Hlavní navigace

Za nevracení analogových kmitočtů nemůžeme, tvrdí České Radiokomunikace

7. 4. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
7. 4. 2010

Proč se Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) nevracejí kmitočty, na kterých skončilo zemské analogové televizní vysílání? Vedoucí odboru správy kmitočtového spektra ČTÚ Jiří Duchač si na pondělním workshopu ČTÚ o naplňování harmonogramu televizní digitalizace postěžoval, že ačkoli dochází k vypínání analogového vysílání, vypnuté kmitočty se nevrací ČTÚ a ten je nemůže použít na jiné služby.

K TÉMATU: Telekomunikačnímu úřadu se nevrací kmitočty, na kterých skončil analog

Individuální kmitočtové příděly ČTÚ nevracejí České Radiokomunikace. Jejich zástupce na workshopu, Marcel Procházka, však uvedl, že bez souhlasu televizí, které na těchto kmitočtech vysílaly, je firma samovolně vrátit ČTÚ nemůže. Máme smlouvu s našimi partnery a pokud si zákazník na základě této smlouvy nepřeje, abychom tyto kmitočty vraceli, tak je nevracíme, vysvětlil.

BRAND24

Nad chováním komerčních televizí, zejména pak Novy, která tyto kmitočty blokuje, se pozastavil vedoucí projektu digitalizace České televize Pavel Hanuš. ČT vrací kmitočtové příděly. Proč to nedělají komerční televize, pro nás zůstává záhadou, uvedl. Podle Duchače má ČTÚ jedinou možnost, jak v takovém případě reagovat. Zákon umožňuje takové kmitočty šest měsíců po ukončení analogového vysílání násilím odebrat.

Držitel individuálního oprávnění se proti tomu ale může odvolat, varuje Duchač. Z digitalizace se tak trochu stal boj o kmitočty, postěžoval si.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).