Hlavní navigace

Za stažením diginovely stojí ministerstvo kultury a televize Nova

14. 6. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
14. 6. 2007

Stažení digitální novely vysílacího zákona z projednávání Legislativní rady vlády iniciovalo ministerstvo kultury společně s ministerstvem průmyslu a obchodu. Oba resorty se tak za souhlasu premiéra Mirka Topolánka (ODS) postavily proti předkladateli novely, ministerstvu vnitra. Informuje o tom server ČRo Digital.

Tuto novelu stáhlo ministerstvo kultury na základě dohody s ministerstvem průmyslu a obchodu a s panem premiérem, řekla webu mluvčí ministerstva kultury Marcela Žižková. Jak dále dodala, diginovela by neměla šanci projít Legislativní radou vlády kvůli rozporům s evropským právem, kdy by se některé pasáže novely mohly považovat za nedovolenou podporu ze strany státu.

Předseda Legislativní rady vlády Cyril Svoboda (KDU-ČSL) uvedl, že ke stažení projednávání návrhu no vely došlo na základě dopisu ministra kultury Václava Jehličky (KDU-ČSL). Sám Svoboda se přitom měl v pondělí zúčastnit schůzky s generálním ředitelem televize Nova Petrem Dvořákem na Úřadu vlády, kde se měl domluvit postup dalších úprav novely.

Tipy C

Rozhodnutí Legislativní rady vlády šokovalo národního koordinátora digitalizace Zdeňka Duspivu, který kompetentně spadá pod ministerstvo vnitra. Serveru ČRo Digital Duspiva řekl, že den před jednáním legislativní rady vypadaly naděje novely úplně jinak. Podle předsedy Asociace digitálních televizí (ADT) Jiřího Balvína může další posunutí termínu projednání novely na vládě znamenat odsun hlasování v parlamentu až na letošní podzim.

Tím pádem je celý rok 2007 pryč. Jestliže nové televize nezačnou vysílat do března až dubna 2008, tak nemá vůbec smysl, aby zahajovaly vysílání v roce 2008. Pak má Nova klidný spánek v roce 2008 a ještě v roce 2009. To jsou dva roky klidného monopolního pobytu na trhu, řekl Balvín serveru ČRo Digital. Mluvčí ministerstva kultury Marcela Žižková ale namítá, že by se upraveným textem novely měla už příští měsíc zabývat přímo vláda. Teď text novely dopracujeme ve spolupráci s legislativní radou vlády. Do poloviny července bude tento návrh zákona předložen vládě, dodala mluvčí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).