Hlavní navigace

Na lovu digitálních signálů nejen z Tyrolska na šumavské Kvildě

26. 10. 2009
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Na přelomu srpna a září, tedy již v době končících dovolených, jsem vyrazil na své poslední zasloužené volno. Tentokrát jsem vyměnil alpské vršky, kde jsem zkoušel dálkový příjem zemské digitální televize v létě, za české kopečky a vydal se na šumavskou Kvildu. Jako člověk „postižený“ lovem digitálních signálů jsem se patřičně vybavil, abych nejen v této lokalitě mohl prozkoumat, co nabízí televizní éter. A bylo se skutečně na co dívat. Doletěly k nám dokonce i signály z Tyrolska.

Co s sebou na cestu

Pro příjem digitálních signálů se bylo nutné patřičně vybavit (viz článek Příjem digitální televize v terénu – na co vše myslet, abyste byli úspěšní). Protože jsem se vydal na Šumavu s kamarádem autem, mohl jsem využít jeho úložného prostoru v kufru a nejen tam. Nejsem samozřejmě žádný profesionální montážník, takže jsem si nevzal profesionální měřák za desítky tisíc, ale přesto v mém vybavení nemohly chybět technické hračky. Digitální přijímače byly v podstatě dva. Jako první posloužil Sencor SPV-6706T, který jsme nedávno recenzovali na DigiZone.cz, druhým byl externí digitální tuner Aver Volar Black HD určený pro notebooky a stolní PC. Přesto, že jde v podstatě lidově řečeno pouze o trubičku, která se připojí k počítači kabelem a na druhé straně se zapojí anténa, překvapila mě jeho kvalita. Navíc tento hardware se ukázal v terénu jako nutnost. Jak jinak byste chtěli na kopci nahrávat? Nesměl tedy chybět ani notebook a dále seznamy stanic. Jednou z nejdůležitějších byla anténa, tentokrát Schwaiger ANT CCK 43 (čtěte článek Antény pro dálkový příjem televize).

Další nezbytností byl tzv. portable stožár, který jsem si pořídil poměrně nedávno a na objednávku dorazil až z Německa. Šikovná věcička, která má po vytažení délku až šest metrů, ovšem její přepravní délka je pouze jeden a půl metru, takže se vám bez problémů vejde např. do auta. S takovýmto vybavením je skutečně už nutné cestovat vlastním dopravním prostředkem, protože asi si sami těžko dokážete představit, že všechny výše uvedené věci byste tahali např. autobusem nebo vlakem. V prodejně mi pak doporučovali ještě nějaké zatížení pro stožár, to jsem ovšem s díky odmítl. Chápu, že v terénu by se mohlo hodit, ovšem při představě, že s sebou budu tahat nějaký betonový kvádr, jsem se raději spolehl na to, že v přírodě se vždy najde nějaké místo, kde ho bude možné uchytit. A naštěstí se našlo. Jednou posloužilo hrazení pro krávy nebo ovce, podruhé to byl stožár s turistickými cedulemi a jindy zase lesní porost.

Kvilda - anténa

Kvilda se ukázala jako místo dokonale odstíněné od televizního signálu. Foto: autor

Kvilda – černá díra

Jako jedna z prvních lokalit, kde jsem musel po příjezdu vyzkoušet digitální příjem, byla samotná Kvilda. Pokud od té doby hovoří někdo o tzv. černých dírách, vím přesně, co má na mysli. Kvilda se ukázala jako místo dokonale odizolované od televizního signálu, a to nejen digitálního, ale i analogového. Přesto, že stožár byl vytažen do výšky několika metrů a vyzkoušeli jsme snad všechny směry, jediný signál, který se zde objevil, byl právě v analogu, a to pouze první dva programy České televize. Jak jinak, když několik set metrů vzdušnou čarou od nás byl místní dokrývač, který právě šíří tyto stanice. Pokud tu diváci chtěli sledovat více programů, nutností byl satelit. Proto se nebylo čemu divit, že snad na všech střechách byly parabolické antény, někde rovnou několik. I v penzionu, kde jsme byli ubytováni, digitalizaci takto vyřešili a rozvedli dokonce deset programů do společné televizní antény. Jinde byl pro změnu problém s příjmem rozhlasu a např. při cestě od Borové Lady na Kvildu jsme byli vůbec rádi, když nám hrálo z Kletě tolik proklínané Rádio Impuls.

