Hlavní navigace

Zkušenosti s příjmem multiplexů A a C v Brně

21. 3. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Již poměrně mnoho dnů (od 23. prosince 2005) sledujeme digitální vysílání v multiplexu A na 40. kanále z vysílače Brno - Hády provozovaném Radiokomunikacemi a vzdáleném od našeho panelákového bloku v sídlišti Lesná vzdušnou čarou asi pět kilometrů. Máme k dispozici set-top-box DigiPal 2 německého výrobce TechniSat. Tady jsou další zkušenosti s příjmem digitální televize po spuštění multiplexu C.

Česká televize s regionálními odpojováky

Signál chytáme uvnitř bytu na malý dipól polské výroby Sonus (bez zesilovače) či jiný pokojový rozkládací (teleskopický) dipól z přenosného televizního přijímače. Kvalita tohoto signálu je zejména po přidání dalšího vysílače Barvičova od 9. února 2006 velice dobrá, bez jakéhokoliv čtverečkování a jiných výpadků. Za to je třeba technikům i používané technologii upřímně poděkovat. Dokonce se daří už asi bezproblémově zařazovat do ČT 1 správné regionální programy, např. Jihomoravský večerník, opět ve velice dobré kvalitě. Také programový průvodce je už, myslím, docela na úrovni, bez podstatných chyb. Samozřejmě nás potěšilo rozšíření nabídky o program ČT 4 Sport od 10. února 2006, jehož náplň by ale měla být o něco zajímavější, aktuálnější (ale to už je jiná písnička).

Z pohledu televizního diváka musím přiznat, že byť máme v domě stále společnou televizní anténu (STA), používáme ji nyní pouze na program stanice Prima (ta dosud v žádném multiplexu běžícím v Brně z neznámých důvodů neexistuje) a slovenské Markízy a někdy též rakouských veřejnoprávních programů ORF 1 či ORF 2. Na stanice obsažené v multiplexu A se už analogově z STA vůbec nedíváme, neboť digitální kvalita je alespoň v našem případě rozhodně vyšší. Co se týká Primy, distribuované naší STA, tak zhoršení či nějaké rušení příjmu mutiplexem A ani C pozorovatelné není.

Problémy s multiplexem C

Ale mám značné výhrady ke spuštění multiplexu C, jehož provozovatelem je firma Omnicom Praha, coby dceřiná společnost Českého Telecomu. V našem městě byl oficiálně spuštěn 6. března 2006 v odpoledních hodinách na 25. kanále zprvu v docela dobré kvalitě, ale postupem dnů je kvalita velice špatná, značně kolísavá, obraz velmi často čtverečkuje, či úplně vypadává a signál bývá po delší dobu tak slabý, že není ani indikován. Přitom mám přímou viditelnost na bohunickou nemocnici, kde je vysílač umístěn v optické vzdálenosti pouhých cca 8 km. Někdy, zejména přes víkend, to trvá mnoho hodin, ale také ve všední dny jsou časté výpadky či nekvalita. A toto považuji za určité varování.

Mapa pokrytí

Jak naladit digitální televizi v Brně

Pravidelné zkušební digitální vysílání v Brně probíhalo od 23. prosince loňského roku, kdy zde začaly Radiokomunikace šířit multiplex A. Až do letošního 9. února tato přechodná vysílací síť, která obsahuje programy České televize, Českého rozhlasu a TV Nova, využívala jediný vysílač Hády. V únoru přibyl další vysílač v Barvičově ulici. Od 6. března v Brně krátkodobě vysílá také multiplex C společnosti Omnicom Praha. O možnostech příjmu digitální televize v Brně si můžete přečíst v tomto článku.

