlasové stanice šířené skrze (analogovou) kabelovou síť. Jeho rozhlasová část (FM tuner) vyžaduje vlastní anténu (ale stačila mu i náhražková anténa, dodávaná v příslušenství).

Celkově pak hodnotím tuner (Avermedia AverTV Hybrid + FM PCI) jako vydařený produkt s dobrým poměrem ceny a výkonu. Chybí mu podpora MHP, a tudíž i přístup k interaktivním službám DVB-T, ale v jeho cenové kategorii mu to asi nelze až tak moc vyčítat. Pro zájemce o digitální vysílání, který si nechce „odříznout“ přístup ani k analogovému vysílání (a má dostatečně výkonný počítač), je nejspíše dobrou volbou.

Obsah balení

Spolu se samotným TV tunerem dostanete také klasické dálkové ovládání (včetně baterií) a s ním i nezbytný infračervený senzor na cca dvoumetrovém kabelu (k nalepení přes oboustrannou samolepku, kamkoli potřebujete). Dále je součástí balení instalační CD, návod, náhražková FM anténa (dipól z drátu) a pak „all-in-one“ kabel, který z jedné strany připojíte k tuneru a z druhé strany získáte hned čtyři porty: 2× audio, 1× S-video, 1× composite video.

Kde je k dostání?

Recenzovaný TV tuner je dnes běžně k dostání ve specializovaných prodejnách i na Internetu. K získání základního přehledu o dostupnosti a ceně doporučuji využít některou ze služeb pro vyhledávání v nabídkách internetových obchodů, například obchod.centrum.cz (stránky výrobce).

Databáze: AVerTV Hybrid

BRAND24

Orientační cena: 2900 Kč

Screenshoty: Autor

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).