Hlavní navigace

Zajistěte si domácnost, zn. snadno, rychle a levně

16. 5. 2014
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Bohumil Herwilg
Hutermann Guard HG-112 je bezdrátový zabezpečovací systém sloužící typicky k zajištění malé domácnosti. Dá se ale použít třeba i pro garáž.

I když se zdá, že jde o velmi jednoduchý systém, až tak docela to pravda není. Díky zabudovanému mobilu s výstupem ovládaným mj. přes SMS je možné hlídat sklep o tři patra níže nebo garáž pět set metrů od bytu. Nebo také chatu či chalupu o sto kilometrů dále. Možnosti HG-112 jsou na to více než dostačující.

Výhodou GSM alarmu je i to, že se dodává celá řada příslušenství, včetně dalších čidel třech druhů a celkově můžete napojit až 16 samostatných bezdrátových okruhů. Ty mohou pracovat v několika režimech, mj. jako kompletní zajištění, omezené (částečné) zajištění či tzv. watchdog (hlídací pes), který spustí alarm v okamžiku, kdy v předem nastaveném období nebude aktivováno žádné čidlo.

Ovládat Guard HG-112 můžete jednak přes klávesnici a jednak až pěti bezdrátovými klíčenkami, které mají rovněž tzv. panikové tlačítko. To, bez ohledu na cokoliv, spouští alarm okamžitě.

Kompletní balíček, který si v nijak velké krabici přinesete domů.
Autor: Hutermann

Kompletní balíček, který si v nijak velké krabici přinesete domů.

Co zakoupíte

Především kompletní GSM alarm v plné češtině, tedy základnu s klávesnicí, mechanikou SIM karty (tu je třeba dokoupit, ale není závislá na operátorovi), dále pak kompletní napájení, včetně baterií, jedno pohybové čidlo, jeden magnetický kontakt pro okno či dveře, sirénu a také dvojici klíčenek (ovladačů).

Základnu představuje nijak velká „krabička“ s dobře čitelným displejem, číselnou klávesnicí a dalším ovládáním (spuštění zabezpečení, ukončení, pohyb v menu atd.), do které je třeba našroubovat krátký prut GSM antény se standardním konektorem. Pokud jste v místě se špatným signálem, není ale problém zaměnit prut za delší externí anténu, kterou Hutermann taktéž dodává.

Čidla, včetně sirény, se dají přidělat přes oboustrannou lepicí pásku, jdou však také přichytit šrouby, což je jenom dobře. Obdobně zavěsíte i základnovou jednotku.

Vedle zapůjčeného alarmu HG-112 nabízí Hutermann ještě další zabezpečovací zařízení, například i drátová. Jejich přehled uvidíte zde.

Základní jednotka nabízí vše potřebné, včetně standardního konektoru pro anténu (nahoře), mikrofonu (vlevo dole) a reproduktoru (vpravo dole).
Autor: Bohumil Herwig

Základní jednotka nabízí vše potřebné, včetně standardního konektoru pro anténu (nahoře), mikrofonu (vlevo dole) a reproduktoru (vpravo dole).

Co umí?

Předně jde o alarm plně bezdrátový, a to je třeba ještě jednou zdůraznit. Klasickým způsobem musíte na základnu napojit jen sirénu s kabelem dlouhým asi 90 cm.

Čidla jako taková jsou tudíž bezdrátová a kabelem se napojit nedají. Pracují na frekvenci 433,92 MHz a jak bylo řečeno, celkově vzato může ústředna spravovat až 16 zón. Nicméně v rámci jedné zóny, třeba pokoje, můžete mít klidně i dvě nebo tři čidla. Jediné omezení je pak v tom, že SMS zpráva, např. v případě narušení objektu, bude pouze z dané místnosti. Neuvidíte tak například, že narušeno bylo okno 4 v zóně 1 (v případě čtyř čidel).

