Hlavní navigace

Abonenty CS Linku příjemně i nepříjemně zaskočily nové cenové podmínky

19. 9. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 322915
TÝDENNÍ REVIZE - V úterý představila satelitní platforma CS Link nové cenové podmínky a balíčkování svých programů. Zatímco jedni byli příjemně překvapeni a pochvalovali si možnost objednání kanálů, které si sami vyberou, někteří prodejci jejich kupónů si pro změnu stěžovali, že zákazníci nemají o novou obchodní politiku zájem. Ze zahraničí pak byl nejzásadnější informací start nekódované polské satelitní platformy TVP a zaujal i článek o tom, že Radikomunikace chtějí provozovat více multiplexů.

Nabídka CS Linku byla přijata s rozdílnými reakcemi

Všechny abonenty CS Linku jistě potěšilo rozšíření programové nabídky o osm nových stanic a možnost vybrat si tematický balíček nebo namixování nabídky programů dle vlastní volby (kromě stanice Eurosport). Byli však i tací, kteří se stavěli k nové obchodní politice CS Linku negativně. Do redakce DigiZone.cz přišlo několik e-mailů od prodejců satelitní techniky, kteří si stěžovali na nezájem zákazníků. Svou reakci vyjádřil např. David Rácz z Domažlic, který uvedl, že jakmile se někteří zájemci o kupóny dozvěděli o tom, že dvousetkorunové už nebudou a programy platformy se zdražují, otočili se a z jeho prodejny odešli. CS Link se též rozhodl podpořit předplatné na delší období, a proto zavádí kromě nových balíků a cen i systém slev. Ke všem stávajícím způsobům úhrady přidává platforma ještě SIPO a inkaso účtu a ti uživatelé, kteří tuto formu platby využijí, získají stejnou zvýhodněnou měsíční cenu jako u ročního předplatného. Asi nejvýraznější změnou je přeměna balíčku Géčko na TOTAL, ve kterém je navíc 6 nových programů.

Daniel Klička 500

Výkonný ředitel společnosti Media Vision, provozovatele platformy CS Link. Foto: Filip Singer

Lukáš Polák: Satelitní CS Link představil novinky ve své obchodní politice

V Polsku odstartovala národní satelitní platforma

Polská veřejnoprávní televize TVP spustila v úterý v ranních hodinách nekódované vysílání svých programů na satelitu Astra z pozice 19,2 st. východně. Na frekvenci 10862/H s SR 22000 a FEC 5/6 v normě DVB-S2 jsou šířeny nekryptovaně kanály TVP 1, TVP 2, TVP HD a TV Puls. Jejich volné vysílání přibylo ke stanicím TVP Info, TV Polonia, TVP Historia a TVP Kultura. Volně je šířen i TVP Sport, který měl být podle původních informací kódován. Důvodem, proč k odkódování stanic došlo, je skutečnost, že 15. září došlo u našich severních sousedů ke spuštění národní satelitní platformy, jejíž základem budou právě tyto nekódované stanice. Satelitním divákům se tak v krátké době opět rozšiřuje počet HDTV stanic. V minulosti šlo o Sundance Channel, Penthouse HD a Servus TV (test), nyní došla řada na TVP HD. Veřejnoprávní televize ho spustila již loni při zahájení letních olympijských her v Pekingu. Zástupci společnosti SES Astra, která poskytuje transpondérovou kapacitu, i TVP se shodli na tom, že jde o zlomový okamžik polské digitalizace.

TVP Astra - kontrakt

Spokojenost vládne na všech stranách. Zleva: Alexander Oudendijk, vedoucí viceprezident a obchodní ředitel SES Astra; Piotr Farfał, generální ředitel polské veřejnoprávní TV a Wiesław Łodzikowski, ředitel Úseku technologií a investic. Foto: Telewizja Polska

Lukáš Polák: Chuťovky ze satelitů Astra: programy Polské televize včetně HD i pro Čechy
Lukáš Polák: Poláci spustili nekódovanou satelitní platformu včele s TVP HD
Lukáš Polák: Polská televize připravuje nekódovaný kanál TVP Seriale

Více multiplexů pro Radiokomunikace, Nova se chce připojit

České Radiokomunikace by do budoucna chtěly být operátorem více sítí než jen jedné. Vyplývá to ze sobotního rozhovoru, který Lidovým novinám poskytl ředitel pro transformaci ČRa Kamil Levinský. Do budoucna bychom samozřejmě rádi provozovali další sítě, záleží na poptávce televizí, uvedl pro deník Levinský. Malé televize by sice multiplexy obsadily asi těžko, ovšem jeden kandidát by tu byl. Je jím televize Nova, která se dlouhodobě netají tím, že by se svými kanály ráda obsadila celou jednu zemskou celoplošnou digitální síť. Když bychom měli vlastní multiplex, uměli bychom ho využít, uvedl v nedávném rozhovoru serveru Mediálne.sk generální ředitel české komerční jedničky Petr Dvořák. Pro nás by byl MPEG-4 vcelku příjemný. Možná by stálo za to udělat i kombinovanou variantu. Šíření přes MPEG-4 je dražší, proto by se asi nevyplatilo dosáhnout celoplošného pokrytí. Pokud bychom však signálem pokryli velká města, mohli bychom šířit program v tzv. high-definition (HD), řekl Dvořák. Pro ČRa však tak jako tak jedna dobrá zpráva přišla – ČTÚ jim nebude bránit ve spuštění multiplexu 2 z Ještědu.

