Hlavní navigace

Zítra končí analogová ČT 2 na vysílačích Cukrák a Kleť

29. 9. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Úderem zítřejší půlnoci přijdou o signál druhého programu České televize všichni ti, co jej přijímají analogově z pozemních vysílačů Cukrák v Praze a středních Čechách nebo Kleť v jižních Čechách. Vysílací kanály ČT 2 na těchto dvou vysílačích je nutné uvolnit, aby na nich Česká televize mohla obratem spustit digitální vysílání všech čtyř svých programů. Na stejných kanálech pak digitální programy ČT doplní od středy 1. října také sedm stanic Českého rozhlasu.

Přechod „střihem“ může zmást diváky

Jak na Cukráku, tak na Kleti nemůže Česká televize nejprve spustit svoji digitální síť a po nějaké době vypnout analogové vysílání ČT 2. Důvodem je nedostatek volných kmitočtů. Konkrétně v jižních Čechách tak diváci nemohou před vypnutím analogové ČT 2 na kanálu 49 vyzkoušet, zda v jejich bydlišti bude dobrý digitální signál. Do ukončení analogové ČT 2 zde totiž žádné digitální vysílání probíhat nebude. V trošku jiné situaci jsou diváci v Praze a ve středních Čechách, neboť zde ČT digitálně vysílá již od roku 2000, a poslední tři roky dokonce již řádně v přechodné digitální síti A na kanálu 25 (aktuálně z vysílačů Cukrák, Žižkov a Strahov).

V případě Cukráku tak vlastně k souběžnému analogovému a digitálnímu vysílání ČT dochází už minimálně tři roky. Kdo si pořídil digitální set-top-box, mohl za tu dobu odstranit případné problémy s přijímací anténou, nebo přejít na jiný typ příjmu televize (satelit, kabel). Ovšem i pražské a středočeské diváky čekají určité manévry s digitálním vysíláním České televize. Na kanálu 25, kde nyní ČT šíří svůj digitální signál, se totiž veřejnoprávní televize koncem října odmlčí, a nadále ji bude možné sledovat pouze na kanálu 53. Vysílače zůstanou stejné: Cukrák a Žižkov. Po krátkou dobu několika týdnů však bude možné z těchto vysílačů naladit digitální programy ČT hned na dvou frekvencích.

Region Praha

Jak na digitální televizi v Praze a středních Čechách

Z jakých vysílačů a kde všude lze v Praze a středních Čechách přijímat zemskou digitální televizi? Které programy v tomto regionu vysílají digitálně a jaké jsou technické parametry tohoto vysílání? To vše naleznete ve speciální kapitole přílohy serveru DigiZone.cz věnované zemské digitální televizi v regionech, zaměřené na Prahu a střední Čechy.

Digitální ČT v Praze dočasně ze dvou multiplexů

Česká televize bude v Praze a středních Čechách do 31. října dostupná ve dvou multiplexech: na kanálu 25 v přechodné digitální síti A, kde vysílá společně s Novou a Českým rozhlasem, a na kanále 53 ve vlastním veřejnoprávním multiplexu 1 společně s Českým rozhlasem. V druhém případě půjde ale zatím jen o vysílač Cukrák, ze Žižkova se veřejnoprávní multiplex na kanálu 53 ohlásí až 30. října. Poslední říjnový den pak programy České televize a Českého rozhlasu opustí přechodnou digitální síť A na kanálu 25 a budou dostupné už jen ve veřejnoprávním multiplexu na kanálu 53. Pro diváky to znamená, že si budou muset do svých set-top-boxů „načíst“ novou programovou nabídku. Jednoduše spustí automatické vyhledávání programů a do set-top-boxu se jim uloží nové vysílací kanály.

