Hlavní navigace

Za digitální vysílání od Teleka neplatíme nic, přiznal šéf Českého rozhlasu

22. 8. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
22. 8. 2011

Pozemní digitální vysílání Českého rozhlasu v systémech DAB a DAB+ v Praze, Brně a Příbrami nestojí veřejnoprávní rozhlas ani korunu. Podle generálního ředitele ČRo Petra Duhana vysílají stanice rozhlasu v sítích společnosti Teleko zcela zdarma jako forma určité propagace tohoto vysílání. Máme s ním smlouvu o bezplatném využívání, v rámci propagace, řekl Duhan v rozhovoru pro server Médiář.cz. Do placeného vysílání by rozhlas momentálně nešel, v následujících třech letech chce nadále vysílat hlavně analogově.

K TÉMATU: Digitální rozhlas odstartoval. Zatím ho naladíte jen v Praze a Příbrami

Že Český rozhlas, který v digitálních sítích Teleka šíří programy Radio Wave (v systému DAB) a Leonardo, D-Dur, Rádio Česko, Vltava a Region (v systému DAB+), za toto vysílání nic neplatí, serveru DigiZone.cz potvrdil koncem června i jednatel Teleka Tomáš Řapek. Máme smlouvy s rádii, která u nás vysílají, a tyto vztahy jsou čistě komerční. S Českým rozhlasem je to na bázi vzájemné podpory tohoto systému, vysvětlil s tím, že rozhlas jej zmiňuje ve svém vysílání a ve svojí reprezentační prodejně nabízí digitální rozhlasové přijímače.

ROZHOVOR: V září zavedeme digitální rozhlas v Brně a Ostravě, slibuje šéf firmy Teleko

Duhan na digitální vysílání v nejbližších letech nesází, přesto pověřil „digitým“ uvnitř Českého rozhlasu, který vede Pavel Balíček, aby připravil nástin potřebných legislativních změn, jež by měly předcházet přechodu vysílání ČRo z analogového FM pásma na digitální DAB a DAB+. Letos na jaře jsem ustavil tzv. digitým, který vede inženýr Pavel Balíček, dostávám pravidelné výstupy a máme nástin strategie digitálního vysílání pro další roky, jaké kroky bychom měli vyvinout směrem k Poslanecké sněmovně, jak to bude s digitalizací českého rozhlasového éteru, jaké zákony se připraví, vysvětlil Duhan serveru Médiář.cz.

ČTĚTE TAKÉ: Staronový ředitel Českého rozhlasu chystá radikální změny. S digitálním vysíláním nespěchá

BRAND24

Český rozhlas by měl být podle Duhana v digitalizaci rozhlasového vysílání aktivní, aby ho nezaskočil další vývoj. Třeba Škoda už montuje do některých vozů digitální přijímače, už sám tlak výrobců bude působit a my si nemůžeme říkat, že je tu příjemné ticho a že bude trvat do roku 2020. Nebude, míní generální ředitel ČRo. Duhan také slíbil, že veřejnoprávní rozhlas spustí nové digitální stanice, které ale spíše využijí archiv již existujících pořadů a budou hrát především hudbu. Taková forma ale podle něj bude jen dočasná.

Na Západě, ve vyspělých zemích jako je Británie, Norsko, Dánsko, Švédsko trend „samohrajek“ končí. Oni vědí, že samohrajky připraví každý komerční vysílatel, že bonus veřejnoprávního rozhlasu je plnohodnotná stanice. Odklon od samohrajek je tam zřejmý, nám to tu zatím vyhovuje, je to levné, ale musíme se připravit na to, že to nebude stačit, řekl Duhan.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).