Hlavní navigace

Ariva 120 TS Combo: nový základní multimediální model a nástupce Arivy 100E HD

29. 6. 2011
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Satelitní HD přijímač Ferguson Ariva 120 Combo je základní model nové řady s možností příjmu kódovaných programů s přístupovou kartou v zabudované univerzální čtečce. Používá osvědčený procesor Ali M3602 (333MHz). Je náhradou za model Ariva 100 HD, jehož výroba skončila. Navíc obsahuje DVB-T tuner pro pozemní příjem televize. Nevím jak to výrobce u svých modelů za tak bezkonkurenční cenu přijímače dokáže, ale universální čtečka karet navíc bez problémů dekóduje karty Cryptoworks T&T, hybridní ICE i nové Irdeto!

Přední panel

Přijímač je vyráběn v černém provedení. Přední panel je mírně zkosený. Úplně vlevo se nachází tlačítko POWER pro zapnutí, nebo vypnutí přijímače do StandBy. Následuje okno displeje, kde vlevo najdeme dvě indikační diody StandBy (červená) a Look (zelená). Následuje jednoduchý zelený čtyřmístný numerický displej a vedle něj čidlo dálkového ovládání. Ve středu panelu jsou do kruhu rozmístěna čtyři stříbrná tlačítka pro nastavení hlasitosti, pohyb v menu, nastavení kurzoru, přepínání kanálů apod. Uprostřed je černé potvrzovací tlačítko pro výběr menu a zobrazení seznamu kanálů. Následují ještě dvě samostatná stříbrná tlačítka, horní MENU a pod ním EXIT. Na panelu vpravo pod odklopným víčkem se nachází jedna CAM štěrbina pro vložení přístupové karty, která se vkládá čipem dolů a dopředu. Nachází se zde i USB port pro připojení USB externích disků (flash, HDD). pro nahrávání, nebo přehrávání multimédií (MP3, OGG, FLAC, JPEG, MPEG nebo MKV soubory) a provádění upgrade software přijímače.

Ariva 120 TS Combo přední panel
Ariva 120 TS Combo přední panel 2

Zadní panel

Zadní panel odleva disponuje jedním satelitním tunerem se dvěma F konektory LNB IN/OUT a terrestrickým tunerem se dvěma konektory ANT IN se smyčkovým výstupem LOOP OUT. Následuje port HDMI a ETHERNET pro připojení k internetu přes ethernetový konektor RJ45. Optický digitální audio výstup 10/100 Mbit je nad analogovým výstupem SCART. Dále zde najdeme datový port RS 232. Posledními porty jsou dva RCA audio výstupy L/P. Zadní panel má ještě napevno zabudovaný síťový kabel a kolébkový vypínač.

Ariva 120 TS Combo zadní panel

Universální dálkové ovládání RCU-500 V.2

Dálkové ovládání menších rozměrů je vyrobeno v černě matové barvě. Je téměř totožné, jak jej známe z předcházejících modelů. Obsahuje 46 tlačítek, která jsou dobře popsána, další opatřena symboly, nebo jsou odlišeny barevně. Každé zmáčknutí jakéhokoliv tlačítka je v horní části ovládání indikováno modrou diodou, takže máme kontrolu stavu baterií (2 x AAA).

Ariva 120 TS Combo ovladač

Instalace

Instalace se ať graficky či strukturou menu neliší od jiných přijímačů této značky. Proto se zde soustředím pouze na stručný popis nebo problémy s instalací.

Ariva 120 TS Combo aktualizace

Upgrade software přes síť (horní obrázek). Dole starý software v 2.13b5 a nový v 2.14b2

Problém při ladění nastal u terestrického muxu 4 v Praze na kmitočtu 818 MHz, přestože kvalita signálu byla více jak dostatečná. Zkoušel jsem jej naladit automaticky i ručně. Bohužel na tomto kmitočtu se automatické ladění zasekne a dále přijímač neladí. Při ručním zadáním kmitočtu přijímač také tento mux nenaladil. Jedná se pravděpodobně o softwarovou chybu. Tuto nepříjemnost nepomohl napravit ani poslední nový software V2.14B2. Ve specifikaci u tohoto přijímače je i u DVB-T garantována podpora jak MPEG-2, tak MPEG-4. Doufejme tedy, že výrobce tuto závadu odstraní. Proto zde také tuto skutečnost uvádím. Je to úplně stejný problém jako u nedávno testovaného přijímače Ariva 200 Combo. Protože v Praze nemohu vyzkoušet jiný kmitočet v muxu 4 na K64, budu rád ozvou-li se v diskusi majitelé těchto přijímačů zda MPEG-4 naladí na vysílaném kmitočtu v Brně K64 či Ostravě K63.

