Hlavní navigace

Ani tři roky nestačily na odstranění nesmyslů v Technickém plánu přechodu

10. 4. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Koncem dubna má z hlavního ostravského vysílače Hošťálkovice odstartovat digitální síť 3 s programem Prima love. Potíž je v tom, že na tom samém kanálu, kde má tento multiplex vysílat, nyní vysílá analogově televize Prima, a ta se ho nechystá předčasně opustit. Podle vládního harmonogramu digitalizace by totiž z Hošťálkovic měla analogově vysílat do letošního listopadu. Jenže ten samý harmonogram tvrdí, že multiplex 3 z Hošťálkovic na témže kanálu skutečně odstartuje 30. dubna. Vítejte v digitálním Absurdistánu.

Dopředu plánovaná kolize

Nejde o jediný viditelný přehmat v Technickém plánu přechodu (TPP) ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání. Patří však k nejmarkantnějším. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) jako tvůrce tohoto plánu o kmitočtové kolizi na Ostravsku věděl, dokonce ji zmiňuje přímo v TPP. Proč ji tam ale zapracoval, aniž by hledal řešení? Televizní stanice celý TPP před dvěma a půl lety odsouhlasily, problematické pasáže tehdy nijak nekomentovaly. To však neznamená, že by za vzniklou situaci nesly odpovědnost. Ta zůstává ČTÚ.

Ostravsko je vůbec zajímavým digitálním oříškem. Před časem tu ČTÚ povolil Českým Radiokomunikacím využít dočasně pro multiplex 2 kanál 39, který byl jako dočasný určen pro multiplex 3, zatímco digitální síť 3 dostala náhražkou kanál 32 a k tomu ještě snížený výkon, aby nerušila analogové televizní vysílání v sousedním Polsku. Za definitivní kmitočty pro digitální sítě 2 a 3 pak ČTÚ určil kanály 37 a 48. Jenže právě s nimi je problém: oba se dostávají přímo v TPP do kolize s analogovým vysíláním českých televizí na Ostravsku.

Nejde jen o zmíněnou Primu, která by měla podle představ ČTÚ předčasně ukončit analogové vysílání na ostravských Hošťálkovicích, aby na jejím kanále 48 mohl začít vysílat multiplex 3, mimochodem také s jedním z programů této televize, Primou love, ale také o kolizi analogové ČT 1 a multiplexu 2. Kanál 37, určený harmonogramem digitalizace za definitivní pro multiplex 2 na Ostravsku, totiž využívá pro analogové vysílání z Lysé hory v Beskydách program ČT 1. Tomu TPP umožňuje vysílat do letošního listopadu, ale na stejném kanálu 37 má 30. dubna na Lysé hoře odstartovat mutliplex 2.

Zapeklitá situace, nemyslíte? Kdyby Česká televize dobrovolně nesouhlasila s předčasným ukončením analogového vysílání ČT 1 na Lysé hoře k 30. dubnu, start multiplexu 2 na konečném vysílacím kanále ze všech plánovaných vysílačů na Ostravsku by se nekonal – stejně jako se nebude konat přechod multiplexu 3 v tomto regionu na definitivní kanál 48, tedy rozhodně ne v dubnu. Bude moc zajímavé sledovat, jak si tenhle kmitočtový veletoč obhájí ČTÚ v příští pravidelné zprávě o naplňování TPP pro vládu (má ji připravit k 15. říjnu 2011).

Nejen Ostravsko, problémy nastanou i na Pradědu

Ostravsko však není jediným problematickým regionem, kde se díky špatně nastavenému TPP diváci nedočkají včas všech digitálních programů. Další potíž nastane hned v sousedství na Jesenicku. Televize Nova by měla podle plánu ČTÚ v listopadu uvolnit na Pradědu vysílací kanál, který nyní využívá pro analogové vysílání, multiplexu 2. K přechodu na digitální vysílání Novy by tu mělo dojít „střihem“, tedy bez žádného souběhu analogu a digitálu. Jenže právě souběh obou druhů vysílání před definitivním vypnutím analogu televizím garantuje TPP.

BRAND24

Každý hlavní vysílač v oblasti, mezi něž Praděd rozhodně patří, má podle TPP šířit minimálně šest měsíců souběžně analogové i digitální vysílání programu, který z něj dosud vysílal jen analogově. Tuto dobu mají diváci na to, aby se vybavili digitálními přijímači a zajistili si bezproblémový příjem televizního signálu ještě předtím, než přijdou o analogové vysílání. V případě Pradědu by Nova takovou možnost neměla, a s tím logicky nesouhlasí. ČTÚ ji nemlže nutit, a tak je velmi pravděpodobné, že multiplex 2 letos z Pradědu neodstartuje – leda že by mu ČTÚ přidělil nějaký nový, dočasný kmitočet (ale kdo by kvůli němu měnil společné televizní antény, když je jenom dočasný?).

Celé to připomíná dost nepovedenou taškařici, kterou měl ČTÚ ve spolupráci s operátory sítí a televizemi řešit mnohem dřív než za pět minut dvanáct letos na jaře. Téměř tři roky se ví, že TPP obsahuje v případě Ostravska a Jesenicka nesmysly, tři roky se jimi ale nikdo nezabýval. Pokud se komerční televize rozhodnou nevypnout analogové vysílání v těchto místech podle termínů určených v TPP, nikdo se jim nesmí divit. Budou naprosto v právu.

Kdo nese hlavní odpovědnost za kolizi, která nastane při zavádění zemského digitálního televizního vysílání na Ostravsku a Jesenicku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).