Hlavní navigace

Active TV ukázala, jak se dotknout absolutního dna. Teď je z ní torzo

24. 8. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Vysílání této televize se v posledních týdnech omezilo povětšinou pouze na opakující se výzvy volání na konkrétní ezoterickou linku. Objevila se dokonce spekulace, že má brzo skončit.
Lukáš Polák

Ilustrace: Nenad Vitas

Možná vás překvapí, proč jsem se rozhodl nedělní glosu věnovat právě Active TV, která se zaklíná heslem „Jen sledovat nestačí“, když už ji v éteru máme a nic nového se okolo ní neděje. V souvislosti s tím, že ji Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) konečně udělila významnější pokutu, ovšem nikoliv za podvodné soutěže, jsem se tento projekt rozhodl znovu připomenout. Otázkou je, co si od této stanice provozovatel v současné době slibuje. Kdo vysílání Active TV sleduje minimálně posledních několik týdnů, případně tam alespoň na chvíli přepne při surfování mezi jednotlivými kanály, ví, že tato stanice de facto ořezala svůj živý program na minimum. Kanál v tuto chvíli vysílá po většinu dne pouze statické střídající se obrázky, které jsou podkreslené mluveným slovem.

Můžu vám garantovat, že při sledování tohoto programu vám v relativně krátké době začne bezpečně „hrabat“. Mluvené slovo, které patří jedné z vědem, pokud jí tedy tak budeme říkat, čte bez jakýchkoliv emocí. Střídající se obrázky s největší pravděpodobností daným vědmám vůbec nepatří a provozovatel stanice si je vypůjčil z bůhví jaké databáze, protože to jsou skutečně zjevy. Bezpečně tedy poznáte jedinou, kterou je Jolanda. Ano, právě ta Jolanda, která se v různých obměnách stala terčem posměšků a úspěšným objektem na videoserveru YouTube, kdy tu vystupuje v různých remixech nebo jí tu například sekunduje neméně úspěšný kolega Vlastík Plamínek. Absolutním vrcholem je pak dokola se opakující promo, které více než rok slibuje od června (kterého roku?) konečně ten vytoužený nový obsah.

Schválně jsem si v posledních několika dnech vysílání Active TV nahrával a celá operace se de facto ukázala jako zbytečnou. Je-li moje pozorování správné, tato stanice nevysílá po většinu dne nic jiného, než jsou právě střídající se statické obrázky, v nichž onen zmiňovaný hlas vědmy vyzývá diváky, aby volali Rachel, Patrícii, Janu, Světlanu a bůh ví, koho ještě. Takovéto „vysílání“ na obrazovce běží stále dokola – hodiny a hodiny. Po zhruba pětihodinové nahrávce se „konečně“ objevil klasický program, kde jakási sibyla vyzývala, aby se jí publikum svěřilo se svým problémem, a ona mu za to následně vyčistí čakry, pošle čerstvou dávku energie a kompletně ho vyléčí – pochopitelně pouze přes televizní obrazovku.

Otázkou je, kdo takovéto vysílání ještě sleduje. Active TV v peoplemetrovém měření není zanesena, ostatně k tomu není žádný důvod, a výše popsaný program by asi sledoval skutečně už pouze magor (pardón). V pozemním vysílání v České republice jsme si s narůstajícím počtem televizních programů zažili leccos, ale co předvádí tato stanice, to už je absolutní dno, které s oblibou srovnávám s kvalitou (obrazovou i obsahovou) těch nejhorších italských stanic, které je možné v některých tamních DVB-T multiplexech najít. Asi ani sama Renata Pešková, která byla chápána jako šéfka stanice, netušila, co se může z tohoto projektu vyklubat, když ji zlákal maďarský vlastník Ezo TV.

BRAND24

Kladu si ale také další otázku, proč Active TV svoje vysílání omezila na absolutní minimum? Zalekl se snad její provozovatel toho, co mu v souvislosti s tímto projektem hrozí za sankce? U RRTV to zatím Active TV vychází. Regulátor ho má sice dlouhodobě v hledáčku, ale za jednotlivé pořady se ho více méně sankcionovat nepodařilo. Dvousettisícová pokuta, která padla tento týden, se týkala nedodání záznamu pořadu, nikoliv jeho obsahu. Provozovatel zaplatil několik směšných správních pokut ve výši tisíci korun, ale například za Cenokat zatím pokutován nebyl. Z několikahodinových nahrávek, které jsem v poslední době pořídil, je navíc patrné, že už se stejně na Active TV nevysílá. Ostatně, byla by to asi hodně velká provokace, když se jím mají zabývat už i politici.

Donesla se ke mně dokonce informace, že Active TV má v multiplexu 3 brzo skončit. Tato zpráva se ale ukázala jako spekulace, protože nám ji náš zdroj z Českých Radiokomunikací vyhodnotil jako nepravdivou. „Prý by o tom musel něco vědět.“ Nedivím se však, že se tuto zprávu rozhodl někdo šířit, protože stávající vysílání tohoto programu skutečně vypadá, jako by k tomu mělo každou chvíli dojít. Kdo by namítal otázkou: „Proč prostě nezavoláte paní Peškovou a nezeptáte se?“, odpověděl bych mu, že jsme se o to několikrát pokoušeli, ale v souvislosti s tím, jaké se o Active TV (a před několika lety i o Public TV) objevily na DigiZone.cz informace, se s námi zkrátka už paní podnikatelka nechce bavit. Pokud by ale skutečně k ukončení vysílání stanice došlo, rozhodně by v éteru nikomu nechyběla.

Zakázali byste vysílání stanicím typu Active TV?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).