Hlavní navigace

Zircon T3000HD: Přijímač pro slovenskou terestrickou platformu Plustelka

22. 5. 2013
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Na Slovensku funguje od začátku tohoto měsíce placená pozemní televize Plustelka. Rozhodl jsem se vyhovět žádostem našich čtenářů a zrecenzoval její set-top-box Zircon T3000HD

Pokud si přijímač, nebo modul pouze registrujete, budete mít zdarma programy ČT 1, ČT 2 a TV LUX. Zaplacením měsíčního poplatku 5,99 eur (nebo 65,89 eur roční předplatné) se dostanete i k dalším programům v SD kvalitě: Eurosport, Eurosport 2, Film+, Viasat Explorer, Viasat History, Viasat Nature, Nickelodeon, MusicBox a Spice, a to bez jakýchkoliv závazků. Vše se vysílá pouze v DVB-T/MPEG-4 ve slovenském multiplexu 4. Protože je v jednom muxu vysíláno takové množství programů, jejich průměrný datový tok tomu odpovídá. Pohybuje se okolo 1,40 až 2,20 Mbit/s, což je hraniční hodnota i pro SD programy. Nechávám proto na každém zákazníkovi, aby si utvořil vlastní názor, zda mu technická kvalita obrazu bude vyhovovat.

Aktivace služby je možná pomocí SMS a poté bude na 14 dnů uvolněno sledování ve free provozu. Pak máte čas do 14 dnů přijímač zaregistrovat. To je možné dvěma způsoby: pomocí webu na adrese www.plustelka.sk/zakaznickazona, nebo přiloženého formuláře, který odešlete poštou na adresu provozovatele. Poté se spustí další jednoměsíční promo se všemi programy. Placenou službu poskytovatele Towerhome můžete kdykoliv neuhrazením poplatku „vypovědět“ a zůstanou vám k dispozici pouze tři volné kódované programy Plustelky (ČT1, ČT2 a TV LUX). Placené programy budou v přijímači automaticky zablokovány.
Samozřejmě, že si můžete naladit na přijímači i volné kanály z dalších multiplexů, které mají dostatečný signál ve vašem okolí.

Mapa pokrytí území signálem na slovenské straně. Přesah signálu na naše území není na mapce vyznačen, doporučuji tedy předem sílu signálu na daném místě zjistit naladěním Infokanálu, který je jediný vysílán v MPEG-2 a měl by se naladit na jakémkoliv terestrickém přijímači, protože jediný z tohoto muxu vysílá volně. Obraz na tomto kanále by v čase neměl za různého počasí kostičkovat. Seznam parametrů vysílačů multiplexu 4 je zde (záložka Multiplex 4):
http://dvbt.towercom.sk/zoznam-vysielacov.php

Mapa pokrytí území signálem na slovenské straně. Přesah signálu na naše území není na mapce vyznačen, doporučuji tedy předem sílu signálu na daném místě zjistit naladěním Infokanálu, který je jediný vysílán v MPEG-2 a měl by se naladit na jakémkoliv terestrickém přijímači, protože jediný z tohoto muxu vysílá volně. Obraz na tomto kanále by v čase neměl za různého počasí kostičkovat. Seznam parametrů vysílačů multiplexu 4 je zde (záložka Multiplex 4): http://dvbt.towercom.sk/zoznam-vysielacov.php

Vzhledem k tomu, že se signál ze slovenských vysílačů dostane částečně i na území České republiky, není problém se u nás k této platformě legálně zaregistrovat a koupit si přijímač, nebo modul. Bude to pro některé naše diváky v dosahu signálu zajímavou volbou? Pokud máte doma televizní přijímač s možností pozemního příjmu v DVB-T/MPEG4, nebo dokonce s DVB-T2 nemusíte si kupovat přijímač Zircon T3000HD. Stačí koupit modul Plustelka a ten vložit do televizoru. Zatím je o tuto službu na Slovensku enormní zájem a první dodávky přijímačů se dobře prodávají i když služba funguje teprve od 1. května tohoto roku. Na Slovensku jsou dostupné v DVB-T mimo této služby již zavedené volné kanály s programy:

• Multiplex 1 – WAU, Foor, Dajto 
• Multiplex 2 – JOJ, JOJ Plus, TV Markíza, Doma, TA3
• Veřejnoprávní multiplex – Jednotka, Jednotka HD, Dvojka + rozhlasové programy

Slovensko rozjelo placenu pozemní televizi (Plustelka) stejně tak jako již dříve v Rakousku (služba simpliTV) a nebo Ukrajině (služba Зеонбуд). Na rozdíl od Slovenska se však v těchto zemích již používá moderní standard vysílání DVB-T2. Nicméně ke konci roku se i na Slovensku opět chystá testování ve standardu DVB-T2 které již probíhá u nás. Zakoupením přijímače Zircon T 3000HD je tedy vkladem do budoucna i pro nás.

