Hlavní navigace

Zkušenosti s příjmem první sítě digitálního rozhlasu v Praze

21. 4. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Praha se koncem března dočkala řádného digitálního rozhlasového vysílání. Příbramská společnost Teleko tu zahájila provoz vlastního rozhlasového multiplexu s pěti programy, později doplnila další tři stanice, zatímco jedno komerční rádio její multiplex opustilo. Nedalo mi to a vyzkoušel jsem příjem tohoto digitálního vysílání na vlastní kůži. Využil jsem k tomu mobilní přijímač DR101VLF s vytahovací anténkou o délce 30 cm, který dokáže detekovat jak vysílání ve formátu DAB, tak novější DAB+. Reprodukuje však pouze DAB.

Přijímač a podmínky testu příjmu

Digitální rozhlasový přijímač DR101VLF mi před lety věnoval Oldřich Burger z Klimkovic na Ostravsku (jeden ze zástupců společnosti B plus TV, která zde provozuje regionální multiplex pro zemskou digitální televizi a program Local TV Plus), za což mu děkuji. Díky němu jsme mohli na DigiZone.cz zkoušet příjem několika předchozích experimentů s digitálního rozhlasem v české metropoli. DR101VLF je maličký kapesní přijímač, který dokáže přijímat jak digitální vysílání ve standardu DAB, a to jak v L-pásmu, v němž se nyní v Praze vysílá, tak v III. televizním pásmu, a zároveň si dokáže poradit i se stávajícím analogovým rozhlasovým vysíláním v FM pásmu.

Na displeji se pomocí tlačítek ručně vyhledávají vysílací pásma a kanály, u kterých se potom automaticky spouští vyhledávání programů, pokud na nich přijímač detekuje nějaký obsah. Vysunovací anténka je velmi praktickým doplňkem, který pomáhá v místech s horším signálem udržet příjem signálu. Potvrdilo se mi, že pokud jsem anténu nepoužíval, v mnoha místech byl signál hraniční, což se projevilo na výpadcích a další degradaci zvuku. Během testování jsem neměřil žádné technické parametry vysílání, neměl jsem k tomu žádné pomůcky a nebylo to ani cílem této reportáže. Šlo mi pouze o to, kde a jak normální laik s digitálním rádiem naladí rozhlasové programy.

Programy v pražském multiplexu DAB a DAB+ firmy Teleko
Rádio ČRo Radio Wave 100
Rádio ČRo Leonardo 100
Rádio ČRo D-dur logo 100
Rádio ČRo Rádio Česko 100
Rádio ČRo 3 Vltava 100
Rádio ČRo Region 100
Rádio Proglas logo 100
DAB - pokrytí Prahy 1.4.2011

Mapa pokrytí signálem digitálního rozhlasu z vysílače Praha – Strahov, kanál LA, výkon 2,5 kW (Zdroj: Teleko; mapu kliknutím zvětšíte)

Signál ze Strahova si poradil i s překážkami

Firma Teleko vysílá pro Prahu z malého vysílače umístěného na Strahovském stadionu. Vysílač dosahuje výkonu 2,5 kW a podle mapy teoretického pokrytí by jeho signál měl pokrývat celou metropoli s přesahem do severovýchodního cípu Středočeského kraje. Ne všude v Praze, kde by podle mapky měl být zachytitelný, ale lze první rozhlasový multiplex naladit. Zejména v členitém terénu s mnoha odrazy, jako jsou velká pražská sídliště na okraji města, je to problém. Osobně jsem se o tom přesvědčil například na Proseku nebo Černém Mostě. Na druhou stranu jsem zaregistroval bezproblémový příjem v místech, která by měla být pro strahovský vysílač odstíněna.

Stalo se to hned u úvodního pokusu, který jsem podnikl – jak jinak – v redakci DigiZone.cz na Praze 6 u stanice metra Hradčanská. Vydavatel DigiZone.cz sídlí v pátém patře administrativní budovy, a kanceláře jsou situované směrem na sever, tedy od Strahova mimo Prahu. Mezi Strahovským stadionem a Hradčanskou stojí kopec s Hradčany. Přesto jsem byl hned napoprvé přímo v budově, která má poměrně silné stěny a dvojitá okna, úspěšný. Rádio detekovalo multiplex na kanálu LA i všechny jeho programy. Poslechnout jsem si mohl pouze Český rozhlas Radio Wave a křesťanské Rádio Proglas, které vysílají ve standardu DAB. Ukázalo se, že bez vysunuté anténky by byl s kvalitou zvuku problém.

Příjem rozhlasového digitálního multiplexu Teleko – Praha Dejvice, 11. dubna 2011
Příjem DAB v Praze - ČRo Radio Wave, DAB
Příjem DAB v Praze - Rádio Proglas, DAB
Příjem DAB v Praze - ČRo 3 - Vltava, DAB+
Příjem DAB v Praze - ČRo Region Střední Čechy, DAB+
Příjem DAB v Praze - ČRo Leonardo, DAB+
Příjem DAB v Praze - ČRo Rádio Česko, DAB+
Příjem DAB v Praze - ČRo D-dur, DAB+
Příjem DAB v Praze - volná kapacita 1
Příjem DAB v Praze - volná kapacita 2
Příjem DAB v Praze - ukázka přijímače

Foto: Jan Potůček, DigiZone.cz (obrázek kliknutím zvětšíte)

Devět programových pozic, dvě volné

Pokus jsem zopakoval krátce nato přímo v Dejvicích, vzdušnou čarou asi půl kilometru od redakce DigiZone.cz, tentokrát v prvním patře místní restaurace. Nic se nezměnilo, opět bylo k dispozici sedm programů a k tomu dvě volné programové pozice označené jako „volná kapacita 1“ a „volná kapacita 2“. U první přijímač uváděl jako žánr „Jazz Music“, u druhé „Rock Music“, poslechnout jsem si je ale nemohl, protože buď vysílaly ve standardu DAB+, který můj přijímač nedokáže reprodukovat, nebo neměly žádný obsah. Později jsem se od majitele firmy Teleko Tomáše Řapka dozvěděl, že pro skutečné programy platí název stanice, nikoli uvedený žánr.

