Hlavní navigace

Alarmy se „samoobsluhou“

30. 5. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Jablotron
Některé alarmy Jablotronu jsou kompatibilní s aplikací, přes niž si můžete na dálku například zjistit, zda jste opravdu zajistili váš dům či byt.

Aplikace je kulantně nazvaná „Samoobsluha“ a přístup na ní je z firemních stránek; samozřejmě po vyplnění patřičných údajů. Nebo můžete využít aplikace MyJablotron, která je volně ke stažení mobilní zařízení s operačními systémy Android či iOS z App Store či Google Play.

Než se ale dostaneme k tomu, co taková webově-alarmová samoobsluha vlastně umí, podívejme se, s jakými firemními alarmy je vlastně kompatibilní.

Stručně řečeno, se systémy Jablotron 80, 100, Azor a s autoalarmy řady Athos, které si trochu více představíme dále. Nejde ale jen o kompatibilitu s jedním z těchto zařízení. V „Samoobsluze“ jich současně můžete mít i víc…

Na stránkách Jablotronu se můžete podívat na několik ukázek z práce „Samoobsluhy“, resp. aplikace MyJablotron. Jak vidíte, zobrazí mj. i všechna vaše aktivní zařízení, resp. všechny aktivní alarmové systémy.
Autor: Bohumil Herwig

Na stránkách Jablotronu se můžete podívat na několik ukázek z práce „Samoobsluhy“, resp. aplikace MyJablotron. Jak vidíte, zobrazí mj. i všechna vaše aktivní zařízení, resp. všechny aktivní alarmové systémy.

Co zvládne „Samoobsluha“?

  • umí zjistit aktuální stav alarmu, včetně poslední evidované události a počtu zón v odjištěném a zabezpečeném stavu, a to pro všechna kompatibilní napojená zařízení (jak vidíte z obrázku výše, jsou vidět hned v úvodu); 
  • zajistit/odjistit alarm (domácnost, automobil); 
  • probírat se historií událostí;
  • prohlížet a dokonce i pořizovat fotografie z napojených bezpečnostních kamer;
  • sledovat průběh teploty v objektu (či venku), a to včetně patřičných upozornění například na překročení nějaké meze;
  • zasílat oznámení na vybrané kontakty via SMS, e-mail, či s použitím technologie Push.

Vedle toho, ale také zvládá ovládat programovatelné výstupy, což se nejčastěji využívá pro dálkové ovládání spotřebičů (pokud to samozřejmě napojený alarmový systém umí) a v případě, že jde o alarm ve vozidle, může sledovat jeho aktuální polohu a také vozidlo na dálku zajistit či mu zablokovat startér. Doplňkovou funkcí je pak vytváření plnohodnotné knihy jízd a sledování a optimalizování nákladů na provoz a další služby.

Centrální jednotka systému Jablotron Azor.
Autor: Jablotron

Centrální jednotka systému Jablotron Azor.

Jablotron Azor: bezdrátový a jednoduchý

Tímhle „minialarmem“ (od 11 990 Kč, verze Start), jak ho nazývá výrobce, je třeba začít. Je určen pro malé, či menší, instalace, ale nechybí mu GSM ústředna s podporou datového provozu přes GPRS a samozřejmě také hlasové a textové (SMS) komunikace jak s koncovými uživateli, tak s pultem centrální ochrany (PCO).


Autor: Jablotron

Výrobce se chlubí snadnou a rychlou instalací typu „plug-and-play“, a také intuitivním a pochopitelným ovládáním. To se dělá prostřednictvím přístupového čipu, který se přiloží k ovladači alarmu podobnému běžnému vypínači.

Systém může používat až deset lidí, takže hlasové a textové zprávy mohou jít na až deset telefonních čísel, a připojit můžete rovněž deset různých bezdrátových detektorů typu „reakce na pohyb“, „otevření dveří“ či „otevření oken“. Alarm komunikuje na frekvenci 433 MHz.

