Hlavní navigace

Zítra startuje nový kanál Prima love. Kde všude ho půjde naladit?

7. 3. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Téměř přesně po dvou letech odstartuje zítra v digitální terestrické síti nový televizní program a shodou okolností za ním opět stojí společnost FTV Prima. V dubnu 2009 to byl kanál Prima Cool, 8. března si pozici naposledy spuštěného programu v DVB-T převezme Prima love. Televizní novinku očekávají především ženy. Mezi její highlighty budou patřit například Zoufalé manželky, Chirurgové nebo seriál Džungle rtěnek. Víte už ale, kde všude bude možné tuto novou televizní stanici naladit? Poradíme vám, jak si zajistit její příjem od samotného startu vysílání.

Kde naladíte Primu love na klasickou anténu?

Nový televizní kanál televize Prima s přídavkem love naladí v současné době každý divák, který může přijímat digitální terestrický signál z některého z terestrických vysílačů, ze kterých je multiplex 3 šířen. Jde tedy konkrétně o Brno – Hády, Ostrava – Slezská, Praha – Cukrák, Praha – Žižkov, Plzeň – Krašov, Ústí nad Labem – Buková hora, Brno – Barvičova, České Budějovice – Kleť, Sušice – Svatobor, Jihlava – Javořice a Brno – Kojál. K poslednímu rozšíření multiplexu 3 došlo loni koncem září. V současné době pokrývá tato síť podle webu Českých Radiokomunikací, který je také provozovatelem komerčního multiplexu 2 a komerčně zajišťuje chod veřejnoprávního multiplexu 1, přibližně 80,69 % populace. Dále se ho pak dočkají obyvatelé České republiky ještě z lokality Ostrava – Hošťálkovice, Jeseník – Praděd a Zlín – Tlustá hora. Na konci listopadu letošního roku by tak měla tato síť pokrývat už 95,7% obyvatel. Zájemci o tento program ho naladí na svém přijímači – televizoru s integrovaným digitálním tunerem nebo set-top-boxu – jednoduše. Stačí, když si v jeho menu najdou manuální ladění a zvolí vysílací kanál, na kterém daný vysílač šíří multiplex 3, nebo vše nechají na automatice. Existuje také jedna poměrně jednoduchá pomůcka – pokud už jste pozemně přijímali lifestylovou televizi Public a křesťanské Rádio Proglas, pak máte stoprocentní jistotu, že půjde i nový kanál Prima Love. Některé moderní televizory už jsou tak chytré, že se o naladění této stanice postarají samy v případě, že už jste předtím chytali dva výše uvedené programy.

Proč měnily České Radiokomunikace parametry multiplexu 3?

Důležitější než samotný start Prima Love je ale možná skutečnost, že České Radiokomunikace v souvislosti se vstupem tohoto programu do multiplexu 3 změnily parametry této sítě. Kapacita sítě se tak zvýšila z 19,91 Mbps na 24,88 Mbps. Radiokomunikace na tuto novinku v pátek upozornily poměrně zajímavým konstatováním: Díky změnám v technických parametrech můžeme rozšířit produktovou nabídku třetího multiplexu, a tím přiblížit zemské vysílání i televizím, pro které bylo šíření prostřednictvím této platformy komerčně náročné. Přistoupily snad Radikomunikace na výrok některých menších subjektů typu Óčko, kterému vadilo příliš velké pokrytí multiplexu 3? Právě vedení Óčka se nechalo slyšet, a tato nabídka platí stále, že by mělo zájem o distribuci svého signálu prostřednictvím velkých vysílačů, ale pouze v některých lokalitách. Tato skutečnost tedy ukazuje dvě věci – buď už má operátor nějakého zákazníka v záloze, nebo se na jednání teprve chystá. Změna parametrů by ale jinak byla v podstatě nesmyslný krok. Multiplex 3 totiž v tuto chvíli obsahuje pouze dvě televizní a jednu rozhlasovou stanici, a tu by bez problémů pojal i s původními parametry. V úvahu teoreticky připadá i možnost, že by se v síti mohl objevit některý z HD programů, ale to by šlo o čirou spekulaci. Teoreticky to ale pochopitelně možné je. Další zajímavostí je také skutečnost, že ač má multiplex 3 v tuto chvíli menší pokrytí, podle informací serveru DigiZone.cz jedná televize s ČRa o rozšíření sítě na většinu vysílačů, kde je již dostupná síť 2 s komerčními kanály včetně hlavního programu Primy a také Prima Cool.