Bučina - anténa

Na Bučině posloužil jako držák stožáru sloupek od hrazení pro skot. Foto: autor

Bučina – Alpská vyhlídka

Pokud se vydáte někdy za digitálními signály na Šumavu, rozhodně bych vám doporučil Bučinu (mapa), místo, které bylo dříve nejvýše položenou obcí na celém českém území. Podle webu zanikleobce.cz ležela ve výšce 1162 m.n.m. Bývalá obec má zajímavou historii, o které si lze leccos přečíst na internetu. Vyšla o ní dokonce i kniha, i když pouze v nákladu přibližně 50 výtisků, takže sehnat ji bude poměrně obtížné. Na Bučině je místo zvané Alpská vyhlídka. Výstižnější název být zvolen nemohl, protože pokud je dobrá viditelnost, skutečně je odtud bez problémů možné toto pohoří pozorovat a naskytne se vám krásné panorama. Navíc je tu ohrazení pro místní skot, kde nebylo problém uchytit stožár s anténou a vytáhnout ji klidně i do maximální výšky. Lovcům digitálních signálů se zde otevřel éter zejména z Německa a Rakouska. Podrobnosti najdete v tabulce níže, ale z prvního státu zmíním např. Wendelstein (mohl to být i Mnichov, díky společné jednofrekvenční síti to nerozeznáte), ze druhého pak naprosto bez výpadků Innsbruck.

Stanice zachycené na Bučině – Alpské vyhlídce (31. srpna 2009)
Kanál Vysílač Polarizace Výkon (kW) Multiplex
22 České Budějovice – Kleť H 100 Vysílací síť 3
23 Innsbruck – Patscherkofel H 63 ORS-Bouquet A Tirol/Vorarlberg
27 Brotjacklriegel – Deggendorf V 100 BR-Bouquet 2 Südbayern
Na 27. kanále vysílají v SFN také vysílače Pfarrkirchen (Postmünster – Hieb) a Landshut (Weickmannshöhe).
29 Salzburg – Gaisberg H 40 ORS-Bouquet B
32 Salzburg – Gaisberg H 40 ORS-Bouquet A Salzburg/Oberöste­rreich
33 Brotjacklriegel/Deg­gendorf V 50 ZDFmobil-Bouquet
Na stejném kanále vysílá také Hoher Bogen/Furth (Burgstall), Pfarrkirchen (Postmünster – Hieb) a Landshut (Weickmannshöhe).
34 Wendelstein – Bayrischzell V 100 RTL-Group-Bouquet München
Na 34. kanále vysílá v SFN také vysílač München – Olympiaturm.
35 Wendelstein – Bayrischzell V 100 ZDFmobil-Bouquet
Na 35. kanále vysílá v SFN také vysílač München – Olympiaturm.
36 Gmunden – Grünberg H 4,46 ORS-Bouquet A Oberösterre­ich/Niederöste­rreich
40 Pfarrkirchen (Postmünster – Hieb) H 50 BR-Bouquet 1
Na 40. kanále vysílá v SFN také vysílač Landshut (Weickmannshöhe).
42 Untersberg – Geiereck [AUT] H 5 ZDFmobil-Bouquet
43 Linz – Lichtenberg H 50 ORS-Bouquet A Oberösterre­ich/Niederöste­rreich
48 Wendelstein – Bayrischzell V 100 ProSiebenSat.1-Bouquet Bayern
Na 48. kanále vysílá v SFN také vysílač München – Olympiaturm.
49 České Budějovice – Kleť H 100 Vysílací síť 1
Na 49. kanále vysílá v SFN také vysílače Sušice – Svatobor a Vimperk – Mařský vrch.
54 Wendelstein – Bayrischzell V 100 BR-Bouquet 1
Na 54. kanále vysílá v SFN také vysílač München – Olympiaturm.
56 Wendelstein – Bayrischzell V 100 BR-Bouquet 2 Südbayern
Na 56. kanále vysílá v SFN také vysílač München – Olympiaturm.
58 Untersberg – Geiereck [AUT] H 5 BR-Bouquet 1
66 Wendelstein – Bayrischzell V 100 Gemischtes Bouquet München
Na 66. kanále vysílá v SFN také vysílač München – Olympiaturm.

Zvuk byl nahrazen z důvodu ochrany autorských práv jinou audiostopou.