Jak přijímač Zircon T 3000HD pracuje?

Přijímač, který není v dosahu signálu služby Plustelka pracuje zcela normálně, jako každý jiný přijímač terestrického signálu, naladí a zpracuje všechny volné (FTA) programy. V přijímači je integrován Irdeto cloaked CA – zabudovaný bezkartový dekódovací systém DVB-T/T2 (příjem v MPEG2/MPEG4 H-264). Odpadá tedy u kryptovaných programů manipulace s kartami podmíněného přístupu. Po zaplacení služby s uvedením unikátního jedenáctimístného IrdetoSN čísla přijímače je prostřednictvím televizního signálu spuštěno dekódování pro daný přijímač. Bonus u tohoto přijímače představuje možnost příjmu ve všech vysílaných standardech včetně DVB-T2.

Přední panel

Rozměry přijímače, který se vyrábí v černém provedení jsou: 220 x 165 x 45 mm. a hmotnost přijímače je pouze: 0,18 kg.

Rozměry přijímače, který se vyrábí v černém provedení, jsou: 220×165×45 mm, a hmotnost přijímače je pouze: 0,18 kg.

Na předním panelu přijímače vlevo najdete odklápěcí víčko. Zde je štěrbina pro vložení servisní karty Irdeto (tedy ne pro dekódování, pouze pro servisní nastavení přijímače) a pod ní jeden USB 2,0 port pro externí disk. Uprostřed panelu je žlutozelený čtyřmístný numerický sedmisegmentový displej který zobrazuje přesný čas, nebo číslo kanálu (nastavení v menu). V době restartu zobrazuje displej stavy přijímače. Od displeje vpravo jsou dvě diody, červená svítí ve StandBy, zelená v plném provozu. Je zde také čidlo dálkového ovládání. Zcela vpravo jsou tři tlačítka. První dvě přepínají programy vpřed/vzad a třetí uvede přijímač do provozu, nebo jej vypne.

Zadní panel

Zadní panel je osazen anténním vstupem terestrického signálu se smyčkovým výstupem, jedním HDMI portem, jedním SCARTem, a konektorem pro připojení externího zdroje napájení 12V/1A.

Napáječ

Přijímač má externí napájení pomocí síťového napáječe s dostatečně dlouhým kabelem. Přijímač můžete tedy napájet v případě nedostupnosti sítě i z autobaterie.

Dálkové ovládání

Černé dálkové ovládání je klasické velikosti, je napájeno dvěma AAA bateriemi, které jsou součástí dodávky. Disponuje 35 gumovými tlačítky, která jsou logicky rozmístěny, odlišeny barevně a dobře popsány. Uvítal bych, aby také tlačítko REC bylo odlišeno barevně a ne jen popisem. Ovládání dobře reaguje ve velkém úhlu a není nutné s ním mířit přímo na přijímač. Odezva přepínání kanálů je u SD do dvou vteřin, u HD do tří vteřin.

Jak vypadá přijímač uvnitř?

Čisté a precizní provedení přijímače. Uprostřed pod pasivním mosazným chladičem je hlavní procesor. Vlevo dole čtečka karet Irdeto. Vzhledem k tomu, že síťový napáječ je umístěn mimo přijímač je prostor okolo desky plošného spoje nevyužit

Čisté a precizní provedení přijímače. Uprostřed pod pasivním mosazným chladičem je hlavní procesor. Vlevo dole čtečka karet Irdeto. Vzhledem k tomu, že síťový napáječ je umístěn mimo přijímač, je prostor okolo desky plošného spoje nevyužit

Instalace

Menu přijímače je přehledné a velmi rozsáhlé. Má sedm kapitol a lze v něm nastavit vše, na co si vzpomenete. Je zde podpora OSD i titulků češtiny, slovenštiny a dalších jazyků. Aktualizace je možná prostřednictvím USB, nebo automatická aktualizace přes OTA, multimediální soubory lze volit z nabídky Hudba, Foto, Film a PVR. Máte možnost konfigurace titulků: změna barvy, velikosti i podkladu, konfigurace externího disku, editace programů, EPG, LCN.

