Hlavní navigace

Ze satelitní služby UPC Direct na pozici 19,2 stupně východně se stává torzo

7. 10. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Placená satelitní služba UPC Direct v těchto týdnech dokončuje svůj přechod z pozice 19,2 stupně východně na 1 stupeň západně, tedy z družic Astra na konkurenční satelity Thor firmy Telenor Satelitte Broadcasting. Významná akce letošního roku nabírá na obrátkách. Minulý týden odpojila společnost UPC DTH první programy pro české a slovenské zákazníky a upozorňuje je, že je nutné přenastavit parabolu. Vydělá na tom i operátor SES Astra, který doposud poskytoval kapacitu právě UPC. Uvolněná pozice má už nyní nového zákazníka.

Vysílání na Astře pomalu končí

Zákazníci UPC DirectČeské republice a na Slovensku už mají satelitní antény přetočené. K této skutečnosti lze dojít jednoduchou logickou úvahou. Jak jinak by bylo možné, že společnost UPC DTH už přistoupila k odpojení některých programů pro tuzemské diváky? Týká se to konkrétně stanic České televize, TV Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Prima, TV Barrandov, TA3, Markízy, JOJ, Eurosportu 2 a Daring!TV. Firma tedy odpojila divákům všechny české plnoformátové stanice, u slovenských však některé zůstávají nadále zapojené, například veřejnoprávní kanál STV 1. Dostupné jsou také všechny stanice tematické, které se vysílají v několika jazycích, tedy například AXN Central Europe (maďarsky, česky a anglicky), Cinemax (stejné jazyky) nebo Spektrum (maďarsky a česky). Z této skutečnosti vyplývá, že celá operace bude ještě nějaký týden trvat na maďarském trhu. Ten je totiž mnohem větší, než ten tuzemský. Z aktuálních výsledků hospodaření zveřejněných na webových stránkách společnosti Liberty Global, majitel UPC, vyplývá, že v Maďarsku je téměř dvojnásobný počet zákazníků satelitní televize od této firmy než v České republice.

Nejvíce zákazníků má satelitní televize od UPC v Maďarsku

Zatímco v tuzemsku se počet klientů UPC Direct pohybuje pod sto tisíci (přesné číslo je 94 900), v Maďarsku je to téměř 180 tisíc. Je tedy jasné, že u jižních sousedů Slováků musí celá operace trvat déle. Právě na Slovensku má UPC Direct ale poměrně velmi slabou pozici. V druhém kvartálu roku 2010 měla firma pouze 31 200 předpla­titelů satelitní televize. Počet parabol, které bylo nutné na trhu střední a východní Evropy zákazníkům přetočit, není zanedbatelný. Dostáváme se na více než tři sta tisíc satelitních kompletů, pokud nepočítáme i službu Focus Sat v Rumunsku, která již na pozici 1 stupeň západně působí a jejímž vlastníkem je také firma Liberty Global, vlastník UPC. Jen pro informaci, právě tato země je pro společnost největším trhem. Ve druhém kvartálu zde měla přes 187 tisíc zákazníků satelitní televize.

UPC Direct maďarština

UPC Direct omezila na Astře technický servis na minimum

Technický servis pro diváky, kteří přijímají signál z pozice 19,2 stupně východně, byl omezen na minimum. Konkrétně došlo například k přerušení přepínání mezi formáty 4:3 a 16:9. Týká se to například kanálů HBO, výjimkou je pouze Spektrum, které vysílá i na původní pozici širokoúhle. Před třemi týdny bylo ukončeno šíření elektronického programového průvodce (EPG). Divák se už tedy nemá možnost dozvědět, jaký pořad bude nebo je aktuálně vysílán. Na některých programových pozicích se ovšem objevily informace o tom, aby zákazníci kontaktovali linku operátora pro další informace. Jde o sdělení následujícího znění: Vážený zákazníku, abyste i nadále mohl využívat našich služeb, kontaktujte prosím co nejdříve naše zákaznické centrum na tel. čísle 222 999 900 kvůli přetočení Vaší paraboly. Tato informace je pravděpodobně určena klientům, kteří si pořídili takzvané předplacené karty a operátor nemá možnost, jak je kontaktovat.

UPC Direct 5

Uživatelské rozhraní jednoho z boxů určených pro příjem satelitní platformy UPC Direct. (Foto: autor)

Existuje ještě vůbec někdo, kdo nemá přetočenou parabolu?

Oficiální stanovisko od společnosti UPC DTH zatím neexistuje. Pokud bychom ale postupovali selským rozumem, paraboly všech registrovaných zákazníků UPC Direct v tuzemsku už musí být přetočeny. Jak již bylo uvedeno, není možné, aby došlo k odpojení programů a operace nebyla ukončena. O tom, že však může existovat výjimka potvrzující pravidlo, informovala 1. října agentura Mediafax. Věra Mašková z Týna nad Vltavou uvedla, že firma avizovala příchod technika, nicméně ten se na místo nedostavil a tím pádem parabolu nepřetočil. Toho jsme se ani po opakovaných urgencích nedočkali a teď jsme bez signálu, uvedla Mašková pro Mediafax. Stejnou zkušenost měla i Jana Malíková z Tábora. V diskusním fóru webu DigiZone.cz Vladimír Dráb uvedl, že problém se mohl vyskytnout u klientů, kteří měli předplacenou kartu. Včera mi volal klient, že mu UPC přestalo hrát. (…) A odpověď UPC: pokud jste do konce května nebyl zákazník se smlouvou, máte smůlu, konstatoval Dráb v sobotu. Na druhou stranu uklidňoval diskutující Jan Bernardýn: Znám dost lidí z okolí, co mají UPC. Všichni byli přetočeni firmou zdarma a jedou v pohodě!

BRAND24

ESPN America foto

Zákazníci na přesunu UPC Direct na novou pozici značně vydělali. Mohou získat mimo jiné program ESPN America v HD rozlišení. Žádný jiný operátor kromě UPC ho v České republice nenabízí. (Zdroj: ESPN MediaZone)

Co se bude dít dál

Poté, co proběhlo přetočení zákaznických parabol v České republice i na Slovensku, musí být celá operace dokončena také v Maďarsku. Nejen proto, aby si klienti užili kvalitnější obraz a více programů včetně HDTV stanic, ale také proto, že satelitní operátor SES Astra může transpondérovou (frekvenční) kapacitu poskytnout dalším subjektům. To už se ostatně stalo. Právě frekvenci, kde dříve vysílala platforma UPC Direct s programy Nova, Prima, Markíza a tak dále, nyní využívá pro své stanice německá Sky Deutschland (dříve Premiere). Je tedy jasné, že celý proces je nevratný a pravděpodobně i další společnosti už čekají, až se kapacita na pozici 19,2 stupně východně uvolní. I když byla platforma UPC Direct jistě jedním z významných klientů Astry, pro tuhle firmu v praxi žádná tragédie nenastala. Jak je patrné, ve frontě už čekají další zákazníci. Volného místa není nikdy dost a zájemci se vždycky najdou.

Proběhl přechod tuzemských zákazníků z Astry na Thor bez problémů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).