Hlavní navigace

Zakladatelé firmy Skype rozjedou internetovou televizi

19. 12. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
19. 12. 2006

Janus Friis a Niklas Zennstrom, autoři projektu Skype pro volání přes Internet, mají nový směr zájmu. Podle informací deníku Financial Times plánují spustit televizní vysílání po vysokorychlostním Internetu. Nové dílo nese název The Venice Project, nabídne programy ve vysokém rozlišení a dá dohromady to nejlepší z televize a Internetu – alespoň to tvrdí jeho tvůrci.

Nejlepší, co si vezmeme od televize, je vysoká kvalita a celoplošný obraz, uvedl Friis pro Financial Times. The Venice Project využije technologii peer-to-peer, kterou znají především lidé sdílející přes Internet hudbu a filmy. Převedením zátěže z centrálního serveru na menší sítě počítačů chtějí autoři zajistit dostupnost svojí televize pro miliony uživatelů. Televizi ve zkušebním provozu sledovalo zhruba šest tisíc diváků, na ostrý start dojde příští rok.

BRAND24

Bývalí majitelé získali vloni prodejem firmy Skype internetové aukční síni eBay 2,6 miliardy dolarů (zhruba 55 miliard korun). Část peněz nyní investovali do televizního vysílání přes Internet. The Venice Project má pobočky v Holandsku, Londýně, New Yorku a Toulouse. Oficiálně nejsou známé žádné velké televizní společnosti v pozadí, spekuluje se pouze o firmě Warner Music, která uvažuje o několika programech pro svoje umělce.

Autorská dvojice projektu Skype není jediná, kde příští rok nabídne televizi přes Internet. Wall Street Journal informoval, že americké firmy Fox, Viacom CBS a NBC Universal plánují vytvořit server s videi ze svojí produkce. Projekt vzniká jako reakce na úspěch stránek YouTube, na které mohou uživatelé nahrávat video a pouštět si příspěvky ostatních. Český podnikatel Miloš Petana a internetový guru Patrik Zandl pracují pak na projektu Stream TV, „internetového média s možnostmi televize“. Start je plánovaný na 5. ledna 2007 a diváci se mohou těšit například na parodický seriál s Petrem Čtvrtníčkem Gynekologie 2.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).