Pokud se k takovémuto provozu či prezentaci Českého Telecomu dostane potenciální zájemce o DVB–T, musí být stávající situací znechucen či přímo odrazen od jakéhokoliv dalšího zájmu o digitální vysílání. Zajímavé ovšem je, že pokud Český Telecom vysílal na tomto kanále a z tohoto vysílače zkušební testy (Test 1 a Test 2) s barevnými pruhy a nekonečnými hudebními smyčkami a statický obrázek Óčka, kvalita signálu byla velice dobrá na stejné anténky, jak jsou výše uvedené, téměř stoprocentní a bez výpadků. Proto mne toto podstatné zhoršení velice dráždí a snažil jsem se zjistit, proč tomu tak je. Od zástupce výkonného ředitele Omnicomu jsem obdržel vyjádření, o které se s vámi podělím:

"

Vážený pane,

je bohužel pravdou , že na našem experimentálním vysílání v multiplexu C v Brně, a to od včerejšího večera do dnešního dopoledne, nebyl signál tohoto vysílání dostupný vzhledem provádění testů a následné pravidelné údržby vysílače.

Povaha experimentálního vysílání se bohužel může vyznačovat částečnými výpadky ve vysílání, způsobenými testováním a ověřováním použitých technologií, připravovaných aplikací a služeb digitálního vysílání.

Touto cestou se Vám omlouváme za možné občasné snížení kvality Vašeho příjmu signálu DVB-T.

S pozdravem

Ing. Miroslav Hořejší zástupce výkonného ředitele OMNICOM Praha, spol. s r. o.

"

Diplomacie není na místě

Tato diplomatická odpověď nemůže plně uspokojit žádného uživatele multiplexu C v Brně, zejména zhoršení výkonu vysílače po předchozím dlouhodobém mnohoměsíčním testování. Jde tedy o jasné snížení dostupnosti signálu v tomto velkém městě (pominu-li nároky a očekávání venkovských zájemců o DVB-T v tomto multiplexu), takže se mi zdá, že tato instituce vykročila naprosto nepřipravená falešným směrem. Jak směšné jsou v tomto kontextu úvahy o novém formátu MPEG-4, když vůbec nezvládají současný stav. Nevidím bohužel do zákulisí, neznám smysl stávajících ani budoucích záměrů provozovatele multiplexu C, ale jako vážnému zájemci o problematiku DVB-T mi velice vadí, že nejsou schopni ani na svých webových stránkách ani na telefonické technické podpoře se o digitálním vysílání vůbec zmiňovat.

Tipy C

TVb1 perex

TVb1, nová digitální televize

Televizní diváci s digitálním set-top-boxem pro příjem zemského digitálního vysílání v Praze a Brně mohou od 6. března zhruba po dobu dvou měsíců naladit novou televizní stanici: brněnskou TVb1. Program je součástí krátkodobého experimentu firmy Omnicom Praha, dceřiné společnosti Českého Telecomu. Ve stejném multiplexu se objeví také hudební stanice Óčko a hobby televize TOP TV. Více o této stanici v článku TVb1, nová televize v digitálním experimentu.

Dále mi (a určitě nejen mně) moc a moc vadí, že v tomto státě různé orgány a státní činitelé dosud jenom slibovali podporu a zintenzivnění informační kampaně digitalizaci a zatím to byla až neskutečně planá slova. Také státní regulátor, slavná velká Rada, se chová buď jako zbabělec, v lepším případě mrtvý brouk. Licence v nedohlednu, zájem provozovatelů či vysilatelů zatím těžkopádný, jakoby utajovaný…

Závěrem: zatím skoro žádné smysluplné a objektivní informace o budoucnosti tohoto technického pokroku 21. století v naší drahé vlasti, téměř žádná nebo naprosto nedostatečná podpora a předvádění či pouhé funkční ukázky v prodejních řetězcích televizní techniky (s neodbornou obsluhou), v případném spojení s mnoha existujícími druhy set-top-boxů (jejichž pestrost nabídky v kamenných obchodech dost chybí). Takže je to naprosto uzavřený kruh a jsem zvědav, kdo a kdy najde nějaké rozumné, konstruktivní a perspektivní řešení, tedy ten gordický uzel rázně rozetne…

Jaké máte podmínky pro příjem DVB-T vy?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).