Přeladění set-top-boxů u pražských a středočeských diváků DVB-T bude nutné i kvůli televizi Nova. Ta se také přesune z přechodné zemské digitální sítě A do definitivního multiplexu 2, který bude vysílat z Cukráku a Žižkova na kanále 41. Jeho start naplánovaly České Radiokomunikace na 31. října. Kvůli němu musí Česká televize vypnout 24. října analogové vysílání ČT 2 z vysílače Žižkov, neboť veřejnoprávní Dvojka zde vysílá právě na kanálu 41. Tyto „kanálové rošády“ budou pro Prahu vůbec poslední, takže po 31. říjnu už nebude nutné set-top-boxy znovu přelaďovat (tedy až do doby, než v některé z digitálních sítí začne vysílat nový program – i ten bude třeba do nabídky znovu „načíst“ automatickým vyhledáváním vysílacích kanálů).

Region České Budějovice

Jak na digitální televizi v jižních Čechách

Z jakých vysílačů a kde všude lze v Českých Budějovicích a jižních Čechách přijímat zemskou digitální televizi? Které programy v tomto regionu vysílají digitálně a jaké jsou technické parametry tohoto vysílání? To vše naleznete ve speciální kapitole přílohy serveru DigiZone.cz věnované zemské digitální televizi v regionech, zaměřené na České Budějovice a jižní Čechy.

Jak bude probíhat vypínání analogové ČT 2?

Ale zpět k samotnému vypínání analogové ČT 2 na středočeském Cukráku a jihočeské Kleti. Kdy a jak vlastně proběhne? Podle Pavla Hanuše, vedoucího projektu digitalizace ČT, vypnou Kavčí hory analogový signál na obou vysílačích v úterý ve 23:59 hod. Okamžitě poté začnou na kanále 53 z Cukráku a kanále 49 z Kleti vysílat módy veřejnoprávního multiplexu. Několik hodin ale potrvá, než digitální vysílání naběhne a zobrazí se v podobě televizních a rozhlasových programů přímo na obrazovkách pražských, středočeských a jihočeských diváků. Hanuš předpokládá, že by se tak mělo stát ve středu 1. října okolo šesté hodiny ráno.

Vypínání analogové ČT 2 se nedotkne pouze diváků, kteří ji přijímají přímo z vysílačů Cukrák a Kleť, ale také z vysílačů menšího výkonu, které přebírají analogový signál právě z těchto dvou vysílačů. Konkrétně u jihočeské Kleti bude muset Česká televize části menších vysílačů dodat analogový signál z jiných vysílačů, u jiných zase bude primárním zdrojem ČT 2 digitální signál z Kleti, převáděný do analogové podoby. Příklady obou řešení obsahuje následující tabulka, kterou přede dvěma týdny prezentoval Pavel Hanuš na veřejném zasedání Rady ČT a koncem minulého týdne také na workshopu Českého telekomunikačního úřadu.

Kleť - tabulka přeladění dokrývačů ČT 2

Zdroj: Česká televize

BRAND24

Varovný piktogram také trošku mate

Pro lepší orientaci diváků, zda se zrovna jich bude týkat vypínání analogové ČT 2, vložila Česká televize do obrazu druhého programu na Cukráku a Kleti varovný piktogram. Jde o čtveřici šedých čtverečků v pravém dolním rohu obrazovky. Pokud na ně divák narazí, znamená to, že přijímá analogový signál ČT 2 z vysílače, který bude vypnut. Konkrétně v Praze ale mohou být diváci zmateni, protože stejný piktogram vysílá také analogová ČT 2 z vysílače Žižkov, kde bude vypnuta až 24. října. Zmatek by měly zmírnit odlišné informační lišty, které mají jet vedle piktogramu a u Žižkova a Cukráku mají obsahovat odlišné informace s přesnými termíny vypínání analogové ČT 2.

Piktogram ČT s lištou

Když už jsme u piktogramu, v úterý 30. září se varovné čtverečky objeví také v analogovém vysílání ČT 2 z hlavního západočeského vysílače Krašov. Z něj Česká televize vysílá digitálně již od letošního července. Na rozdíl od Cukráku a Kleti se jí podařilo sehnat jiný kmitočet, takže mohla zachovat krátkodobý souběh analogového i digitálního vysílání ČT 2. Analogová ČT 2 na kanálu 48 zde skončí 30. října, aby hned druhý den na stejném kanálu začal vysílat digitální multiplex 2 s televizí Nova.

Pokud se vás týká vypnutí analogové ČT 2, jak ji budete přijímat po 30. září 2008?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).