Hlavní navigace

ATO přitvrzuje v boji proti novele vysílacího zákona. Jde v ní jen o pokuty, píše

26. 6. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ DOKUMENT – Asociace televizních organizací zveřejnila devítistránkový elaborát, v němž odmítá nejkontroverznější části připravované novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání.

Úplný zákaz explicitních sexuálních scén ve vysílání, zpřísnění postihů za vulgarismy, zavedení státem nařízeného a kontrolovaného označování vhodnosti televizních pořadů pro děti a omezení sponzoringu, včetně tzv. minipořadů, v připravované novele zákona o rozhlasovém a televizním vysílání kritizuje Asociace televizních organizací (ATO), která sdružuje většinu hlavních hráčů na českém televizním trhu. ATO dnes zveřejnila devítistránkový rozbor nejkontroverznějších částí novely, již připravuje ministerstvo kultury. Výsledkem navrhovaných změn by bylo jen zpřísnění regulace a trestání provozovatelů vysílání, píše v otevřeném dopise, který podpořila i televize Nova (není členem ATO), jednatelka asociace Vlasta Roškotová.

K TÉMATU: Ostře sledovaná novela vysílacího zákona: čím ministerstvo kultury zvedá televize ze židle?

Cílem zákona o rozhlasovém a televizním vysílání je podle ATO to, aby se Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a jejím úředníkům lépe ukládaly pokuty a aby jich bylo více. Takovýto karatelský přístup je třeba v principu odmítnout, píše Roškotová. Navrhovaná novela podle ATO znevýhodňuje tuzemské provozovatele televizního vysílání oproti zahraničním, protože jde daleko nad rámec evropské Směrnice. Neodůvodněně také znevýhodňuje vysílání proti ostatním mediatypům. V době, kdy se na úrovni EU již projednává sbližování regulace pro všechny mediatypy, je navrhované zpřísnění právní úpravy vysílání krokem zpět nebo lépe řečeno krokem opačným směrem, než jde EU, upozorňuje televizní asociace.

ČTĚTE TAKÉ: Politický boj o ikonku na obrazovce: kdo bude určovat vhodnost pořadů pro děti?

BRAND24

ATO proto navrhuje, aby Česká republika v návaznosti na připravovanou revizi Směrnice o audiovizuálních mediálních službách nejprve zpracovala koncepci další regulace médií, která by se vypořádala především s vysoce aktuálním problémem mediální konvergence, a teprve na jejím základě by měl být zpracován návrh novely příslušných zákonů. Ministerstvo kultury v uplynulých dvou měsících na odborných konferencích a jednáních sněmovních a senátních výborů kritiku připravované novely odmítlo s tím, že revize evropské Směrnice bude trvat o poznání déle, než tvrdí zástupci provozovatelů televizního vysílání. Hotovou novelu vysílacího zákona hodlá předložit vládě v průběhu srpna.

Stanovisko ATO k návrhu novely vysílacího zákona by potucek793

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).