Hlavní navigace

Zvýšení poplatku připomene ČT dopisem a spotem

12. 12. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
12. 12. 2007

Od 1. ledna 2008 budeme za televizi platit koncesionářský poplatek 135 korun měsíčně místo současných 120 korun. Díky tzv. digitální novele si Česká televize (ČT) bude moci oproti dřívějším předpokladům zachovat také čas pro reklamu, a to až do konce zemského analogového vysílání – reklamní příjmy ale už nebudou součástí jejího rozpočtu. K navýšení divácké platby dnes ČT přidala několik podrobností.

Divákům hradícím poplatek prostřednictvím SIPO bude změna provedena automaticky, doporučujeme však ověřit inkasní limit. Občané využívající pro platbu trvalý příkaz musí tento počínaje lednem 2008 sami upravit, uvedla ČT. Veřejnoprávní televize pošle všem koncesionářům informace o změně poplatku také poštou, navíc ji bude propagovat ve vysílání zvláštním spotem.

Z praktických náležitostí ČT připomíná, že platbu televizního poplatku zákon ukládá fyzickým osobám a právnickým osobám vlastnícím televizní přijímač, a dále fyzickým a právnickým osobám, které televizní přijímač drží nebo z jiného právního důvodu alespoň jeden měsíc užívají. Zatímco domácnosti platí za všechny televizní přijímače dohromady jen jednou, u podnikatelů znamená každý televizor samostatný poplatek. Splatnost televizních poplatků je stanovena na 15. den období, za které jsou hrazeny, dodala ČT.

Veřejnoprávní televize také varuje všechny „šibaly“, že za televizní přijímač se považuje jakékoliv zařízení technicky způsobilé k individuálně volitelné reprodukci televizního vysílání bez ohledu na způsob příjmu, a to i v případě, kdy si jej držitel upraví k jinému účelu. Televizním přijímačem je například i TV karta instalovaná v počítači. V tiskové zprávě už ale neuvádí, že pokuta pro domácnosti, které televizní přijímač mají, ale neplatí za něj, je 10 tisíc korun.

BRAND24

Více informací o televizních poplatcích je k dispozici na internetových stránkách www.tvpoplatky.cz a na teletextu ČT 1 (strana 890). S otázkami se mohou diváci obracet na referentky ČT písemně, telefonicky i prostřednictvím e-mailu poplatky@ceska­televize.cz.

Server DigiZone.cz se k tématu koncesionářského poplatku vrátí ještě na přelomu roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).