Hlavní navigace

Zájem o vlastní multiplex DVB-T2 má prý i Nova. Chce kontrolovat kmitočty

20. 3. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
20. 3. 2012

Celoplošnou síť pro zemskou digitální televizi druhé generace ve standardu DVB-T2 chce vedle Českých Radiokomunikací provozovat i televize Nova. Ta je přitom nyní klientem ČRa v multiplexu 2, kde šíří svoje dva bezplatné programy: Novu a Novu Cinemu. Podle ekonomického deníku E15 má ale nejsledovanější česká televize eminentní zájem získat vlastní sadu kmitočtů.

K TÉMATU: Už v dubnu může v Česku znovu testovat DVB-T2. Tentokrát na rok a půl

CET 21 zvažuje všechny potenciální distribuční varianty. Nevylučujeme, že se o digitální dividendu budeme ucházet v přímém řízení, ale v tuto chvíli je předčasné to blíže komentovat, řekl listu generální ředitel Novy Jan Andruško. Televize podle deníku usilovala i o získání nynějšího multiplexu 3, který od původního vlastníka koupily České Radiokomunikace. Nova totiž těžce nese, že po přechodu na digitální vysílání už sama nekontroluje kmitočty, na kterých vysílá.

ROZHOVOR: Nova HD v DVB-T2? Může se stát, že zmizí ze satelitu a kabelu, říká Jan Andruško

BRAND24

Andruško se měl kvůli zájmu o síť DVB-T2 neformálně sejít s předsedou Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavlem Dvořákem. Úřad ale chce kmitočty pro řádné vysílání ve standardu DVB-T2 udělit až po plánované aukci tzv. digitální dividendy, tedy pásem, která byla uvolněna po vypnutí analogové televize. Ta by měla proběhnout do konce letošního roku.

ČTÚ ale zároveň vyřizuje žádost Českých Radiokomunikací o kmitočty pro dlouhodobý test DVB-T2 v Praze, Brně, Ostravě a Plzni. Firma žádá pro všechna čtyři města vysílací kanál 50, na kterém chce zdarma šířit televize, jež by měly zájem vyzkoušet vysílání v novém standardu. Radiokomunikace se stále nevzdaly myšlenky, že by prostřednictvím tohoto testovacího multiplexu nabídly přenosy České televize z letošních letních olympijských her v Londýně v HD kvalitě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).