Ariva 120 TS Combo ladění terestriky

Terestrické vyhledávání se v Praze zasekne na muxu 4 vysílaném v MPEG4

Instalace satelitní části přijímače je klasická a bezproblémová, usnadňuje ji orientační grafický ukazatel síly a kvality signálu což může pomoci i při nastavení paraboly. Prohledávat můžeme jednu, nebo více družic najednou v závislosti na typu použitých antén a LNB. Vyhledané kanály lze editovat pomocí barevných tlačítek na dálkovém ovládání. Satelitní i terrestrické kanály lze přesouvat, odstraňovat, přidávat do seznamů oblíbených, přejmenovávat atd. Totéž je možné i u rozhlasových stanic.

Ariva 120 TS Combo EPG

Informační lišta se objeví při přepnutí kanálu na jiný, nebo ji můžeme vyvolat tlačítkem (i). Při druhém zmáčknutí se objeví podrobný popis vysílaného programu a při třetím denní přehled všech budoucích pořadů v časové tabulce (druhý obrázek).

Pokud chceme v seznamu rychle vyhledat požadovaný kanál, zmáčkneme na dálkovém ovládání tlačítko FIND. Objeví se virtuální klávesnice, kde pomocí šipek navolíme její název (stačí začáteční písmena). Vlevo se pak zobrazují kanály s příslušnými názvy. Stačí pak zmáčknout tlačítko Menu a vybrat ze seznamu požadovaný kanál.

PVR a ostatní multimediální funkce

Ariva 120 TS umožňuje nahrávat jeden satelitní program z jednoho transpondéru. U pozemního vysílání je možné nahrávat dva programy současně z jednoho multiplexu. Při nahrávání pozemního vysílání se můžete dívat na satelitní vysílání a platí to i naopak. V nastavení si mohu zvolit, jak se program bude ukládat na disk, a to ve formátu PS (program stream – kompresní formát pro multiplexní digitální audio, video a další, ale neobsahuje titulky ani teletext), nebo TS formátu (Transport stream – tento formát obsahuje všechny vysílané informace tzn. všechny audio stopy, video, titulky i teletext).

Nahrávky TS jsou automaticky rozděleny na úseky podle množství zaznamenaných dat, tak jak to umožňuje disk formátovaný na FAT32. U formátování NTFS jsou TS nahrávky zaznamenány bez omezení velikosti souboru. Podporovanou funkcí je také TimeShift – což je známé odložené sledování již běžícího programu.

Ariva 120 TS Combo EPG - detail

EPG je zobrazováno na 7 dní dopředu. Po vybrání pořadu můžete využít funkci časovače (zelené tlačítko) za účelem automatického naplánování sledování nebo nahrávání daného pořadu.

V přehrávači Media Player je možné přehrávat i MP3, AVI, MPEG, MPG, VOB, TS, TRP, MP4, MKV (DivX není podporován) a prohlížet nahrané fotografie ve formátu JPEG a BMP. K dispozici je i několik doplňkových funkcí obsluhovaných pomocí funkčních tlačítek, popsaných vždy v dolní části obrazovky. Během prohlížení fotografií můžete poslouchat doprovodnou hudbu spuštěním přehrávání hudebního souboru a přesunutím se na záložku fotografií pomocí tlačítek VLEVO/VPRAVO. Přehrávání některých souborů nemusí ale správně fungovat. Nepřehrajete například soubory s chráněným obsahem. Také videa s větším rozlišením než 1920×1080 nemusí správně přehrávat. Problém může nastat i u videosouborů s větším bitrate než 30 Mb/s. Není zaručeno plynulé přehrávání souborů kódovaných v H.264 profilu 4.1 nebo vyšší. Přehrávač Media Player otevřete přímo zmáčknutím tlačítka USB/PVR na dálkovém ovládání, nebo z menu přijímače.

Ariva 120 TS Combo webové radio

V Menu, sekci Game nepodporuje přijímač pouze jednoduché hry (Tetris, Othello a Sudoku), ale například i RSS čtečku, můžete si načíst a naladit značné množství web radií řazených podle žánrů, nebo zobrazit počasí atd.

Ariva 120 TS Combo RSS, webradio, počasí

Teletext: je zobrazován ve zmenšeném okně na popředí programu výrazným tučným typem písma (Bold). Česká diakritika je bez chyb. Rychlost listování je po načtení do paměti přijímače okamžitá.

