Hlavní navigace

Za novým regionálním multiplexem v Praze stojí GES, poloviční vlastník Primy

26. 9. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

UVNITŘ FOTO Novou vysílací síť v metropoli provozuje původní majitel společnosti Czech Digital Group, operátora multiplexu 3. A využívá k tomu i jeho někdejší vysílací kanál 46.

Poloviční vlastník Primy, ale také někdejší majitel satelitního CS Linku a společnosti Czech Digital Group, která provozuje celoplošný pozemní televizní multiplex 3, stojí za společností adminTV, která v Praze spustila nový regionální multiplex DVB-T na kanálu 46. Vyplývá to z informací obchodního rejstříku. Firmu adminTV ze sta procent vlastní společnost GES Media Asset a jejím jediným jednatelem je někdejší zástupce CS Linku a bývalý generální ředitel HBO Česká republika Luboš Jetmar.

K TÉMATU: Praha bude mít nový regionální multiplex. Od října do něj přechází TV Metropol

adminTV se na spuštění vlastní vysílací sítě v Praze a středních Čechách připravovala delší dobu. Už 20. dubna si rozšířila předmět podnikání o „veřejnou síť pro přenos rozhlasového a televizního vysílání s územním rozsahem Hlavní město Praha, Středočeský kraj, šíření rozhlasového a televizního signálu – služba je poskytována jako veřejně dostupná”. Jetmar je jednatelem firmy již od letošního ledna.

BRAND24


Foto pro DigiZone.cz: Filip Singer

Luboš Jetmar, jednatel společnosti adminTV, která je provozovatelem nového regionálního multiplexu DVB-T v Praze na kanálu 46

Zajímavé je, že nový regionální multiplex využívá vysílací kanál 46 a vysílače, z nichž před lety startoval nynější multiplex 3. Tehdy jeho provozovatele, společnost Czech Digital Group, vlastnila také skupina GES. Poté, co ji prodala Českým Radiokomunikacím, multiplex 3 v Praze přešel z původních vysílačů Ládví, Strahov a Zelený pruh na Žižkov a Cukrák a nový vysílací kanál 59. Nyní tedy původní provozovatel multiplexu 3 získal opět možnost vysílat na kanálu 46.

Jedinou dosud známou televizí, která avizovala přechod do nové regionální sítě v Praze, je tamní TV Metropol. Multiplex ale obsahuje další čtyři programové pozice. Jeho pokrytí by mohlo být lepší než u multiplexu 4, nevýhodou je ale fakt, že oproti dosavadním čtyřem televizním digitálním sítím v Praze vysílá s horizontální polarizací, kdežto multiplexy 1 až 4 mají polarizaci vertikální.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).