Grafická podoba MENU

Grafická podoba MENU

Nastavíme si zde i poměr stran obrazu a rozlišení podle použitého výstupu a zobrazovače. Nastavení průhlednosti OSD, nastavení času je automatické, nebo ruční. Je možno zde také přepnout zobrazování času, nebo čísla stanice na displeji předního panelu. Přijímač podporuje automatické i manuální ukládání rozhlasových a televizních stanic. Ruční ladění je možné podle čísla kanálu, nebo frekvence. Šířku pásma je možné nastavit na 7M, nebo 8M. Je možno si uložit až 400 předvoleb. Kvalitu a sílu signálu u příslušného multiplexu můžeme sledovat na baragrafu. Vytváříme zde také seznam oblíbených programů, přesouvat, přeskakovat, zamykat je, vymazat i přejmenovat. Podpora Full HD rozlišení až 1080p. Máme možnost zapnout i napájení anténního zesilovače (5V). Tento přijímač má také zvukový popis pro nevidomé (Audio description). Zvukovou stopu vybereme stiskem modrého tlačítka a pomocí tlačítek +/- zvolíme jeho hlasitost v rozsahu 1 až 31. Tuto funkci zatím mnoho jiných přijímačů nedisponuje.

Jazyk audio stopy (modré tlačítko) a titulků (žluté tlačítko) můžeme nastavit přímo dálkovým ovládáním

Jazyk audio stopy (modré tlačítko) a titulků (žluté tlačítko) můžeme nastavit přímo dálkovým ovládáním

EPG

EPG (elektronický programový průvodce) je zobrazován pouze v režimu, který vidíte na obrázku. Zobrazujje se u každého programu zvlášť na celý den. Do dalších stanic se přesouváme tlačítky -/+. Žlutým a modrým tlačítkem se pohybujete po programech a do dalších dnů. Dostanete se až k programům na sedm dnů dopředu. Z EPG je možno programovat nahrávky i rezervace

EPG (elektronický programový průvodce) je zobrazován pouze v režimu, který vidíte na obrázku. Zobrazuje se u každého programu zvlášť na celý den. Do dalších stanic se přesouváme tlačítky -/+. Žlutým a modrým tlačítkem se pohybujete po programech a do dalších dnů. Dostanete se až k programům na sedm dnů dopředu. Z EPG je možno programovat nahrávky i rezervace

Tlačítkem FIND vyvoláte okno pro funkci vyhledávání stanic v seznamu pomocí virtuální klávesnice

Tlačítkem FIND vyvoláte okno pro funkci vyhledávání stanic v seznamu pomocí virtuální klávesnice

Editace uložených předvoleb programů: přesunout, přeskočit, zamknout, vymazat, oblíbené a přejmenovat

Editace uložených předvoleb programů: přesunout, přeskočit, zamknout, vymazat, oblíbené a přejmenovat

Zobrazení teletextu

Zobrazení teletextu

Tlačítkem INFO zobrazíte informační lištu - horní obrázek, při druhém zmáčknutí technické informace a kvalitu signálu. Tentýž postup volíme při poslechu rozhlasových stanic

Tlačítkem INFO zobrazíte informační lištu – horní obrázek, při druhém zmáčknutí technické informace a kvalitu signálu. Tentýž postup volíme při poslechu rozhlasových stanic