Vedle základní alarmové funkce máte u HG-112 k dispozici i běžný GSM telefon se kterým po zasunutí SIM karty můžete běžně volat, i když nikoli přes sluchátko, nýbrž přes zabudovaný mikrofon a reproduktor.

Ústředna v tomto ohledu funguje v podstatě jako běžný mobil, pouze se připravte na to, že zabudovaný mikrofon nepůjde využít tak, že byste si na alarm zavolali a odposlechli místnost; to je určitě škoda! Mikrofon je určen pro volání jako takové a druhá strana musí hovor zvednout. Využijete ho tak zejména v okamžiku, kdy se v zabezpečeném objektu něco děje a HG-112 volá vás. Pak přes mikrofon dění v místnosti uslyšíte. A když jsem u toho: zaregistrovat si můžete až pět čísel pro alarmová volání a až tři další (odlišná nebo stejná) pro upozornění via SMS.

Ústředna je natolik chytrá, že oznámí nejen narušení objektu, ale dá zprávu i v případě výpadku GSM sítě, a jak podotýká výrobce, i při zarušení „linky“, což jsem ale vyzkoušet nemohl. Umí to rovněž v případě výpadku napájení, kdy se automaticky přepne na vnitřní akumulátor. Ten má vydržet až 24 hodin, ale tady bude hodně záležet na tom, jak často bude/budete volat. Při nasimulovaných výpadcích napájení se chovala zcela spolehlivě a vždy se naprosto „bezešvě“ přepnula.

A ještě drobnost: přes SMS zprávy můžete například změnit některé funkce nebo dokonce pojmenovat jednotlivé zóny podle svého. I když tak místy narazíte na anglické názvy, není problém je touto cestou změnit na české.

Zadní strana základní jednotky. Vlevo vidíte místo pro mechaniku SIM karty u níž je rovněž posuvný jezdec pro zapnutí a vypnutí ústředny.
Autor: Bohumil Herwig

Zadní strana základní jednotky. Vlevo vidíte místo pro mechaniku SIM karty u níž je rovněž posuvný jezdec pro zapnutí a vypnutí ústředny.

Instalace a zprovoznění

Nejdůležitější zprávou je to, že základ, který zakoupíte, je po vybalení plně funkční. Alespoň u mě tomu tak bylo a výrobce v tomto ohledu nepřipouští, že by tomu mělo být jinak. Následně tak pouze stačí vše pozapínat, případně zasunout baterie. Vše je podrobně popsáno v solidní příručce v češtině, ale doporučuje se nejprve nechat dobít akumulátor v ústředně. Pak je třeba zasunout SIM kartu do mechaniky, zapnout čidla a zcela nakonec zapnout samotnou základnu, což se shodou okolností dělá hned u mechaniky SIM karty na nepříliš šikovném místě, kam se hůře dostává. Ale nebudete to dělat často, takže to až tak nevadí.

Po zapnutí si ústředna udělá pár testů a inicializuje čidla a všechno přehledně ukáže na displeji. Hlášení, stejně jako menu, jsou v češtině. À propos menu. Je jednoduché a přehledné a také dobře ovladatelné. Navíc nic, co byste už nejspíše neznali – přes Enter se do menu vstoupí, šipkami nahoru a dolů pohybuje a o patro výše se dostanete šipkou vlevo.

Menu je rozděleno do dvou částí: Prohlížení, kde jsou například záznamy poplachu, SMS kontakty či test čidel, a Nastavení. Zde se provádějí základní operace jako zadání telefonních kontaktů pro alarm via SMS či volání, nastavení datumu a času (to se dělá poněkud nešikovně…), zapnutí nebo vypnutí sirény, atd.

Styl menu je jasný a přehledný. Ovládání je veskrze průhledné a hlavně plně v češtině.
Autor: Bohumil Herwig

Styl menu je jasný a přehledný. Ovládání je veskrze průhledné a hlavně plně v češtině.