Vysvětlivky:

Vysílací síť 1 – ČT 1, ČT 2, ČT 24, ČT 4 + stanice ČRo
Vysílací síť 2 – Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool, TV Barrandov
BR-Bouquet 1 – Das Erste, Arte, Phoenix, EinsPlus
BR-Bouquet 2 Südbayern – Bayerisches Fernsehen, BR-alpha, SWR Fernsehen Baden-Württemberg, Das Erste
ZDFmobil-Bouquet – ZDF, 3sat, Ki.KA/ZDFdokukanal, ZDFinfokanal
ProSiebenSat.1-Bouquet Bayern – Sat.1, ProSieben, Kabel eins, N24
RTL-Group-Bouquet München – RTL, RTL II, Super RTL, VOX
Gemischtes Bouquet München – Tele 5, Eurosport, münchen.tv, HSE24/Regional Fernsehen Oberbayern
ORS-Bouquet A Tirol/Vorar­lberg – ORF 1, ORF 2 (Tirol), ORF 2 (Vorarlberg), ATV
ORS-Bouquet A Salzburg/Oberöste­rreich – ORF 1, ORF 2 (Oberösterreich), ORF 2 (Salzburg), ATV
ORS-Bouquet A Oberösterre­ich/Niederöste­rreich – ORF 1, ORF 2 (Oberösterreich), ORF 2 (Niederösterreich), ATV
ORS-Bouquet B – 3sat, ORF Sport Plus, Puls 4. V té době ještě multiplex neobsahoval Servus TV

Tuto lokalitu jsem už navíc jednou navštívil, ovšem tehdy jsem měl k dispozici pouze obyčejnou teleskopickou anténu, takže se můžete podívat do tabulky, jaké signály přibyly s kvalitní Schwaigerkou.

Boubín - rozhledna

Rozhledna Boubín se ukázala nejen jako místo s výborným výhledem, ale i vhodnou lokalitou pro příjem digitální televize. Foto: autor

Rozhledna Boubín

Jako druhou lokalitu, kterou bych rád doporučil pro dálkový příjem digitální televize, jsem vybral rozhlednu Boubín (mapa). Pokud se budete chtít vydat právě sem, zamiřte automobilem do Kubovy Hutě. Další možností je např. vlak na stejnojmennou zastávku. Upozorňuji, že cesta na vrchol nebyla žádnou procházkou růžovým sadem. Terén je poměrně náročný, jde se povětšinou celou dobu do kopce, a pokud se ještě obtěžkáte stožárem, který přece jen nějaké to kilo má, anténou plus plným batohem přijímací techniky, máte zkrátka co dělat. Podle stránek Šumavaregion.cz by mělo jít o cestu dlouhou 4,5 km. Autem sem nedojedete, platí zde zákaz vjezdu. To je ostatně i případ Bučiny. Zatímco tam ale dojedete ekobusem přímo z Kvildy, na Boubín si zkrátka musíte z Filipovy Hutě vyšlapat. A když pak vyšlapete nahoru, můžete najednou zjistit, že se vám televizor v batohu nechtěně zapnul a vaše snažení tak vyšlo naprázdno. Naštěstí jsem měl s sebou ještě notebook, takže jsem mohl ladit alespoň na Aver. Přiznávám, že nešlo o nejlepší řešení, ale v dané situaci se nic jiného dělat nedalo. Navíc díky nedostatku času bylo možné prozkoumat éter pouze od východu přes jih až na západ.

Stanice zachycené na rozhledně Boubín (30. srpna 2009)
Kanál Vysílač Polarizace Výkon (kW) Multiplex
21 Sankt Pölten – Jauerling H 100 ORS-Bouquet B
23 Ochsenkopf – Fichtelgebirge H 50 ZDFmobil-Bouquet
Na 23. kanále vysílá v SFN také vysílač Hirschau – Rotbühl.
25 Augsburg (Heretsried – Staufersberg) H 100 BR-Bouquet 2 Südbayern
Na 25. kanále připadá v úvahu také vysílač Gelbelsee – Burgstraße.
27 Brotjacklriegel – Deggendorf V 100 BR-Bouquet 2 Südbayern
Na 27. kanále připadá v úvahu také vysílač Pfarrkirchen (Postmünster – Hieb).
28 Hoher Bogen – Furth (Burgstall) V 100 BR-Bouquet 2 Südbayern
29 České Budějovice – Včelná H 2 Regionální síť 1
29 Salzburg – Gaisberg H 40 ORS-Bouquet B
31 Sankt Pölten – Jauerling H 50 ORS-Bouquet A Wien/Niederöste­rreich
32 Salzburg – Gaisberg H 40 ORS-Bouquet A Salzburg/Oberöste­rreich
40 Ochsenkopf – Fichtelgebirge H 100 BR-Bouquet 2 Nordbayern
Na 40. kanále vysílá v SFN také vysílač Bamberg (Kälberberg-Wachknock).
40 Pfarrkirchen (Postmünster – Hieb) H 50 BR-Bouquet 1
Na 40. kanále vysílá v SFN také Landshut (Weickmannshöhe).
41 Votice – Mezivrata H 32 Vysílací síť 2
42 Untersberg – Geiereck [AUT] H 5 ZDFmobil-Bouquet
43 Linz – Lichtenberg H 50 ORS-Bouquet A Oberösterre­ich/Niederöste­rreich
48 Plzeň – Krašov H 100 Vysílací síť 2
Na 48. kanále připadá v úvahu ještě vysílač Domažlice – Vranní vrch. Stanoviště Sušice – Svatobor v tu dobu ještě nebylo v provozu.
49 České Budějovice – Kleť H 100 Vysílací síť 1
Na 49. kanálu připadají v úvahu také vysílače Sušice – Svatobor a Vimperk – Mařský vrch.
52 Plzeň – Krašov H 100 Vysílací síť 3
Digitální vysílání na 52. kanálu ze Sušice nebylo ještě v době monitoringu pásma spuštěno.
53 Votice – Mezivrata H 32 Vysílací síť 1
Na 53. kanálu připadá v úvahu i pražský vysílač Žižkov.
54 Wendelstein – Bayrischzell V 100 BR-Bouquet 1
Na 54. kanálu připadá v úvahu také vysílač München – Olympiaturm.
56 Wendelstein – Bayrischzell V 100 BR-Bouquet 2 Südbayern
Na 56. kanálu připadá v úvahu také vysílač München – Olympiaturm.
58 Untersberg – Geiereck [AUT] H 5 BR-Bouquet 1
59 Praha – Cukrák H 100 Vysílací síť 3
V úvahu připadá také pražský vysílač Žižkov s vertikální polarizací.
66 Jáchymov – Klínovec H 50 Vysílací síť 2

