Hlavní navigace

Astra chystá pro Evropu satelitní demo kanál v Ultra HDTV o rozlišení 4K

20. 3. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nejde o první pokus satelitní společnosti SES s vysíláním v rozlišení 4K, premiéru si odbyla při loňském veletrhu IBC v Amsterodamu

Demo kanál Ultra HDTV v rozlišení 4K, tedy 3840×2160 bodů, chystá pro Evropu satelitní společnost SES, která provozuje družice Astra. Podle jejího viceprezindenta pro obchod v Evropě Norberta Hoelzle, jsou již k dispozici přijímače, které toto vysílání dokáží zpracovat, i když je jich málo a jsou výrazně dražší než běžné televizory. „Chceme nabídnout kanál, na kterém by si to mohli zákazníci vyzkoušet,“ citoval Hoelzleho server Broadbandtvnews.com.

K TÉMATU: První živý televizní přenos ve 4K rozlišení vyzkouší satelit Astra. Datový tok: 50 Mbit/s

BRAND24

„Uděláme vše pro to, abychom už letos zprostředkovali lidem možnost takový kanál zachytit,“ dodal viceprezident SES. Demo kanál by podle něj měl podpořit prodej Ultra HD televizorů na evropském trhu, kde se první typy těchto přijímačů objevily letos. Hoelzle nepředpokládá, že by provoz 4K programů na satelitu musel nutně znamenat násobky cen za nynější kapacitu pro HD kanály. „Nové dostupné kodeky umožní snížit datovou náročnost na stejnou úroveň, jakou dnes vyžadují HD programy,“ řekl.

První Ultra HD televizor vlastní produkce představila v úterý v Praze společnost LG Electronics CZ:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).