Z programů, které v multiplexu skutečně vysílají, přijímač naladil kromě zmíněného Radia Wave a křesťanského Rádia Proglas také veřejnoprávní stanice Český rozhlas Rádio Česko, Česko rozhlas Region Střední Čechy, Česká rozhlas 3 – Vltava, Český rozhlas D-dur a Český rozhlas Leonardo (všechny ve standardu DAB+). Jako další místo zkušebního příjmu jsem zvolil patu žižkovského vysílače na Praze 3. Ani zde nebyl problém rozhlasový multiplex firmy Teleko naladit, byť přímému výhledu na strahovský vysílač bránily okolní domy. Zvuk reprodukovatelných programů na přijímači DR101VLF byl zcela bez problémů, „dabovská“ rádia hrála čistě.

Příjem DAB v Praze - Hradčanská indoor

Digitální příjem Rádia Wave v pražské redakci DigiZone.cz nad stanicí metra Hradčanská (Foto: Jan Potůček, DigiZone.cz)

Příjem při jízdě autem: bez problému

Při zkoušce příjmu signálu za jízdy autem jsem multiplex Teleka naladil při cestě z Libně přes Palmovku směrem na Prosek. Opět tedy v místě, které nemělo přímý výhled na Strahov, ovšem přijímač si se signálem poradil. Na displeji ale bylo vidět, že jeho úroveň klesá. Při poslechu Radia Wave se to ale na kvalitě zvuku nijak neprojevilo. Stejně dobrý signál a čistý zvuk měla digitální rádia z multiplexu společnosti Teleko i na parkovišti u obchodního domu Tesco v Letňanech, tedy na opačném konci Prahy, než je umístěný vysílač. Právě tímto směrem ale vysílač vyzařuje nejvíce a měl by být zachytitelný i mnohem dál, za Prahou. Záleží však na tom, jaké se mu do cesty postaví překážky.

Příjem DAB v Praze - jízda autem Palmovka

Mobilní příjem při jízdě autem poblíž pražské Palmovky (Foto: Jan Potůček, DigiZone.cz)

Stačilo se totiž přesunout kousek dál mezi panelové domy sídliště Prosek a signál prvního pražského rozhlasového multiplexu zmizel. Přijímač ho začal ladit už při přejezdu autem od letňanského obchodního centra ke stanici metra Střížkov. Nenaladil ho však ani po zastavení a hledání nejlepšího úhlu pro vysunutou anténku. Je však možné, že s citlivějším přijímačem bych byl úspěšný. Jakmile jsem opustil Prosek, signál mimo sídliště opět naskočil a držel se po celou cestu směrem do centra Prahy. Jestliže panelové domy byly pro digitální rozhlasový signál problém, s překážkou v podobě haly Hlavního nádraží a soupravy vlaku si poradil excelentně. Radio Wave jsem v multiplexu Teleka naladil v jídelním voze stojícího vlaku.

Příjem DAB v Praze - Letňany, vyhledávání signálu

Marné hledání signálu při přejezdu z Letňan na pražský Prosek (Foto: Jan Potůček, DigiZone.cz)

Při jízdě vlakem: signál se drží i při průjezdu Libní

Vyzkoušel jsem si samozřejmě i příjem signálu za jízdy vlaku. Na hlavní trati z Prahy do Kolína jsem multiplex naladil hned po průjezdu tunelu Nové spojení a během průjezdu libeňského nádraží. Signál podle displeje přijímače kolísal, ale zvuk nevypadl. Chvílemi byla slyšet určitá degradace, ale poslech byl nepřetržitý, signál úplně nevypadl a držel se i za Libní. Dále jsem příjem nezkoušel, takže nevím, kam až je možné digitální rozhlas ze Strahova při jízdě vlakem po hlavním koridoru na Kolín poslouchat. Opět to ale bude rozhodně dál než při cestě opačným směrem na Plzeň, protože právě na Kolín vyzařuje vysílač větší výkon než na západní okrajovou část Prahy.

Příjem DAB v Praze - v jedoucím vlaku, průjezd Libní

V jídelním voze rychlíku při průjezdu stanicí Praha – Libeň (Foto: Jan Potůček, DigiZone.cz)

BRAND24

Nasvědčuje tomu i příjem digitálního vysílání Teleka na Černém Mostě u konečné stanice metra B. Mezi nástupní plošinou a výpadovkou na Pražský okruh jsem multiplex naladil bez problémů, ovšem jen o několik desítek metrů dál u obchodního domu IKEA, který se nachází v „dolíku“ pod okruhem a za panelovým sídlištěm, přijímač signál vůbec nenaladil. Uvidíme, jak si s podobným testem poradí jiná digitální rádia, postupně jich na DigiZone.cz vyzkoušíme víc. Přivítáme i zkušenosti od vás, našich čtenářů. Digitální rozhlas je v Praze už nastálo, takže se vyplatí takový přijímač pořídit. Zvlášť když na něj naladíte programy, které jinak vysílají hlavně na internetu.

Příjem DAB v Praze - Černý most konečná metra

Černý Most, u konečné stanice metra C. I zde byl příjem bez problémů. (Foto: Jan Potůček, DigiZone.cz)

Vyzkoušíte si také příjem digitálního rozhlasu v Praze?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).