Z důvodu nedostatku času a vybité baterie byl vyzkoušen příjem pouze od západu přes jih na západ. Další multiplexy by jinak jistě přibyly od severu.

Eurosport - Mnichov

Součástí jednoho z mnichovských multiplexů je i panevropský kanál Eurosport. Foto: autor

Vysvětlivky:

Vysílací síť 1 – ČT 1, ČT 2, ČT 24, ČT 4 + stanice ČRo
Vysílací síť 2 – Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool, TV Barrandov
Vysílací síť 3 – Public, Z1 + Rádio Proglas
BR-Bouquet 1 – Das Erste, Arte, Phoenix, EinsPlus
BR-Bouquet 2 Südbayern – Bayerisches Fernsehen, BR-alpha, SWR Fernsehen Baden-Württemberg, Das Erste
ZDFmobil-Bouquet – ZDF, 3sat, Ki.KA/ZDFdokukanal, ZDFinfokanal
ORS-Bouquet A Wien/Niederöste­rreich – ORF 1, ORF 2 (Wien), ORF 2 (Niederösterreich), ATV
ORS-Bouquet A Salzburg/Oberöste­rreich – ORF 1, ORF 2 (Oberösterreich), ORF 2 (Salzburg), ATV
ORS-Bouquet A Oberösterre­ich/Niederöste­rreich – ORF 1, ORF 2 (Oberösterreich), ORF 2 (Niederösterreich), ATV
ORS-Bouquet B – 3sat, ORF Sport Plus, Puls 4. V té době ještě multiplex neobsahoval Servus TV

BRAND24

Z této lokality bych chtěl vypíchnout pravděpodobně dva úlovky. Jeden je z Rakouska a druhý od nás z Česka. Šlo o vysílače Sankt Pölten – Jauerling a České Budějovice – Včelná. Ano, i zde se podařilo naladit první regionální síť v České republice. Za dálkovým příjmem jsem vyrazil např. ještě na Zadov nebo do Zhůří, ale úlovky zde nebyly nijak extra oslňující. Šlo většinou o tradiční české bouráky, které hrají vždycky, nebo německé vysílače nedaleko našich hranic. Určitě bych se však s vámi chtěl podělit o zážitek, který se mi stal právě nedaleko bývalé vojenské základny ve Zhůří (doporučuji fotogalerii zde). Tady jsem si totiž připadal doslova jako nějaký hledaný zločinec.

Nedaleko od základny jsme u jednoho ze stromů uchytili stožár a věnovali se příjmu. Chválil jsem si, jaká je to pohoda, že není nikde nikdo a zajisté nebude nikomu vadit, když se právě lesní porost stal naším obětním beránkem. Najednou, kde se vzalo, tu se vzalo auto Národního parku Šumava. Svému otci, který byl také s námi, jsem řekl, tak, kamaráde, a teď jsme v… Zážitek navíc ještě umocnil fakt, že z auta vyběhl vlčák a běžel směrem k nám. Náhle se objevil pracovník NP Šumava a vypadalo to, že bude zle. Ten však nabral opačný směr a pes ho následoval. Tehdy jsem se pořádně zapotil…

Překvapilo vás, že je možné na Šumavě chytit digitální signály až z Tyrolska?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).