Hlavní navigace

Zelení vyzvali ředitele ČT Janečka k rezignaci

25. 5. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
25. 5. 2009

Strana zelených včera vyzvala generálního ředitele České televize Jiřího Janečka, aby rezignoval na svou funkci. Vadí jí, že ČT odvysílala údajně rasistický předvolební spot Národní strany. Tím televize podle zelených vážně pochybila. Janeček po první vlně kritiky rozhodl o stažení klipu a podání trestního oznámení na Národní stranu. Zelení vyčítají Janečkovi i další pochybení.

ČT odvysílala 20. května v rámci kampaně před volbami do Evropského parlamentu klip Národní strany, která v něm nabídla konečné řešení otázky cikánské. Premiér Jan Fischer a ministr pro lidská práva Michael Kocáb to vzápětí označili za porušení zákona a ministr vnitra Martin Pecina oznámil, že pravděpodobně připraví návrh na rozpuštění NS.

BRAND24

Zelení vyčítají Janečkovi například údajné dosazování lidí na posty v televizi bez výběrových řízení nebo případ daňového nedoplatku ve výši 300 milionů korun, který musí televize zaplatit. Strana navrhuje, aby Rada ČT Janečka na tato pochybení upozornila, vyhodnotila je a případně ho odvolala. Janečkovi však jeho mandát stejně končí, a to již 16. července. O novém řediteli by měla rozhodovat rada, do které nyní mají poslanci zvolit celkem šest nových členů.

Zdroj: ČTK

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).