Jaký je Guard HG-112?

Po zhruba třínedělním provozu si to příliš hodnotit netroufnu, stejně jako hodnotit výdrže jednotlivých komponent pracujících na baterie. Musím však říci, že se mi GSM alarm hodně líbil. Líbilo se mi zejména to, že zakoupím krabici a dostanu v ní funkční, hotovou věc, kterou nemusím v základu příliš nastavovat a hlavně sáhodlouze studovat. Navíc, jak mi bylo řečeno u výrobce, jsou schopni zákazníkovi dodat řešení řekněme s celkově pěti čidly, resp. čidla mu v tomto případě rovnou v ústředně registrovat, což nemusí být zcela triviální.

Zprovoznění je tak rychlé, alespoň v mém případě tomu tak bylo.

Pozor si však dejte na resetování základy, což je třeba provést typicky při ztrátě hesla. To se totiž v podstatě nijak neohlásí, pouze slabě pípne a okamžitě naběhne standardní displej, takže nevíte, co se vlastně děje. Nicméně reset se provede, ale je možné, že se vám stane to, co mně. Totiž, že GSM jednotka někdy nebyla po resetu dostupná do té doby, dokud jsem základnu fyzicky nevypnul a opět nezapnul. Pak najednou začal HG-112 opět bezproblémově fungovat.

Připravte se také na to, že pokud budete chtít občas centrálu používat i pro volání, nemusí být příjem zcela čistý (někdy v ní tak říkajíc „škroudalo“), což ale pochopitelně vliv na funkčnost nemá.

A hodnocení? Za rozumné peníze dostanete podle mého názoru hodně muziky a bohatě rozšiřitelný systém pro základní zabezpečení, a to včetně detektoru kouře, kterého bych si v tomto ohledu hodně vážil.

Pokud se teď chcete zeptat, jak je to s falešnými poplachy, tak ty se přihodí u každé „zabezpečovačky“ a klidně i u desetkrát dražšího Paradoxu, který jsem kdysi měl. Tady jsem se jich ale za těch pár týdnů nedočkal, což ovšem bylo dáno především dobrým umístěním čidel, která někdy dokáže rozchodit třeba teplý vzduch proudící z venku. V tomto ohledu nic překvapivého.

UX DAy - tip 2

Pokud hledáte šikovný GSM alarm za velice dobrou cenu, který si navíc můžete postupně rozšiřovat, podívejte se na HG-112. Mohl by se vám zamlouvat.

Hodnocení

pro: cena/výkon, solidně amatérsky instalovatelný alarm, jen pozor na registraci čidel (nechte si ji udělat u výrobce), bohatě rozšiřitelný systém, plně v češtině, sofistikované ovládání a nastavování i s pomocí SMS
proti: po resetu ústředny občas dočasně nefunkční GSM


Autor: Bohumil Herwig

Balení obsahuje

  • základna (GSM ústředna) s externím napáječem (plus baterie do všeho zbývajícího),
  • pohybové čidlo (PIR), 
  • magnetický kontakt, 
  • siréna, 
  • dvojice bezdrátových klíčenek pro ovládání
  • český návod
Čidlo pohybu (PIR).
Autor: Bohumil Herwig

Čidlo pohybu (PIR).

Klíčenka - ovladač s panikovým tlačítkem okamžitě probouzejícím alarm.
Autor: Bohumil Herwig

Klíčenka – ovladač s panikovým tlačítkem okamžitě probouzejícím alarm.

Magnetický kontakt.
Autor: Bohumil Herwig

Magnetický kontakt.

Vnitřní sirénu můžete, ale také nemusíte do ústředny zapojovat. Je to jediná součást, která je "drátová".
Autor: Bohumil Herwig

Vnitřní sirénu můžete, ale také nemusíte do ústředny zapojovat. Je to jediná součást, která je „drátová“.

Jak máte zabezpečenu vaši domácnost?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).