Kamil Levinský

Ředitel pro transformaci ČRa Kamil Levinský. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Lukáš Polák: Radiokomunikace chtějí více multiplexů, Nova jeden pro sebe
Lukáš Polák: ČTÚ nebude bránit spuštění multiplexu 2 z Ještědu
Juraj Koiš: České Radiokomunikace se zaměří na rozhlasové a televizní vysílání
Jan Potůček: Čeká nás po přechodu na DVB-T další přechod na MPEG-4/HDTV?

Stručně

IPTV operátor Mattes AD, který je provozovatelem digitální televize 802.tv a součástí skupiny RIO Media, dosáhl mezinárodního úspěchu při udělování cen na letošním ročníku IBC Awards, když se umístil mezi třemi nejlepšími společnostmi v kategorii Delivery. Udělování těchto cen je spojeno s akcí IBC, která se koná v Amsterdamu a zve největší odborníky spojené s tvorbou obsahu, správou technologií apod.

Lukáš Polák: Společnost Mattes AD zaznamenala mezinárodní úspěch

Na 1.12. naplánovala Česká televize spuštění svého digitálního multiplexu 1 ze stanoviště Brno – Kojál, už 1.10. ale mělo dojít k prohození (záměně) kanálů ČT1 a ČT2. ČT se však rozhodla tento krok odložit. Jako důvod uvádí nepřipravenost tzv. společných televizních antén (STA).

Lukáš Polák: Digitál spustí ČT z Kojálu v prosinci, analog přeladí později

Na sobotu si naplánoval start v Česku dětský kanál Disney Channel. Ten v distribučních trasách nahradí jiný program tohoto žánru – Jetix. V podstatě jde však pouze o kosmetickou změnu, protože na obrazovce této stanice už se dlouhou dobu řada formátu od Disneyho objevuje.

Lukáš Polák: Zítra startuje v České republice Disney Channel

Spor televize Prima a regionálních studií sdružených pod značkou RTA musel řešit až Ústavní soud. Prima se obrátila na soud se stížností, že ji Rada pro rozhlasové a televizní vysílání nechce umožnit jednostranné určení vysílacích oken, v rámci kterých se můžou regionální televize „odpojit“ a vysílat samostatný program. Po zvážení soud rozhodl, že stížnost je neopodstatněná.

Prima - budova

Vchod do TV Prima na pražské Palmovce. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Juraj Koiš: Ústavní soud zamítl stížnost Primy týkající se odpojování regionů

Kabelová platforma společnosti BKS Capital Partners má nové logo. Služba Nej TV se bude nově identifikovat červeno-bílým logem a sloganem Vždy namístě, až dosud se prezentovala černě-žlutým logem na bílém podkladu. Uvádí to rejstřík Úřadu průmyslového vlastnictví, kde zástupci BKS Capital Partners podali přihlášku k registraci nového loga.

Juraj Koiš: Kabelová služba Nej TV si zaregistrovala nové logo

Po sedmnácti letech, kdy kultovní seriál Simpsonovi vysílala veřejnoprávní Česká televize se toto dílo přestěhuje na jeden ze tří kanálů televize Prima. Nové příběhy kreslených postaviček z města Springfield začne Prima vysílat patrně v nejbližších měsících. Upozornil na to bulvární server AHA online. Zatím ale není jasné, zda Prima využije pro tento známý produkt svůj hlavní kanál nebo zda pro něj využije televizi pro muže Prima Cool.

Juraj Koiš: Prima koupila seriál Simpsonovi, ČT jej přestane vysílat

BRAND24

Co se ještě před dvěma měsíci zdálo jako hotová věc se nakonec změnilo. Zrušení koncesionářských poplatků a personální reforma polských veřejnoprávních médií neprošlo kvůli vetu prezidenta, které se nepodařilo přehlasovat. Padly tak plány premiéra Donalda Tuska na financování televize a rozhlasu ze státního rozpočtu a celkovou reorganizaci veřejnoprávních médií a jejich rad.

Juraj Koiš: Polské vládě neprošlo zrušení koncesionářských poplatků

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).