Hlavní navigace

Zemřel herec František Peterka. ČT mění program

26. 11. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Česká televize
Pohádkový Krakonoš zemřel ve věku 94 let. Česká televize ho připomene dnes v 15:45 cyklem Neobyčejné životy.

Legendární herec a sportovec, František Peterka, se dostal do povědomí veřejnosti hlavně jako postava Krakonoše z večerníčku Krkonošské pohádky, který se začal natáčet v roce 1974.

Zahrál si také v řadě filmů, například po boku Ivy Janžurové jako Kája Bartáček ve filmu Zítra to roztočíme, drahoušku. Dále jmenujme například Co je doma, to se počítá, pánové; Hodíme se k sobě, miláčku…?; Jáchyme, hoď ho do stroje!, Čtyři vraždy stačí drahoušku a objevil se i v seriálu Pan Tau a Arabela, kde si zahrál Fantomase.

Absolvoval pražskou konzervatoř a začínal ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, následně přešel do Divadla F. X. Šaldy v Liberci, kde účinkoval ve zhruba 250 rolích.

Celý život byl také vášnivým sportovcem. Věnoval se vzpírání a řecko-římskému zápasu a láska ke sportu mu pomohla překonat i následky vážné autonehody a uchovat si pozitivní náhled na život.

Poslední roky nebyly pro herce veselé. V roce 2001 ho srazilo u liberecké přehrady auto a nepozorná řidička mu téměř rozdrtila nohu, takže prodělal na 30 operací. Poslední dny strávil herec v hospici v Liberci.

František Peterka a Iva Janžurová ve filmu Zítra to roztočíme, drahoušku.
Autor: Filmové studio Barrandov

František Peterka a Iva Janžurová ve filmu Zítra to roztočíme, drahoušku.

Česká televize připomene Františka Peterkuv 15:45 na ČT1 cyklem Neobyčejné životy. Nebude tak odvysílán původně plánovaný pořad Jaroslav Marvan – 115 let: Jári. Ostatní program ČT1 zůstává beze změny.

BRAND24

Neobyčejné životy – anotace pořadu

Vzpomínka na osobitého českého herce, který nás navždy opustil ve věku 94 let. Nezapomenutelným se stal pro několik generací diváků jako Krakonoš z večerníčku Krkonošské pohádky nebo rolemi v řadě komedií. Připravila A. Sirotková (2012).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se dlouhodobě zajímá o film a televizní vysílání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).