Jablotron Athos je mj. vybavený i čidly hlídající kufr a kapotu. Jak vidíte, nechybí ani siréna…
Autor: Jablotron

Jablotron Athos je mj. vybavený i čidly hlídající kufr a kapotu. Jak vidíte, nechybí ani siréna…

Jablotron Athos: poněkud jiný autoalarm

GSM alarm Athos (od 9990 Kč) kombinuje zabezpečení automobilu, imobilizér a GSM komunikaci s vozidlem a dodává se v několika sadách. Řídit ho můžete buď ovladači Jablotronu, nebo lze využít původního dálkového ovladače automobilu. Je to ale také možné – z přednastavených mobilních čísel – i s pomocí textových zpráv či pouhým prozvoněním.

Athos umí reagovat na otevření dveří automobilu, klíček zapalování, otevření kufru nebo kapoty a také – díky poklesu napětí – na zapnutí napojeného spotřebiče. Můžete si navíc pořídit i dodatečné bezdrátové detektory, které mohou střežit vnitřní prostory vozu nebo jeho okolí, tedy typicky garáž.

Při poplachu je aktivována siréna, odeslány SMS zprávy o narušení a také může dojít na zavolání na přednastavená čísla.

Poplachová SMS pak například vypadá takto: „Nase Octavia hlasi: viko kufru, naruseni, cas: 02:27:50, 10.01.2004“. 

Autoalarm můžete doplnit o hands-free, nastavit zpoždění reakce senzorů, poslouchat, co se ve vozidle děje, vyžádat si aktuální stav přes SMS, atd., atd.

Navíc kontroluje i stav akumulátoru automobilu a hlásí jeho vybití. Má ovšem také vlastní záložní zdroj, který při výpadku zvládne vše s výjimkou zálohování houkající sirény.

Klávesnice JA-114E, JA-113E a JA-112E systému Jablotron 100.
Autor: Jablotron

Klávesnice JA-114E, JA-113E a JA-112E systému Jablotron 100.

Jablotron 80: dosti obsáhlá klasika

Klasika prodávaná už roky představuje kombinaci bezdrátového a drátového domácího alarmu. Zakoupit můžete jak jednotlivé prvky, tak startovací sadu (18 990 Kč), výhodou je rovněž spousta dodávaného příslušenství v nejrůznějších podobách (cca padesát), včetně například venkovní klávesnice se čtečkou RFID či IR závoru.

Pokud jde o sadu, její součástí je v případě JK-82 ústředna s rádiovým modulem a GSM komunikátorem, bezdrátová klávesnice, jeden detektor pohybu a detektor otevření dveří, siréna a klíčenka, resp. přístupová karta.

Vše jde rozšířit natolik, že ji může používat až 50 uživatelů a ústředna má vestavěný komunikátor (LAN, GPRS, GSM) umožňující hlasovou, SMS nebo datovou komunikaci opět například i s dohledovým střediskem.

Čidlo pohybu JA-120PC pro Jablotron 100.
Autor: Jablotron

Čidlo pohybu JA-120PC pro Jablotron 100.

Jablotron 100: včetně prvků chytré domácnosti

Alarm určený nejen pro domácí, ale i pro profesionální použití v obchodech, kancelářích apod. je dodávaný jak v drátové (sběrnicové), tak v bezdrátové podobě. Zvládá toho podstatně více než předchozí verze i když výrobce opět zdůrazňuje intuitivní a snadno pochopitelné ovládáním. A také nabídku ve stylu „chytrého bydlení“, takže s pomocí „stovky“ můžete například řídit napojené spotřebiče a také je zapínat například detektorem pohybu nebo dokonce i detektorem otevření dveří.

BRAND24

K dispozici máte až 120 sběrnicových nebo bezdrátových zón, nastavit můžete až 300 uživatelských kódů a SMS zprávy lze zasílat na až 30 lidí, přičemž patnáct z nich může využít i hlasových upozornění. Výrazně byla rovněž rozšířena spolupráce s pulty centrální ochrany a k dispozici je pět volitelných protokolů.

Ceny jsou hodně odlišné a pro různé typové instalace je najdete zde.

K zajištění a odjištění domácího alarmu preferujete (je povoleno více odpovědí):

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).