Hlavní navigace

Zdigitalizováno? Kdepak, show teprve začíná!

25. 1. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Česká televize letos spustí dva digitální vysílače navíc oproti původnímu plánu, takže nejpozději v listopadu bude digitální signál všech čtyř programů dostupný 93 procentům populace. Zdá se, že digitalizace je vyřešená a nic dalšího převratného nás nečeká. Po čtvrtečním semináři Českých Radiokomunikací pro anténáře to ale vypadá, že hlavní „show“ nás teprve čeká.

Ono totiž nejde jen o to zapnout digitální vysílače. Dokud se souběžně vysílá i v analogu a vypíná se jenom druhý program ČT, který sleduje v průměru okolo pěti až šesti procent diváků, může přechod na digitální vysílání vypadat bezproblémově. Jenže jakmile budou muset digitální příjem řešit lidé, kterým digitální vysílání dodnes nic neříká a jsou spokojení s hlavními programy Novy a Primy, případně s polokomerční ČT 1, nastanou opravdové problémy.

České Radiokomunikace sezvaly na tento čtvrtek do kongresového centra pod žižkovským vysílačem zástupce firem, které se zabývají montáží a úpravou příjmových televizních antén. Z diskuse, která následovala po několika oficiálních prezentacích, vyplynulo, že anténáři, zejména ti pražští, si nejsou tak úplně jisti dubnovým termínem vypínání analogového vysílání na hlavním pražském vysílači Žižkov, protože společné televizní antény (STA) v pražských domech jsou v katastrofálním stavu a potřebují generální opravu nebo úplnou výměnu.

Nejde tedy jenom o úpravu samotné antény na střeše a doplnění kanálových vložek či utlumovačů signálu, ale úplnou nebo částečnou výměnu anténních rozvodů po celých domech, případně i účastnických zásuvek. To znamená poměrně vysoké náklady na straně majitelů domů, rozpočítané na jednotlivé bytové jednotky. Majitelé domů ale často problém s úpravou STA neřeší a nechávají vše na poslední chvíli. Smůlu mají i ti příliš aktivní: pokud STA upravili k digitálnímu vysílání před 31. říjnem 2008, tedy před přechodem na definitivní vysílací kanály, museli ji upravovat znovu.

Digitální vysílání v Praze začalo prakticky až loni v říjnu, prohlásil jeden z účastníků semináře a v podstatě měl pravdu. Pro část diváků, kteří měli problém naladit multiplex 3 na kanále 46, ono digitální vysílání začalo dokonce ještě později: 15. prosince, kdy tato digitální síť začala vysílat i na kanále 59 ze Žižkova a Cukráku. Čili od listopadu, případně prosince, do poslední dubna, kdy má dojít k vypnutí analogové ČT 1, Novy a Primy na žižkovském vysílači, se musí upravit všechny STA v Praze – tedy pokud zrovna nemíří na vysílač Cukrák či jinam (ale konkrétně Cukrák se má vypínat už letos v říjnu).

BRAND24

Anténáři naléhají, že dubnový termín se nedá stihnout a řada diváků v Praze přijde o možnost sledovat televizi. I kdyby to hrozilo, český človíček si vždycky poradí a místo několika dní bez televize, jakmile by zjistil, že anténářská firma by se k jeho domu dostala nejdříve v červnu, by si s předstihem pořídil satelit, kabelovou televizi nebo IPTV. Problém bude u starých lidí, kterým moderní technika a digitální vysílání nic neříká. A v domech, kde je jediným zdrojem televizního signálu STA, která přijímá analogové vysílání ze žižkovského vysílače.

Na čtvrtečním workshopu ČRa padl návrh, zda by se vypínání žižkovského vysílače neměli přesunout na později a spojit ho třeba s říjnovým vypínáním analogu na Cukráku. Problém by se tak jenom posunul o několik měsíců, ale na úpravy STA by stejně muselo dříve či později dojít. Celý humbuk okolo brzkého vypínání analogu v Praze ale jasně ukazuje, že zapínání digitálního vysílání je sice fajn, ale z diváckého hlediska bude daleko citlivější vypínání analogu a násilný přechod na digitální příjem televize. To bude teprve začátek opravdové digitalizace.

Mělo by se vypínání analogového vysílání z pražského Žižkova odusnout na říjen, kdy se bude vypínat další pražský vysílač Cukrák?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).