Audio: zvukové stopy můžeme volit zeleným tlačítkem. Pokud chceme využít prostorový zvuk AC3 i při přehrávání nahrávky, musíme ji pořídit ve formátu TS!

Titulky: dostupné titulky zobrazíme žlutým tlačítkem. Můžeme vybírat kterékoliv z nabízených. Pokud chceme zobrazit titulky i z nahrávek, musíme je pořídit také ve formátu TS!

Závěr

Přijímač je určen pro zájemce, kteří chtějí a mají možnost přijímat jak satelitní, tak terrestrický signál. Vzhledem k tomu, že disponuje pouze jednou universální čtečkou karet pro podmíněný přístup, je vhodný pro dekódování pouze jednoho poskytovatele.

Pokud vlastníte více karet různých poskytovatelů je vhodnější uvažovat o mírně dražším modelu Ariva 220 Combo, který má navíc i CI slot, luxusnější dálkové ovládání a další drobná vylepšení.

Ariva 120 Combo vzhledem k nelicencované UNI čtečce pravděpodobně nezíská certifikaci od Skylinku, spíše bude před nákupem odrazovat, ale funkčně je zatím zcela universální a dekóduje bez problémů všechny běžné karty. Podle nedávného zveřejněného právního rozboru používání UNI čteček se o zásah do práv k obsahu vysílání nejedná ani ze strany uživatele zařízení, za předpokladu, že je oprávněným držitelem přístupové karty, kterou užívá v souladu se smluvními podmínkami distributora vysílání. Používání a prodej přijímačů s UNI čtečkami je tedy zcela legální a neporušuje žádný předpis. Otázkou je, zda má výrobce přijímače práva a licenci pro Irdeto. Pokud ne, může v budoucnu nastat problém, se změnou parametrů při dekódování Irdeta. Nemusí tak dekódování správně fungovat a bude záležet na výrobci, zda bude podpora UNI čtečky trvat i v budoucnu.

Za níže uvedenou prodejní cenu je tento přijímač na našem trhu bez konkurence a je to pravděpodobně nejlevnější TS přijímač s nelicencovanou UNI čtečkou na našem trhu.

Ilustrační Umí dobře česky 100

Kvalita obrazu je u HD programů vysílaných v nativu velice dobrá, u SD vysílání je standardní. Čeština v Menu i teletextu je bezchybná, k přijímači je dodáván i český manuál a je možno mu tedy udělit známku „UMÍ DOBŘE ČESKY“.

Spotřeba přijímače je max. 30 Watt, ve standby do 1 Watt

V přijímači byl z výroby instalován firmware ve verzi V2.13B5, který jsem během testu upgradoval na poslední známý ve verzi V2.14B2.

Z dalších parametrů přijímače:

– oddělené seznamy oblíbených, TV a rádiových programů
- funkce rychlého vyhledávání kanálů (QuickFind)
- 32 programova­telných časovačů na různé události
- podpora teletextu a titulků
- menu v 15 jazycích včetně podpory češtiny, slovenštiny a maďarštiny
- podpora českého EPG
- podpora DiSEqC 1.0, 1.1, Unicable a DiSEqC 1.2, USALS
- flash paměť 1PC 32Mbit/4Mbyte
- SDRAM paměť 2PCS 32MX16bit/64Mbyte DDRs
- maximální rozlišení obrazu 1920×1080i
- rozměry: 260×180×50 mm
- hmotnost: 1,3 kg

Poklepáním myši na kterýkoliv obrázek jej zvětšíte v novém okně.

Webové stránky výrobce: www.ferguson-digital.eu
Nabídka přijímačů výrobce: http://www.fer­guson-digital.eu/en/hd-ariva-receivers.html
Oficiální software: http://www.fer­guson-digital.eu/en/dow­nload/HD-Satellite-Receivers/ariva-120-combo/
Neoficiální software: http://board.sat­portal.to/fer­guson-ariva-200–100–100e/48985-neue-emusoft-ferguson-ariva-200–100–100e-120–200–220combo_2011–06–20_2–14b2_patch.html

Ariva 120 TS Combo krabice

Balení obsahuje:

BRAND24

– přijímač Ferguson Ariva 120 combo
- dálkové ovládání Ferguson RCU-500
- 2× AAA baterie
- český manuál

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
web přijímače, kde najdete i manuál v PDF: http://www.tvdi­gitalne.cz/fer­guson-ariva-120-combo.html
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
Orientační cena: 2 190 Kč včetně DPH
Fotografe a screenshoty autor textu s použitím firemních fotografií

Jakým způsobem přijímáte v domácnosti rozhlas?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).