PVR

Formátování externího disku je možno uskutečnit přijímačem. Máme na výběr souborový systém FAT32 a NTFS. Doporučuji formátovat na NTFS z důvodu záznamu do jednoho souboru. Záznamy jsou ukládány na disk do složky HBPVR. Složky záznamů mají v názvu souboru název stanice, datum a za pomlčkou ještě vygenerované číslo. Přípona souborů je *.mts. Naprogramovat můžete až 10 událostí. Záznamy mají však jednu, pro někoho dost podstatnou „vadu“. Nelze je editovat ani přehrávat mimo přijímač. Souvisí to s podporou protokolů integrovaného CI a CI+. Na druhou stranu mohu potěšit majitele tohoto přijímače, kteří si pořídili vlastní záznamy z jiných zařízení. Přijímač umí přehrát například soubory s příponou MP3, JPEG, BMP, FLV, OGG, MP4, AVI, MKV i TS. U některých souborů TS se nepodařilo spustit zvukovou stopu. Vzhledem k nepřeberném množství multimediálních souborů a různých kodeků je třeba si přehrávání individuálně vyzkoušet. U prohlížení fotografií můžeme nastavit tyto režimy promítání: interval času prezentace, grafickou podobu při promítání (až 60 možností) a poměr stran zobrazení.

Přijímač umožňuje nahrávat vždy jen jeden program. Jiný z téhož muxu můžete současně sledovat.

Uložené nahrávky na externím disku

Uložené nahrávky na externím disku

Během nahrávání si můžete zobrazit veškeré informace o jejím průběhu, zde na obrázku při nahrávání na klíčenku 4 GB

Během nahrávání si můžete zobrazit veškeré informace o jejím průběhu, zde na obrázku při nahrávání na klíčenku 4 GB

V Menu lze nastavit i velikost prostoru na disku pro TimeShift a to skokově od 0,5 do 4 GB. TimeShift se spustí tlačítkem pauzy.

Poznatky z provozu

Zakoupením přijímače získáte plnohodnotný terestrický přijímač DVB-T2 vysoké kvality, který zpracuje bez problému všechny standardy vysílání používané v České republice. Citlivost tuneru je na velice dobré úrovni. V Praze se automaticky naladilo z jednoho směru 75 programů včetně zkušebního v DVB-T2 (samozřejmě i dublovaných z několika různých multiplexů). Přijímač má výtečný obraz u SD i HD programů vysílaných jak v DVB-T/MPEG2/4, tak v DVB-T2. Podporuje: teletext, titulky, bezproblémové nahrávání na externí disk, TimeShift, přehrávání multinediálních souborů, zvukový popis pro nevidomé, atd. Vyzdvihl bych také jeho příznivou cenu.
V přijímači byla instalována softwarová verze: V1.001 s datem aktualizace 19 dubna 2013.

Žádná zásadní negativní vlastnosti bych přijímači nevytkl. Osobně bych přivítal možnost editace nahrávek mimo přijímač, umístění USB portu spíše na zadní panel než pod odklopné víčko na předním panelu a přidal bych Ethernetový port, aby bylo možno přijímat případně i hybridní televizi Hbb TV.

Spotřeba přijímače s připojeným externím diskem je maximálně 8 Wattů (bez připojeného disku cca 6W), ve Standby maximálně 2 Watty. Přijímač můžeme také naprogramovat pro zapnutí a vypnutí v požadovaném čase.

Balení obsahuje:

• Přijímač Zircon T30000HD
• Dálkové ovládání
• 2× AAA baterie
• Externí síťový napáječ primár:100 – 240V, 50/60Hz. 0,5A sekundár: 12V/1A
• Propojovací kabel SCART/SCART (škoda, že se nedodává HDMI kabel)
• Slovenský a anglický manuál
• Blanket se žádostí registrace služby (vyplňuje se unikátní číslo zařízení a jméno s adresou objednavatele služby)
• Leták se Všeobecnými podmínkami služby Plustelka
• Leták s dárkem na měsíční příjem platformy placených programů zdarma spolu s údaji o měsíční a roční ceně služby

Dovozcem do České republiky je spol. INTER-SAT LTD, org. složka, Blučina: http://www.inter-sat.cz

Přijímač si můžete objednat v eshopu tvdigitalne: http://www.tvdigitalne.cz/zircon-t3000hd-irdeto.html

BRAND24

Cena přijímače Zircon T3000HD je 1690 Kč (na Slovensku 59,90 eur)
Cena modulu k televiznímu přijímači, nebo do TS boxu pro příjem Plustelky bude u nás přibližně 940 Kč (na Slovensku 35,90 eur). Moduly se na Slovensku začaly prodávat 20. května 2013, u nás budou k dostání o něco později.

Web Plustelky: http://www.plustelka.sk/

Pořídíte si placenou službu, až bude u nás v některých pozemních multiplexech poskytována?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).