Prima love - Zoufalé manželky

Hlavním tahákem Primy love budou pravděpodobně Zoufalé manželky (Zdroj: Prima)

BRAND24

Prima love na satelitu zatím pouze v CS Linku, Skylinku a T-Mobile televizi

Zařazení Primy love na pozici 23,5 stupně východně předcházel další velice významný krok – odpojení Novy HD, která sloužila pouze pro zákazníky satelitní služby CS Link. Od 6. března mohou zákazníci nejen této platformy, ale také Skylinku a T-Mobile televize sledovat tuto stanici z jediného společného kmitočtu. Je to plus pro oba zúčastněné subjekty, jak CS Link, tak i Skylink. T-Mobile je v tomto případě pouze virtuálním operátorem druhé zmíněné služby. Ušetří se tak pochopitelně náklady na distribuci signálu na družici, jelikož cena bude sice stále stejná, ale nyní se rozdělí mezi tyto dva operátory. Primu love naladí od počátku všichni zákazníci satelitních služeb CS Link, Skylink a T-Mobile televize. Pro sledování programu je nutné vlastnictví kartičky některé z těchto platforem. Stačí přitom pouze základní nabídka. Prima love bude nabízena klientům bez nutnosti platit další poplatky. Jak to bude s programem u dalších operátorů, tedy Digi TV a UPC Direct, zůstává prozatím otázkou. První ze zmíněných služeb je v zařazování tuzemských stanic dosti nevyzpytatelná. Programy Prima Cool, TV Barrandov a Z1 (ta dnes již nevysílá) sem byly doplněné poměrně nedávno. UPC Direct je satelitní službou nadnárodní a stejně jako u Digi TV bude vyjednávání asi na delší lokte. Volná kapacita by se ale bezpochyby na družici Thor našla.

Parametry příjmu: Astra 3B (23,5 stupně východně), 12070/H, SR 27500, FEC 3/4, Service ID 13141, Video PID 3265, Audio PID 3266, PCR PID 3265, norma DVB-S, kódování Irdeto a CryptoWorks, ID Prima Love

Prima love v IPTV a na kabelu

Nový program televize Prima dostal do vínku jednu obrovskou výhodu – všichni kabeloví a IPTV operátoři ho budou muset do svých nabídek zařadit povinně, jelikož jde o takzvaný must carry program. Takovéto stanice musí všechny společnosti šířit v rámci svých nejnižších balíčků. Jde většinou o stanice, které mohly začít vysílat v rámci takzvané kompenzační licence nebo programy, na jejichž licenci má daná společnost nárok díky tomu, že se vzdala například analogových kmitočtů (podle zákona jde o všechny programy, které vysílají pozemní cestou). Prima love má licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání, takže z tohoto důvodu ji musí operátoři zařadit do nejnižších nabídek. Počítáme s tím, že Prima love se v televizní síti UPC objeví od samého počátku, a to v té nejrozšířenější nabídce, uvedl nedávno mluvčí největšího kabelového operátora – společnosti UPC Česká republika – mluvčí František Malina. Jak to bude s Primou love u dalších operátorů, je otázkou, ale dá se počítat s tím, že v nabídce těch velkých firem se objeví maximálně v horizontu několika dnů od jejího oficiálního startu, což je 8. března.

Prima love míří do multiplexu 3, třetí program Primy startuje na MDŽ

TV Prima love 100
Třetí plnohodnotný program, ženský kanál Prima love, spustí 8. března, na Mezinárodní den žen, televize Prima. Stanice využije licenci pro celoplošné zemské a satelitní digitální vysílání televize R1, která nyní vysílá v dopoledních časech na pozici Primy Cool. Nebude však dopoledním blokem na Coolu, nýbrž zcela samostatným programem, který bude vysílat v pozemním multiplexu 3, na satelitní pozici 23,5 stupně východně, ale také po kabelu a IPTV. Jako pozemně vysílající stanici ji musí všichni poskytovatelé kabelové televize a IPTV povinně zdarma zařadit do nejnižší programové nabídky.

Už máte naladěný nový program Prima love?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).