Hlavní navigace

Václav Žák: Stát by měl všem lidem zajistit přípojku se 100 Mb/s

26. 11. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
26. 11. 2008

Česká republika by měla vytvořit plán na rozvoj informačních technologií po kabelu, aby každá domácnost měla rovnocenný přístup ke stejným službám. V praxi by to mohlo vypadat tak, že všechny tuzemské domácnosti by byly napojené na optickou síť s rychlostí přenosu dat 100 Mb/s. Na pražské konferenci Teleinformatika 2008 to v úterý řekl předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Václav Žák.

BRAND24

Neměl by vzniknout rozdíl, že někdo bude mít k této síti přístup a jiný ne, řekl Žák, podle něhož Česká republika v budování optických sítí pro přenos služeb až do domu zaostává za dalšími zeměmi. Například vláda v Singapuru již odsouhlasila státní dotaci 600 milionů dolarů na vybudování takové sítě v celé zemi do roku 2012. Jednotlivé domácnosti pak za využívání přípojky zaplatí několik desítek dolarů měsíčně.

To, že se smiřujeme s tím, že u nás nemáme pořádnou kabelovou síť a vybudovali jsme pouze telefonní síť, že před touto výzvou strkáme hlavu do písku, se nám v budoucnu vymstí, prohlásil Žák. Podle Pavla Hanuše, vedoucího projektu digitalizace České televize, se ale nejprve musí vyřešit otázka financování takové optické sítě. Musí se vytvořit celý nový trh a poptávka po něm. Kdo ho ale vytvoří? Původní investice se nikdy nemůže vrátit, bude dopředu ztracená, upozornil Hanuš.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).