Hlavní navigace

Že by Prima digitálně procitla?

4. 5. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Zní to jako pohádka. Po mnoha letech slibů se televize Prima rozhýbe a ještě tento měsíc začne vysílat digitálně v Brně, možná i na Ostravsku. Najednou se zajímá o členství v Koalici pro digitální televizní vysílání a už má jasno v tom, jak by využila bonusovou licenci, kterou jí stát přidělí výměnou za souhlas s Technickým plánem přechodu.

Za lepším pokrytím

S vysíláním přes pozemní vysílače má Prima problémy od svého vzniku. Skalní diváci této televize vědí, že začínala jako vyloženě pražská televize Premiéra a později rozšířila svoje vysílání i do středních Čech, když vyhrála důležité licenční řízení na sedmý vysílací kanál na Cukráku. Licenci pro celoplošné vysílání získala v roce 1994, rok po televizi Nova, ale bylo to Pyrrhovo vítězství. Protože stát neměl dostatek volných kmitočtů, aby z nich sestavil sadu pro další celostátní okruh, vymyslel kombinované vysílání Primy s regionálními televizemi.

Prima tedy získala licenci pro satelitní vysílání jako technického prostředku pro šíření signálu na pozemní vysílače sdílené s provozovateli regionálního televizního vysílání. Zní to dost složitě, ale v kostce to vypadalo tak, že většinu hlavních kmitočtů využívá jak Prima, tak regionální televize, které patřily jiným majitelům. Prima je musela v pravidelných časech pouštět do svého vysílání. Ani toto řešení ale Primě nezajistilo stejní pokrytí, jaké měla Nova nebo oba původní programy České televize. Dostala se těsně nad úroveň sedmdesáti procent území státu, což je podle zákona celoplošné vysílání – ale s odřenýma ušima.

Vesnické dokrývače

Mimo hlavní vysílače musela Prima žádat o řadu dokrývačů, aby postupně zavedla signál do menších měst a relativně velkých obcí. K tomu zvolila docela zajímavou strategii: provoz malých vysílačů nefinancovala sama, ale zainteresovala do něj místní úřady. Pokud radnice přispěla na provoz vysílače, místní lidé měli Primu, pokud ne, Prima v daném místě nevysílala. Jednoduché řešení, leč velmi namáhavé na realizaci. Analogová vysílací síť Primy dodnes připomíná ementál a zaplnit všechny díry nebylo ani v silách televize, natožpak v jejích finančních možnostech. O každé lokalitě musela licitovat, jestli se jí tam vůbec vyplatí vysílat.

U digitálního vysílání tenhle problém částečně odpadá. Nejen že multiplex 3, do kterého Primu zařadil Český telekomunikační úřad (ČTÚ), má podle Technického plánu přechodu vysílat ze stejných stanovišť jako multiplex 2 s televizí Nova, ale také stejnými maximálními výkony vysílačů, takže ve finále by mělo být pokrytí Primy totožné s pokrytím Novy. A to je věru rozdíl: jestliže dnes Prima pozemní cestou dosahuje k necelých osmdesáti procentům diváků, Nova jich takto oslovuje 98 procent. Má totiž nejkvalitnější analogovou vysílací síť, kterou zdědila po někdejším federálním okruhu F 1 Československé televize.

Je třeba dohnat Novu

Generální ředitel Primy Marek Singer si nedávno v pořadu Média a svět na ČT 24 postěžoval, že jeho televize je v digitalizaci diskriminovaná, protože začíná s horším pokrytím než Nova. Technický ředitel Primy Patrik Slavík pak tenhle výrok na pondělní konferenci Digitální televize v pražském hotelu Diplomat upřesnil tak, že startovací podmínky Novy, která už nyní vysílá prostřednictvím přechodného multiplexu A na polovině území České republiky, jsou mnohem lepší než u Primy, která takto vysílá jenom v Praze a ve středních Čechách.

Singer ani Slavík ale už nedodali, že dočasná digitální síť B, v níž Prima vysílá pro Prahu, má přidělené kmitočty pro řadu dalších regionů a záleželo čistě na dohodě mezi Primou a operátorem tohoto multiplexu, kam se její digitální vysílání rozšíří. Notabene když mezi operátorem sítě B a Primou je poněkud silnější vztah než jen klientský. Prima ale v minulosti nechtěla vynakládat prostředky na souběžné analogové a digitální vysílání a nebyla si také úplně jista tím, že chce vypínat analog. Na druhou stranu chtěla za takový ústupek uhrát jednu obrovskou výhodu: aby ji stát v digitálním vysílání zbavil povinnosti sdílet kmitočty s regionálními televizemi.

Proklaté regiony

O podmínku sdílení kmitočtů Prima nepřišla, diginovela vysílacího zákona jí nicméně přihrála další bonusovou licenci navíc. Říká totiž, že pokud regionální televize, které sdílí kmitočty s Primou, vytvoří programovou síť, kterou zastřešuje jedna společnost, a tato síť svým signálem pokrývá 33 procent území státu nebo 33 procent obyvatel, může si ona zastřešující společnost požádat o vydání kompenzační licence pro celoplošné zemské digitální vysílání. Regiony, které sdílí analogové kmitočty s Primou, se mezitím rozdělily do dvou skupin: jednu ovládá Regionální televizní agentura (RTA) Jaroslava Berky, druhou přímo Prima (prostřednictvím firmy Regio Media).

BRAND24

Obě skupiny si už o kompenzační licenci požádaly, RTA ji prostřednictvím zastřešující firmy EBD dokonce dostala. Marek Singer tento týden v chatu na serveru Aktuálně.cz řekl, že Prima hodlá využít všech tří digitálních licencí. Tedy té, na jejímž základě vysílá dnes analogově, bonusové za souhlas s Technickým plánem přechodu, a kompenzační pro programovou síť regionálních televizí. Z toho mimo jiné vyplývá, že se Prima chystá skutečně odsouhlasit harmonogram digitalizace. Bylo by to dobré nejenom pro ni. Převážně na analogových kmitočtech Primy a jejich vypínání totiž záleží, zda se podaří zprovoznit všechny čtyři celoplošné digitální multiplexy.

Nejde tedy jen o Euro

Zahájení digitálního vysílání televize Prima v Brně a Ostravě, potažmo možná i na Plzeňsku, tedy nemusí souviset jenom s červnovým Mistrovstvím Evropy v kopané. Prima potřebuje dohnat digitální pokrytí Novy a také České televize, aby letos na podzim nebo v příštím roce, kdy se začne naplno digitalizovat, stála na stejné startovní čáře jako konkurence. Na rozdíl od Novy nebo ČT, které si nemohou na analogové pokrytí stěžovat, Primu do digitalizace žene také mizerná dostupnost jejího signálu v regionech. Je jenom dobře, že si to manažeři druhé nejsledovanější komerční televize uvědomují a dali konečně digitalizaci zelenou.

Kde se Primě nejvíc vyplatí vysílat digitálně (po Praze)?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).